Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΑ'-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2000: Επερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με το ζήτημα της παράνομης ελληνοποίησης αλλογενών προσώπων.

Φοβούμαι να το πιστέψω, αλλά φαίνεται ότι η μεγαλύτερη έκταση εκλογικής νοθείας που έγινε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έγινε στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 με τις λεγόμενες ελληνοποιήσεις. Φυσικά, άδηλη είναι ακόμα η έκταση αυτής της νοθείας. 

Τουλάχιστον, η Κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει ένα συνολικό νούμερο ελληνοποιήσεων, για να ξέρουμε πόσες συνολικά ελληνοποιήσεις έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια πριν από τις εκλογές. Και δεν λέω γι' αυτές που ανακλήθηκαν μετά από τις εκλογές -γιατί πολλές ελληνοποιήσεις ανακλήθηκαν, γιατί βρέθηκαν παράνομες μετά τις εκλογές- αλλά γι' αυτές που έγιναν συνολικά, νόμιμες και παράνομες, πριν από τις εκλογές. 

Αυτό για να δούμε πόσο αλλοιώθηκε η σύνθεση του εκλογικού σώματος. Κι όταν αλλοιώνεται η σύνθεση του εκλογικού σώματος, αλλοιώνεται και η εκλογική βούληση. 

Είναι άλλωστε πολύ χαρακτηριστικό πόσο κατευθυνόμενη ήταν αυτή η βιομηχανία των ελληνοποιήσεων, γιατί μόνο στην Κύπρο, αν αναγνώσουμε ένα κείμενο της εφημερίδας "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ" που έχει πρωτοσέλιδο τη φωτογραφία του κ. Σημίτη, βλέπουμε ότι ο Πρωθυπουργός απευθύνεται προς τους υποψήφιους για ελληνοποίηση και λέει: "Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης και η ελληνική Κυβέρνηση για τους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής 'Ενωσης υπόσχεται αμέσως ελληνική ιθαγένεια. Αρκεί να αποδεικνύουν ότι είναι 'Ελληνες και θα ορκίζονται στο προξενείο." Προκειμένου να τους δελεάσει, υπόσχεται σπίτι και άδεια εργασίας. Το μόνο που δεν αναγράφεται στην εφημερίδα ως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να ψηφίσουν και το ΠΑΣΟΚ, πράγμα το οποίο βέβαια επιβεβαιώθηκε από τις καραβιές και τα αεροπλάνα που άρχισαν να έρχονται κυρίως από την Κύπρο. Αυτό, λέγεται με δύο λέξεις: "Εκλογική νοθεία". 

Θα μου πείτε, τι θέλετε τώρα, να ακυρώσετε τις εκλογές; Ε, πώς να το κάνουμε; Εμείς ως Αντιπολίτευση με ποια μέσα μπορούμε να ελέγξουμε και να εξακριβώσουμε την έκταση αυτής της νοθείας; Βέβαια, η Κυβέρνηση θα μας απαντήσει -και το περιμένω πομπωδώς να το ακούσω- ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και θα βγάλει άκρη Δικαιοσύνη. 'Οταν θέλει, τη Δικαιοσύνη τη θυμάται, όταν δεν θέλει, ομιλεί για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. 

Εν πάση περιπτώσει η δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι μπορεί. Και τι θα μας βγάλει; Πέντε, δέκα, εκατό, διακόσιες, πεντακόσιες αξιόποινες ελληνοποιήσεις; Και τι με αυτό; Οι καραβιές των ελληνοποιημένων που ήρθαν και ψήφισαν καλύπτονται με αυτό; Θα βρεθούν ένοχοι, θα τιμωρηθούν, αποδιοπομπαίοι τράγοι και μη. Διότι στην τακτική των αποδιοπομπαίων τράγων ειδικεύεται πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ και δεν αμφιβάλλω ότι και εδώ θα υπάρξουν, όπως υπήρξαν, αρκετοί. 

Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, και οι ανακλήσεις που γίνονται μετά την ανακάλυψη των παρανόμων ελληνοποιήσεων, δεν σώζουν την κατάσταση. 'Ισως δίνουν μια επίφαση αποκατάστασης της ένομης τάξης, αλλά την εκλογική τάξη δεν την αποκαθιστούν. Απλά το μόνο που μένει από αυτό είναι ο περίφημος και διατυμπανιζόμενος εκλογικός θρίαμβος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Επειδή τώρα εγώ αρέσκομαι και σε συγκεκριμένα περιστατικά, περιμένω από τους κυρίους Υπουργός, εκτός από το συνολικό νούμερο των ελληνοποιήσεων που έγιναν τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια, πριν από τις εκλογές, νομίμων και παρανόμων, να μας πουν τι έχει γίνει με τις εξής πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις: 

Το Σεργκέi Κότοβιτς τον ανέφερε ο κ. Ανδρεουλάκος, δεν χρειάζεται να εκθέσω τους άθλους τους. Τι έγινε με τον Λεωνίδα Ντασκόβ, για τον οποίον έγραψε πρωτοσέλιδο μία ρωσική εφημερίδα, ο οποίος εμφανίζεται και ως μέλος μιας εταιρείας πετρελαιοειδών και εκφράζει την απορία της η ρωσική εφημερίδα πώς ξαφνικά ο κύριος μέτοχος -μαύρα χρήματα όλα αυτά- βρέθηκε να έχει ελληνικό διαβατήριο. 

Τι έγινε με τον κ. Μιχαήλοβ που εμφανιζόταν ως Μίχας και πήρε παράνομη υπηκοότητα και προσπαθούσε κιόλας να μπει και στη Δούμα, για να αποκτήσει και ασυλία; Και γι' αυτόν τον κύριο έγραψε και η "HERALD TRI BUNE" και για τη μέθοδο των Ελλήνων να ελληνοποιούν τόσο εύκολα τους Ρώσους. 

Τι έγινε με τον κ. Μπαζάρεβιτς που έπαιξε και καλό μπάσκετ και ο κ. Φλωρίδης είπε: "Τι να κάνω, δεν ήξερα". 

Τι έγινε με την κ. Σβετλάνα Πιλάβοβα, το γένος Καραγκιοζόφ; Το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει εμάς καραγκιόζηδες. Και γι' αυτήν την κυρία έγραψαν πάλι ξένες εφημερίδες. 

Αυτά βέβαια τι είναι; Σταγόνες εν τω ωκεανώ και είναι περιπτώσεις που δημιουργούν απλώς εντυπώσεις αλλά έστω και γι' αυτές που είναι γνωστές πλέον, διότι βούηξαν και οι εφημερίδες, ας μας πει το Υπουργείο τι έγινε διοικητικά και προπαντός να μη μας πει ότι θα τα βρει ο εισαγγελέας, γιατί αυτήν την καραμέλα μάθαμε πλέον να μην την πιπιλάμε."[...] 

 

 

Επειδή ο κύριος Υπουργός με ρώτησε σχετικά με όσα είπα στην πρωτολογία μου, αν η προπαγάνδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κύπρο έγινε προσωπικά από τον κ. Σημίτη προς τους ομογενείς, για να ψηφίσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά, οφείλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις. 

Το περιοδικό "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ" κυκλοφόρησε τις παραμονές των εκλογών με την εξής εικόνα: 'Έγραφε στα ελληνικά "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΚΥΠΡΟΣ" και από κάτω το έγραφε στα ρωσικά. Πιο κάτω είχε μεγάλη φωτογραφία του Πρωθυπουργού και έγραφε "Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης" και από κάτω έγραφε τα ίδια στα ρωσικά. Ακολουθούν δύο στήλες, η μία στα ελληνικά και η άλλη στα ρωσικά και λένε: "Η ελληνική κυβέρνηση για τους ομογενείς της τέως Σοβιετικής 'Ένωσης. Αμέσως ελληνική ιθαγένεια. Αρκεί να αποδεικνύουν ότι είναι 'Ελληνες και θα ορκίζονται στο προξενείο. Σπίτι, επάγγελμα, εκπαίδευση. Τι προβλέπει ο νέος νόμος". Το ίδιο έγραφε μια στήλη πάλι στα ρωσικά. 

Αυτό κυκλοφόρησε τις παραμονές των εκλογών. Το μόνο που δεν λέει όπως φαίνεται στην εφημερίδα "ΧΩΡΑ" που το παρουσιάζει, είναι, "ψηφίστε ΠΑ.ΣΟ.Κ.".

Πάντως, το περιοδικό στεγάζεται, όπως λέει η εφημερίδα, στο ίδιο κτήριο που βρίσκονται και τα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην οδό Ακροπόλεως 19, στη Λευκωσία. 

Θα μου πείτε, απαγορεύεται αυτή η προπαγάνδα; 'Όχι, βέβαια δεν απαγορεύεται. Αλλά, εάν συνδυαστεί αυτό με το όργιο των ελληνοποιήσεων και ειδικά η περίπτωση της Κύπρου, ένα τέτοιο έντυπο, παραμονές των εκλογών αφήνει πάρα πολλά ερωτηματικά και πάρα πολλές υποψίες. 

Το δεύτερο που ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι εγώ ανέφερα ονομαστικά διάφορες περιπτώσεις Ρώσων παρανόμων και ζήτησα απάντηση. Ο κύριος Υφυπουργός Εσωτερικών μου είπε, έχουμε δώσει απαντήσεις διά πολλών ερωτήσεων στη Βουλή. Δεν νομίζω ότι είναι η πρέπουσα απάντηση σε μία επερώτηση. Αφού τα θέματα είναι ξεκαθαρισμένα και ξέρουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, δεν θα εστοίχιζε τίποτε στην Κυβέρνηση να πει στις πέντε περιπτώσεις στις έξι, στις οποίες ερωτάται, η απάντηση είναι αυτή. Προέκυψε αυτό και έγινε αυτό, προέκυψε το άλλο και έγινε το άλλο. 

Εκείνο όμως που με άφησε κατάπληκτη είναι ότι έχουν ξεκινήσει Ε.Δ.Ε. από την αρχή του 1999 για όλες αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί καμία. Ξέρουμε επίσης τι έχει γίνει στο Αργυρόκαστρο, στην Αλβανία γενικά, όπου συνέβησαν και φόνοι. 'Οτι υπήρξε από το Υπουργείο Εξωτερικών μία έντονη κινητοποίηση και αποστολή υπαλλήλων για να κάνουν έρευνες και διοικητικές ανακρίσεις και τίποτε δεν έχει προκύψει αυτήν τη στιγμή. Πού θα πάει, αυτή η υπόθεση; Είναι δυνατόν να συγκινείται τόσο έντονα η κοινή γνώμη; Να φέρνουμε εμείς με τέτοια ένταση αυτά τα θέματα, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο και η Κυβέρνηση να μας απαντά ότι διεξάγονται ανακρίσεις; Αυτό δεν είναι βέβαια συγκάλυψη, δεν θέλω να ισχυριστώ κάτι τέτοιο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ματαίωση της διαλεύκανσης των υποθέσεων, γιατί όταν βγουν τα πορίσματα έπειτα από μερικά χρόνια και οι εκλογές θα έχουν ξεχαστεί και οι καταγγελίες μας θα έχουν ξεχαστεί. Εμείς ως Αντιπολίτευση τι να κάνουμε στο τέλος-τέλος; Ούτε ανακρίσεις μπορούμε να κάνουμε ούτε ντεντεκτιβιστικές έρευνες."

Print
763 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω