Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΔ΄- 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008 : "Επί της κοιμήσεως του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου"

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμμετέχω και εγώ ολόψυχα, όπως όλοι μας, στον πανελλήνιο θρήνο και ιδιαιτέρως, στο πένθος της Βουλής για τον πρόωρο θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Συμμετέχω ως Βουλευτής, ως τέως Πρόεδρος της Βουλής και κατ’ εξοχήν και ιδιαιτέρως, προσωπικά, ως άτομο. 

Η μακρά φιλία και συνεργασία, με τις οποίες ο εκλιπών Αρχιεπίσκοπος με ετίμησε, μου έδωσαν τη δυνατότητα να εκτιμήσω το μέγεθος της παρουσίας και της προσωπικότητάς του. Γι’ αυτό και ξεκινώ από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά. Ειλικρινής, ευθύς, έντιμος στη στάση του και βαθύτατα ανθρώπινος. Συνάμα δυναμικός, ανυποχώρητος στις αρχές και τους στόχους του, ακάματος. 

Αυτά και πολλά άλλα προσωπικά χαρίσματά του, καθώς και τη βαθύτατη θεολογική του μόρφωση, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έθεσε στην υπηρεσία της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποτέλεσμα ήταν η εντυπωσιακή αναβάθμιση του ρόλου της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας στη συνείδηση των πολιτών. 

Με τη φωτεινή καθοδήγησή του άνοιξε η Εκκλησία, ιδιαιτέρως στους νέους. Απέκτησε η Εκκλησία λόγο και θέση στα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών και η ορθόδοξη πίστη ανέδειξε το παγκόσμιο μέγεθός της σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο. 

Όλα αυτά, με τη σύμπραξη και των πολύτιμων συνεργατών του, πέρασαν στις ψυχές των πιστών μέσα από τα φλογερά του κηρύγματα, τις θαρραλέες παρεμβάσεις του, με το ποιμαντικό του έργο και με τις κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα δραστηριότητές του. 

Με λίγα λόγια, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και μαζί του η Εκκλησία ήταν πάντα και παντού παρών, ακοίμητος θεματοφύλακας της παρακαταθήκης της Ορθοδοξίας. 

Αξιοσημείωτη είναι στο πλαίσιο αυτό η συμβολή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου και στο διεθνές προσκήνιο. Με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες κατ’ αρχήν, τις εκτός Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δημιούργησε στενές πνευματικές σχέσεις και παρέσχε την υποστήριξη της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση, με μοναδικό γνώμονα και στόχο την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ιδιαιτέρως, όμως, εστράφη προς τη δύση, προς τους διεθνείς οργανισμούς και τα άλλα δόγματα. Προσπάθεια του ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας να είναι αισθητή και οι δογματικές και κοινωνικές θέσεις της Ορθοδοξίας να αποτελούν μόνιμη και υπολογίσιμη συνιστώσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για αυτό και δεν δίσταζε να υψώνει την εποικοδομητική κριτική φωνή του, όπου διαισθανόταν πιθανή υποχώρηση της Ορθοδοξίας από το διεθνές και ιδίως το ευρωπαϊκό προσκήνιο ή διακινδύνευση των εθνικών παραδόσεων. Με τον τρόπο αυτό και με τη συνεργασία και των Ομοδόξων Εκκλησιών, η Ορθοδοξία έγινε παράγων που σήμερα συνδιαμορφώνει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τη βαθύτατη θεολογική μόρφωση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, η οποία διεφαίνετο στα κηρύγματά του εμμέσως, αλλά και ευθέως, όταν απευθυνόταν σε ειδικό ακροατήριο, όπως παραδείγματος χάρη των Ενώσεων Δικαστικών Λειτουργών στην καθιερωμένη λειτουργία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Τα κηρύγματα αυτά έχουν μείνει ως μνημεία θεολογικού βάθους. 

Κύριοι συνάδελφοι, η παρακαταθήκη την οποία αφήνει ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο διάδοχό του είναι βαριά. Πρέπει να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κύρους και της ακτινοβολίας της Ελληνικής Εκκλησίας και οι πιστοί να αισθάνονται θετικά την παρουσία της. Μαζί, λοιπόν, με τη βαθιά οδύνη μας δεν απομένει παρά να διατυπώσουμε την ευχή μας, το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου να συνεχιστεί επάξια και να επαυξηθεί και η μνήμη του να φωτίζει τους λειτουργούς και το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Print
809 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω