Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΔ'-13.12.2000:Επίκαιρη ερώτηση προς Υπ. Παιδείας σχετικά με το κόστος που επιβαρύνει τις οικογένειες,λόγω της προσφυγής στην παραπαιδεία"

Κείμενο ερώτησης : 

 

Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής: "'Ερευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δημοσιεύθηκε σε πρωινή εφημερίδα (ΤΟ ΒΗΜΑ 4/12/2000) αποκαλύπτει ότι η ελληνική οικογένεια προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδο των παιδιών της σε Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., δαπανά κατά μέσο όρο για το κάθε παιδί 73.000 μηνιαίως σε φροντιστήρια και 96.000 σε ιδιαίτερα. 'Αλλες έρευνες αναβιβάζουν την οικογενειακή δαπάνη σε 1.500.000 δρχ. το χρόνο. 

Η κακοδαιμονία οφείλεται κυρίως στο δυσβάσταχτο βάρος των 14 εξεταζομένων μαθημάτων και στο συνυπολογισμό του προφορικού βαθμού για τα οποία ο Υπουργός Παιδείας, μόλις ανέλαβε, υποσχέθηκε άμεση μείωση, συνιστώντας επί τούτο και ειδική βαρύγδουπη επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης. Στην προχθεσινή (4/12/2000) ωστόσο συνέντευξή του, δεν είπε ούτε λέξη για το τι θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανασφάλεια και η προσφυγή στην παραπαιδεία. 

Ερωτάται ο Υπουργός: 

1. Πότε θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ΥΠΕΠΘ για τα παραπάνω θέματα; 

2. Εάν λειτουργεί η συσταθείσα επιτροπή για την αντιμεταρρύθμιση και πότε θα τελειώσει το έργο της;".

 

 

Απάντηση: 

 

Λυπάμαι πολύ αλλά ο κύριος Υπουργός δεν μου απήντησε. 

Πρώτον, αφού υπερασπίστηκε βέβαια τη μεταρρύθμιση, δεν μου απήντησε στο ερώτημα τι έκανε και τι πρόκειται να κάνει αυτή η βαρύγδουπη επιτροπή που συνεστήθη για να κάνει τις βελτιώσεις, δηλαδή, για μας την αντιμεταρρύθμιση. 'Ηταν το έργο της τα δεκατέσσσερα μαθήματα να γίνουν εννέα; Συνεχίζει να μελετάει και πότε εν πάση περιπτώσει θα μας πει το Υπουργείο, τι πρόκειται να κάνει για περαιτέρω βελτιώσεις αυτής της ολέθριας μεταρρύθμισης. Ανοικτό επομένως μένει το κύριο ερώτημα για το οποίο ερωτώ και δεν είπατε λέξη, κύριε Υφυπουργέ: τι θα γίνει με τον υπολογισμό του προφορικού βαθμού για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ; Χαλάει ο κόσμος. Δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων και ο ίδιος ο αντιπρόσωπος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ο κ. Σπυρέλης λέει καθαρά και ξάστερα ότι απεδείχθη ότι δεν χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ο προφορικός βαθμός, δηλαδή έγινε ανεπίτρεπτη πριμοδότηση από τους καθηγητές, από επιλήσμονες βεβαίως των καθηκόντων τους καθηγητές, υπέρ μαθητών για να συνυπολογιστεί αυτό το 50% στη βαθμολογία. 

Ο Υπουργός δεν είπε λέξη στη συνέντευξή του, την οποία μνημονεύω. Θα απαντήσει τι θα γίνει με τον προφορικό βαθμό για να μην τρέχουν σωρηδόν οι μαθητές και οι γονείς στα φροντιστήρια; Και επειδή μίλησε για πρόσθετη διδασκαλία, οφείλω να πω ότι πρόκειται για μετονομασμένη την ενισχυτική διδασκαλία. Και εδώ υπάρχει ένα συνταρακτικό πόρισμα του ευρωπαϊκού επιχειρησιακού ομίλου, που είναι σύμβουλος αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος όμιλος στο πόρισμα του δίνει συντριπτικά στοιχεία για την αποτυχία της ενισχυτικής διδασκαλίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 42% των μαθητών της Β' λυκείου που έκαναν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας δεν πέρασαν στα πανεπιστήμια παρά τη γενική πτώση, τη δραματική πτώση του επιπέδου. 

Μπορείτε, κύριε Υπουργέ, να προσπαθείτε να εξωραϊσετε και να στηρίξετε την προηγούμενη μεταρρύθμιση για να μη σας κατηγορούμε ότι ο ένας Υπουργός αλλάζει αυτά που έκανε ο προηγούμενος. Αλλά εδώ ξοδεύονται εκατομμύρια στην παραπαιδεία, δεν μπορεί να τα μασάει ο κύριος Υπουργός και να λέει, "ναι με τον προφορικό θα δούμε τι θα κάνουμε". 

Πότε θα το δείτε; Είμαστε Δεκέμβριο και οι εξετάσεις είναι Ιούνιο. Πάρτε, λοιπόν, γρήγορα τις αποφάσεις σας και ό,τι είναι να κάνετε κάντε το τώρα, ώστε και εμείς να το κρίνουμε, αλλά και οι γονείς και οι μαθητές να ξέρουν τι θα κάνουν.

Print
606 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω