Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΘ΄- 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008 : Ειδική συνεδρίαση προς τιμήν των Ελλήνων Παραολυμπιονικών των Παραολυμπιακών Αγώνων 2008

Αγαπητοί και αγαπητές Παραολυμπιονίκες, και σ΄ αυτούς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες χαρίσατε στη χώρα μας την υπερηφάνεια της παγκόσμιας διάκρισης στην αθλητική επίδοση, αλλά πολύ περισσότερο, μας χαρίσατε τη διάκριση στην ευγένεια ψυχής και στην ηθική ρώμη. Ενώ σ΄ άλλους πρωταθλητές το αποτέλεσμα της νίκης είναι συνδυασμός άρτιας σωματικής διάπλασης και ψυχικής αντοχής στην καταπόνηση του αθλήματος, σε σας είναι και κάτι παραπάνω, σημαντικά βαρύτερο και σπουδαιότερο. Είναι η επιτυχία στον αγώνα για την υπέρβαση περιορισμών, πρόσθετων δυσκολιών και ειδικών εμποδίων, που χρειάζεται μεγάλη ψυχική δύναμη για να ξεπεραστούν. 

Ένας άλλος λόγος που μας κάνει να σας τιμούμε ιδιαίτερα και να σας ευχαριστούμε είναι ότι μας βοηθάτε, μάλλον μας προκαλείτε στο να συνειδητοποιήσουμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης και τη δύναμη της ψυχής. Βυθισμένοι όλοι μας στο καθημερινό κυνήγι των φιλοδοξιών μας, στην επιδίωξη μεγαλύτερων απολαβών, στην επίτευξη, τέλος πάντων, των όποιων στόχων ο καθένας μας έχει βάλει στη ζωή του, ξεχνούμε να κοιτάξουμε γύρω μας. Το «εγώ» διογκώνεται, μας καταπίνει και στην πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, χάνουμε το θάρρος μας και τον προσανατολισμό μας. Ένα βλέμμα, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, μια σκέψη, μια αναφορά, όπως αυτή που κάνουμε σήμερα στους Παραολυμπιονίκες, αρκεί για να μας συνεφέρει, αρκεί για να ξυπνήσει τις κρυμμένες και σε εμάς δυνάμεις, για να κινητοποιήσει την αγωνιστική μας διάθεση και προπαντός, να ζωντανέψει την ελπίδα, την ελπίδα ότι τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο στη ζωή του ανθρώπου, φτάνει να μη δηλώνει εύκολα παραίτηση και να μην καταθέτει τα όπλα. Το κατόρθωμα των παιδιών αυτών μας κάνει, με λίγα λόγια, να ανακαλύπτουμε την αξία του ανθρώπου, το μεγαλείο που κρύβει μέσα του. Ακόμα περισσότερο, όμως, μας τεκμηριώνει κάτι που συνεχώς επαναλαμβάνουμε, χωρίς να συνειδητοποιούμε τη σημασία του, αυτό που όλα τα δημοκρατικά συντάγματα περιέχουν ή υπονοούν, ότι, δηλαδή, ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου είναι απεριόριστος. 

Ένα καθαρό μήνυμα, λοιπόν, που εκπέμπετε, αγαπητοί Παραολυμπιονίκες, είναι ότι ο άνθρωπος έχει την ίδια αξία, όπως και αν εμφανίζεται στη ζωή, λευκός ή μαύρος, πιστός ή άπιστος, πλούσιος ή φτωχός, υγιής και άρτιος ή με ελλείψεις φυσικές ή ψυχικές. 

Τις επιτυχίες τους οι Παραολυμπιακοί αθλητές δεν τις κατέκτησαν όμως μόνοι τους. Μπόρεσαν να διακριθούν, διότι ένας ολόκληρος κόσμος γύρω τους, συμπαραστάθηκε και τους ενίσχυσε. Η πολιτεία κατ΄ αρχάς που διέθεσε τα απαραίτητα, αλλά κυρίως η κοινωνία που τους περιέβαλε με την αγάπη και τη φροντίδα της. Γονείς, δάσκαλοι, φίλοι, έπαιξαν το ρόλο τους. Ιδιαίτερης τιμής όμως αξίζουν οι προπονητές, οι συνοδοί, οι βοηθοί, όσοι τους συμπαραστάθηκαν στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Σήμερα αξίζει να τιμούμε συμβολικά και αυτούς, διότι το κρυμμένο μεγαλείο ψυχής των Παραολυμπιονικών μας δεν θα είχε αναδειχθεί. 

Τέλος, αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή τελετή πρέπει να μας προκαλέσει, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας ως πολιτικοί, που ασκούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξουσία. Όταν υπάρχει στην κοινωνία μας τέτοιο κεφάλαιο όπως αυτό που μαρτυρούν οι Ολυμπιονίκες μας, η ευθύνη μας είναι μεγαλύτερη. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε, ώστε τα παρεχόμενα μέσα και οι ασκούμενες πολιτικές, να πολλαπλασιάζονται και να ενισχύουν δραστικά το δυναμικό αυτών των νέων ανθρώπων. 

Αγαπητοί Παραολυμπιονίκες, σε σας και τις οικογένειές σας, απευθύνουμε ένα θερμό εύγε και ένα μεγάλο ευχαριστώ. 

Αναδείξατε και σεις τον πολιτισμό της χώρας μας και την ποιότητα των Ελλήνων ως άξιων συνεχιστών του Ολυμπιακού ιδεώδους, που οι πρόγονοί μας επεδίωκαν με έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς. Πιστεύουμε και ευχόμαστε να συνεχίσετε τις επιδόσεις σας, να μας φέρετε και άλλα μετάλλια, κυρίως όμως να παραμείνετε υπόδειγμα ζωής τόσο σε μας, όσο και στα άλλα νέα παιδιά στην ίδια θέση με σας που θα θελήσουν να σας μιμηθούν. Είτε το θέλετε είτε όχι, γίνατε υπόδειγμα σε όλα. Οι αρετές σας είναι αξιομίμητες. Γι’ αυτό και σεις αλλά και εμείς έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία που εσείς σηκώσατε και προπαντός να την κρατήσουμε εκεί ψηλά που την ανυψώσατε, κάτι που είναι ίσως δυσκολότερο από το πρώτο. Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας και καλή δύναμη.

Print
758 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω