Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ΄- 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008 : Νομοσχέδιο Υπουργείου Ανάπτυξης "Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις"

Μια σύντομη παρέμβαση θα κάνω, κύριε Πρόεδρε, δεν θα χρησιμοποιήσω όλο το χρόνο μου, για να υποστηρίξω την τροπολογία που έχει υποβληθεί από πολλούς συναδέλφους και κυρίως, γυναίκες συναδέλφους και την οποία συνυπογράφω και εγώ. Ζητούμε να περιληφθεί διάταξη στο νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ότι στα επιστημονικά όργανα που προβλέπονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται κατά το 1/3 γυναίκες. 

Τους λόγους για τους οποίους προωθούμε αυτή την τροπολογία -και ελπίζω να τη συμμερίζεται η Βουλή και η Κυβέρνηση- τους ανέπτυξαν διεξοδικά η κ. Θάλεια Δραγώνα, η κ. Παπακώστα, η κ. Κόρκα, μπορεί και άλλοι συνάδελφοι. Παρακολουθώ τη συζήτηση από την αρχή, αλλά ίσως κάτι μου διέφυγε. Οι λόγοι είναι και ιστορικοί και συνταγματικοί και νομικοί και στηρίζονται στις διεθνείς τάσεις που επικρατούν αυτήν τη στιγμή. 

Είχα μάλιστα την τιμή να πρωταγωνιστήσω στη διάταξη του άρθρου 116 του Συντάγματος για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας με τα λεγόμενα θετικά μέτρα για την προώθηση της ισότητας. Ένα τέτοιο μέτρο είναι και αυτό που ζητούμε. Συνεπώς το ότι την υποστηρίζω και την υπογράφω και ζητώ να γίνει δεκτή είναι αυτονόητο. 

Θα ήθελα μόνο μια παρατήρηση να κάνω για να προλάβουμε κάθε ενδεχόμενο, γιατί η μακρά μου πείρα και θητεία και οι αγώνες που έχω κάνει για την προώθηση των θεμάτων της ισότητας, με έχουν κάνει εξαιρετικά καχύποπτη και δεν ξέρω τι ερμηνείες μπορούν να δοθούν και τι ενδεχομένως προσφυγές στα δικαστήρια μπορεί να υπάρξουν. 

Ζητούμε το 1/3 γυναικών να στελεχώσουν τα όργανα αυτά, υπό την βασικοτάτη προϋπόθεση ότι οι γυναίκες αυτές θα επιλεγούν μεταξύ ενός κύκλου επιστημόνων που διαθέτουν τα προσόντα που προβλέπει ο νόμος και βρίσκονται στο αυτό επίπεδο αξίας, με εκείνο που θα ανήκουν και οι άντρες που θα στελεχώσουν αυτά τα όργανα του νόμου. 

Με ανησυχεί λίγο η αναφορά στα ψηφοδέλτια των Ο.Τ.Α. και των εθνικών εκλογών, διότι εκεί το κριτήριο είναι να βρεθούν τόσες γυναίκες να τα στελεχώσουν, χωρίς να υπάρχει άμεση αναφορά σε ειδικά προσόντα και νόμιμες προϋποθέσεις, πλην των στοιχειωδών του νόμου, ότι πρέπει να έχουν την ηλικία και να μην έχουν καταδικαστεί. 

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει εδώ και δεν το εννοούμε. Εννοούμε να επιλεγούν γυναίκες ίσων προσόντων με τους άντρες, οι οποίοι θα επιλεγούν. Και δόξα τω Θεώ, μπορούμε να είμαστε υπερήφανες ότι υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες αναλόγων και ανωτέρων προσόντων, διότι όπως εξέθεσαν οι συνάδελφοι και οι έρευνες που έχουν γίνει βεβαιώνουν, ότι οι γυναίκες έχουν προωθήσει τους εαυτούς τους με πολλούς αγώνες και με μεγάλη προσπάθεια σε υψηλότατες επιστημονικές θέσεις και στα πανεπιστήμια και στο χώρο της τεχνολογίας και της έρευνας. 

Γι’ αυτό θα πρότεινα, για να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο, αν η Κυβέρνηση δέχεται αυτή την τροπολογία -εγώ αναφέρομαι στη διατύπωση την οποία υπογράφω και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, αλλά το ίδιο ισχύει και για την άλλη τροπολογία που εκκρεμεί- εκεί που ορίζεται «για τις ανάγκες του παρόντος νόμου, ο αριθμός των μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3», να προσθέσουμε «για τις ανάγκες λειτουργίας του παρόντος νόμου, ο αριθμός των μελών κάθε φύλου που πληρούν τα νόμιμα προσόντα» ή «που πληρούν τα προβλεπόμενα από τον παρόντα νόμο προσόντα και προϋποθέσεις, ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού…». 

Έτσι θα αποφύγουμε κάθε παρερμηνεία ή κακόβουλη ερμηνεία, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη περιπλοκή νομική που μπορεί να προκύψει από την αποδοχή αυτής της διάταξης.

Print
739 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω