Search
× Search
Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη (Εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ, 9-9-2007)

Την πεποίθηση ότι οι Έλληνες αναγνωρίζουν το έργο της κυβέρνησης και θα εμπιστευτούν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της, εκφράζει η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα με συνέντευξή της στην «Α». Η κυρία Μπενάκη, υποψήφια και πάλι στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, μιλά για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, εξηγεί γιατί διεκδικεί και πάλι τη ψήφο των Αθηναίων και απαντά στον Γ. Καρατζαφέρη και το τηλεοπτικό του σποτ. Η χώρα μας ζει μια εθνική τραγωδία με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Είστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα? Πόσο θα επηρεαστεί το εκλογικό σώμα από την καταστροφή; 

Το μέγεθος της καταστροφής είναι αδιαμφισβήτητο και σίγουρα κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την εικόνα της χώρας μετά τις τελευταίες πυρκαγιές. Θρηνήσαμε δυστυχώς ανθρώπινες ζωές και όλοι εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας, ελπίζοντας να μην ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Σίγουρα σε τέτοιες καταστάσεις όλοι αντιδρούμε κρίνοντας εν πρώτοις μόνο από τα αποτελέσματα. Αν δούμε όμως το θέμα λίγο πιο ψύχραιμα, και λάβουμε υπ’ όψιν μας την ένταση, την έκταση και τις συνθήκες διάδοσης των πυρκαγιών, θα αντιληφθούμε ότι όλοι οι υπεύθυνοι, τόσο για την πυρόσβεση, όσο και για τον συντονισμό έκαναν, αν όχι υπεράνθρωπη προσπάθεια, σίγουρα το ανθρωπίνως δυνατόν. Πολλά είναι αυτά που επηρεάζουν το εκλογικό σώμα, όμως ο λαός έχει κρίση και σε αυτή έχουμε εμπιστοσύνη. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό και πιστεύω ότι μπορούν να αναγνωρίσουν την τεράστια και ουσιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης τόσο στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όσο και σε αυτόν της κάλυψης των πρώτων, επειγουσών αναγκών των πληγέντων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων ήταν άμεσα και αποτελεσματικά, ενώ ήδη σχεδιάζεται η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών, που θα είναι, δυστυχώς, πολύπλευρες. Είμαστε όλοι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων. Η Βουλή, για παράδειγμα, έχει ήδη προσφέρει 5 εκατομμύρια ευρώ στον ειδικό λογαριασμό για τη στήριξη των πυροπαθών. 

Όλη αυτή η συζήτηση όμως για το «οργανωμένο σχέδιο» και την «ασύμμετρη απειλή» μήπως γίνεται για να συγκαλύψει τυχόν κυβερνητικές ευθύνες? Αποδείξεις δεν υπάρχουν και η αντιπολίτευση σας το «χτυπάει».. 

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι όλα αυτά έγιναν τυχαία. Τόσα μέτωπα συγχρόνως σε δύσβατες περιοχές, τόσες ξαφνικές αναζωπυρώσεις ειδικά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν τη γρήγορη εξάπλωσή τους; Τόσες φωτιές να ανάβουν μέσα στη νύχτα; Όσο για τις αποδείξεις, δεν καταλαβαίνω γιατί τόση βιασύνη… Έχουν ήδη γίνει αρκετές συλλήψεις, ενώ οι έρευνες και οι ανακρίσεις συνεχίζονται. Ομολογώ πάντως ότι δεν περίμενα τέτοια ανευθυνότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές που έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στην καταστροφή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ασκώντας φτηνή και άδικη κριτική εκ του ασφαλούς, μοιάζει να μη σέβεται το δράμα αυτών των ανθρώπων και να έχει στο μυαλό του μόνο την ψηφοθηρία.

Όλοι σας έφεραν σίγουρη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εσείς πώς τελικά επιλέξατε την Ά Αθηνών? 

Διότι κρίνω -και μοιράζομαι αυτή την άποψη με τον Πρωθυπουργό- ότι ο πολιτικός που καταλαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής καλό είναι να έχει την εκπεφρασμένη εμπιστοσύνη του λαού. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζητώ από τους Αθηναίους να με τιμήσουν με την ψήφο τους. Ζητώ την ψήφο τους συνεχώς από το 1985 και χαίρομαι που και εκείνοι με έχουν τιμήσει σε επτά εκλογικές αναμετρήσεις. Το σκεπτικό της υποψηφιότητάς μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στηριζόταν στο γεγονός ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν είχα τη δυνατότητα να επικοινωνώ με τον κόσμο όπως επικοινωνούσα παλιά. Πιστεύω όμως ότι οι ψηφοφόροι καταλαβαίνουν ότι αυτό οφειλόταν στον θεσμικό μου ρόλο και τον πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως επίσης ότι αναγνωρίζουν το έργο που έχω επιτελέσει αυτά τα 3,5 χρόνια. 

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες? 

Εν μέσω νοσηρού κλίματος εκλογολογίας που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φρόντισε να δημιουργήσει εδώ και μήνες, το κυβερνητικό μας έργο ήταν πολύ δύσκολο να συνεχιστεί. Μην ξεχνάμε όμως ότι στην εκλογολογία καταφεύγει ένα κόμμα όταν δεν έχει όπλα αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου. Ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, χρειαζόταν λοιπόν την ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπροστά μας έχουμε και τη σύνταξη του πρώτου Προϋπολογισμού εκτός επιτήρησης. 

Εάν ψηφίζατε τα νομοσχέδια που είναι κατατεθειμένα στη Βουλή και συνιστούν υλοποίηση δεσμεύσεων δεν θα βοηθούσε όμως περισσότερο την αξιοπιστία σας ως κυβέρνηση; 

Καταρχήν, η αξιοπιστία μας ως κυβέρνηση δεν θα κριθεί από τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, θα κριθεί συνολικά από τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση και από τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Θα κριθεί από όλα τα νομοσχέδια που ψηφίσαμε κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Νομοσχέδια για την οικονομία, τη φορολογία, την ενέργεια, το νέο αναπτυξιακό νόμο, το νοικοκύρεμα της υγείας, το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει στο χώρο της Παιδείας, την πρωτοβουλία μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τόσα άλλα. Θα ήταν πολύ καλό βέβαια να είχαν ψηφιστεί τα νομοσχέδια που αναφέρετε, αλλά όσα νομοσχέδια εκκρεμούν θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και το γνωρίζουν όλοι αυτό. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν ή ότι όλα έγιναν τέλεια, στα 3,5 μόλις χρόνια διακυβέρνησής της ΝΔ μπήκαν όμως οι βάσεις προκειμένου να συνεχίσει η Ελλάδα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Για να αλλάξει μια παγιωμένη κατάσταση σαν κι αυτή που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται χρόνος. 

Γιατί να ψηφίσει ξανά ο Έλληνας πολίτης ΝΔ και να μην προτιμήσει το ΠΑΣΟΚ; 

Ο Έλληνας πολίτης θα μας ψηφίσει εκ νέου, γιατί είδε ότι πραγματοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, γιατί το φιλόδοξο και σημαντικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν πρόγραμμα μίας τετραετίας. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν, παρά την παραπληροφόρηση που δέχονται πολλές φορές, και παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κυβερνητικού έργου δεν έχει προβληθεί ικανοποιητικά. Εξάλλου ποιες λύσεις του ΠΑΣΟΚ να προτιμήσουν; Την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα μετά την εικοσαετή σχεδόν διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία εδραίωσε πρακτικές και καταστάσεις που διάβρωσαν τη νοοτροπία πολλών; Η μήπως να εμπιστευτεί τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος πέρασε 3,5 χρόνια φάσκοντας και αντιφάσκοντας, υπαναχωρώντας στις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του, αλλάζοντας συνεχώς θέσεις ανάλογα με τις εσωκομματικές πιέσεις; Το μόνο που κατάφερε βέβαια με μεγάλη επιτυχία ήταν να δυναμιτίζει το κλίμα, καταφεύγοντας στη γνωστή παλαιοκομματική τακτική της πόλωσης, παρά τις υποσχέσεις του για νέο ύφος και νέο ήθος στην πολιτική. Αυτό δεν δημιουργεί αξιόπιστη εικόνα πρωθυπουργού. 

Εκμεταλλευόμενος την εμπειρία σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η επόμενη Βουλή θα έχει πεντακομματική σύνθεση; Υπάρχει περίπτωση το ΛΑΟΣ να κόψει ένα κρίσιμο ποσοστό ώστε να σας στερήσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές; 

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα έχουμε πεντακομματική Βουλή. Η κάλπη πάντως είναι απρόβλεπτη. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σας, δεν νομίζω ότι έχουμε ως κόμμα λόγο να φοβόμαστε το ΛΑΟΣ. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση υποτιμητικό ή υπεροπτικό. Απλώς θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιτύχει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης στους ψηφοφόρους της, καθώς όσο πλησιάζουμε στις εκλογές ο πολίτης δεν απαντά πλέον σε υποθετικά ερωτήματα μιας δημοσκόπησης, αλλά σταθμίζει υπεύθυνα και ψύχραιμα προκειμένου να καταλήξει στην τελική του απόφαση. Ο κύριος Καρατζαφέρης θα πρέπει να πείσει πρώτα το εκλογικό σώμα ότι έχει πρόγραμμα και μάλιστα καλύτερο από αυτό της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό το θεωρώ πολύ δύσκολο. 

Ο κύριος Καρατζαφέρης πάντως κάνει προσωπική αναφορά, ίσως και επίθεση, θα μπορούσα να πω, σε σας, ανακαλώντας τη γνωστή δήλωσή σας περί συρρίκνωσης των συνόρων Είχε συζητηθεί και τότε πολύ αυτή η δήλωση, κυρία Πρόεδρε… 

Ο κύριος Καρατζαφέρης πιθανότατα είναι ο μοναδικός Έλληνας που δεν έχει καταλάβει το νόημα της δήλωσής μου. Έχω πολλές φορές επισημάνει πως δεν αναφερόμουν στα σύνορά μας με τη στενή έννοια, αλλά στο πως έχει διαφοροποιηθεί η σημασία και ό ρόλος τον οποίο παίζουν στο πλαίσιο μιας Ενωμένης Ευρώπης. Το ζούμε κάθε μέρα αυτό, ταξιδεύουμε μόνο με μια ταυτότητα, έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε παντού στην Ευρώπη, γίνεται διακίνηση ιδεών, κεφαλαίων, υπηρεσιών… Οικειοθελώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκχωρούν αρμοδιότητες και εξουσίες στην Ένωση και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Ο κύριος Καρατζαφέρης ως ευρωβουλευτής θα έπρεπε να το καταλαβαίνει καλύτερα από κάθε άλλον. Αυτό ήταν το νόημα της δήλωσής μου και οποιαδήποτε προσπάθεια να της αποδοθεί κάτι διαφορετικό, ότι γνωρίζω δηλαδή για κάποια ενδεχόμενη απειλή εναντίον της χώρας μας, γίνεται εκ του πονηρού. Τα σύνορά μας όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά πλέον προστατεύονται πιο αποτελεσματικά, γιατί είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λυπούμαι που ο κ. Καρατζαφέρης καταφεύγει στη μαύρη προπαγάνδα.

Print
1519 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω