Search
× Search
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΔ' - 8 ΜΑΪΟΥ 2009: Αφιέρωμα στον εορτασμό της Ημέρας του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία και του κυρίου Προέδρου και του Υπουργού Εσωτερικών να καθιερώσουμε αυτή την Ημέρα του Φιλελληνισμού. Χρειαζόταν, όχι μόνο για να ανατρέχουμε στο παρελθόν και να τιμούμε εκείνους που συνέβαλαν αποτελεσματικά στην αναγέννηση του έθνους και στη δημιουργία του σημερινού κράτους, αλλά ταυτόχρονα να βγάζουμε συμπεράσματα και να κάνουμε την προβολή τους στο παρόν.

Τότε οι φιλέλληνες στράφηκαν προς την Ελλάδα με πάθος καθώς στην Ευρώπη επικρατούσε το ρεύμα του Διαφωτισμού, ο οποίος ανέτρεχε στη μοναδική πηγή έμπνευσης, τον ελληνικό πολιτισμό, το ελληνικό πνεύμα, το οποίο είχε ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τον άνθρωπο, την αξία του και προπαντός την ελευθερία του. Έτσι οι φιλέλληνες διοχέτευσαν το απόθεμα του ενθουσιασμού τους στην Ελλάδα και είδαμε, όπως ανέπτυξαν όλοι, τι προσέφεραν για να δημιουργηθεί η σημερινή Ελλάδα.

Σήμερα υπάρχουν φιλέλληνες, αλλά οι φιλέλληνες αυτοί έχουν και μία απαίτηση για ανταπόκριση. Ξέρουμε πόσοι μας βοήθησαν και μας βοηθούν σε διεκδικήσεις μας. Ας πούμε, στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σταθερή η συμβολή φιλελληνικών οργανώσεων και ατόμων. Μας βοήθησαν αποτελεσματικά στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων και σήμερα, εν όψει των εκκρεμών και σοβαρών εθνικών θεμάτων που έχουμε, ιδίως έναντι γειτόνων μας, γυρίζουμε προς τους φιλέλληνες, προσδοκούμε και έχουμε συμπαράσταση φιλελλήνων. Αλλά και αυτοί σήμερα απαιτούν κάτι από μας. Απαιτούν ανταπόκριση, απαιτούν συνέπεια, απαιτούν προώθηση και ενίσχυση της δικής τους προσφοράς. Και δεν είμαι βέβαιη ότι πάντοτε την έχουν, γιατί κατά κάποιον τρόπο συνεχίζουμε να διαπνεόμαστε από μία αίσθηση, ότι λόγω του παρελθόντος μας ή λόγω και της πρόσφατης Ιστορίας μας έχουμε απαίτηση οι άλλοι να μας βοηθούν, ότι τρόπον τινά είναι υποχρεωμένοι. Στη σημερινή παγκόσμια κοινωνία δεν υπάρχουν τέτοιου είδους στάσεις με αποτέλεσμα. Γι’ αυτό λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η καθιέρωση αυτής της ημέρας είναι και γι’ αυτό, για να μας υπενθυμίζει όχι μόνο τι προσέφεραν οι φιλέλληνες αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας σήμερα έναντι των σύγχρονων φιλελλήνων. Πιστεύω ότι κάθε φορά που γιορτάζουμε αυτή την ημέρα θα κάνουμε και έναν απολογισμό για να δούμε πού βρισκόμαστε και πώς προχωράμε.

Γι’ αυτό και πάλι τιμώ αυτή την ημέρα και την πρωτοβουλία που είχαμε.

 

Print
914 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω