Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη (Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 11-9-2007)

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο σίγουρα άλλαξαν την προεκλογική ατζέντα των κομμάτων. Φοβάστε ότι μπορεί να αλλάξουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον έδειξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις; 

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, παρά τον άκρατο λαϊκισμό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έσπευσε να εκμεταλλευθεί τον πόνο και το δράμα των ανθρώπων που έχασαν συγγενείς και περιουσίες μέσα στις φλόγες. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Και αυτό που βλέπουν μετά την καταστροφή που έπληξε τη χώρα μας είναι μια κυβέρνηση υπεύθυνη, μια κυβέρνηση σε ετοιμότητα, που έσκυψε από την πρώτη στιγμή πάνω από τα προβλήματα των πυρόπληκτων, έδρασε άμεσα για την αντιμετώπιση των πρώτων, επειγουσών αναγκών και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αποκατάστασης. 

Το ενδεχόμενο μιας πεντακομματικής Βουλής φαίνεται να είναι αρκετά πιθανό. Η ΝΔ είναι έτοιμη για συνεργασίες; Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πάντως σας την παρέχει. 

Θεωρώ ότι μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση θα είναι πλήγμα για τη χώρα, μετά και από την κατάσταση που έχει προκύψει από τις πυρκαγιές. Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση ικανή να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να προχωρήσει στο σχεδιασμό με προοπτική τετραετίας, σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε αμέσως τις ικανότητές της στη διαχείριση αυτής της κρίσης, όπως απέδειξε και τα τελευταία 3,5 χρόνια τις ικανότητές της στη διακυβέρνηση της χώρας και την πορεία προς το μέλλον. Ως εκ τούτου πιστεύω πως ο λαός θα της δώσει ισχυρή πλειοψηφία για ακόμη μία τετραετία. 

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, o τόπος αντέχει να ζήσει ημέρες 1989 με διπλές και τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις. 

Κάτι τέτοιο το απεύχομαι, όπως πιστεύω ότι το απεύχονται όλοι οι πολίτες. Εδώ και 3,5 χρόνια μπήκαμε σε μια πορεία ανάπτυξης, ξεκίνησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο είχε εισέλθει επί ΠΑΣΟΚ. Οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις θα ήταν καταστρεπτικές για αυτή την πορεία και τη προσπάθεια. Ας το σκεφτούν καλά όσοι λοξοκοιτάζουν προς άλλες κατευθύνσεις. 

Με οριακή σε έδρες κυβέρνηση, πώς θα προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις και την αναθεώρηση του Συντάγματος. (Ειδικά τα σημαντικά άρθρα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το περιβάλλον που πλέον απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία). 

Γι’ αυτό ακριβώς επιμένω για την ισχυρή πλειοψηφία. Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε το 2004 τα ηνία της χώρας με σαφή εντολή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Υπήρχε λαϊκή εντολή γι’ αυτό και εξακολουθεί να υπάρχει. Η Παιδεία, η Υγεία, η Δημόσια Διοίκηση, τα δημοσιονομικά του Κράτους, οι τομείς της Ενέργειας, των Νέων Τεχνολογιών, του Περιβάλλοντος και της προστασίας του, τα δημόσια έργα που αλλάζουν την εικόνα του τόπου, όλα αυτά δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα αφήσουμε ημιτελή. Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα έπρεπε να είναι κεντρικό σημείο της προεκλογικής εκστρατείας και λυπούμαι που οι θέσεις των κομμάτων δεν έχουν μεγαλύτερη προβολή. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδειξαν ότι άμα θέλουμε μπορούμε. Μέσα από την τραγωδία της Πελοποννήσου μήπως μαθαίνουμε ότι το κράτος όταν θέλει μπορεί να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό στις ανάγκες του πολίτη. 

Η αλήθεια είναι ότι ως λαός έχουμε συνήθως την ικανότητα στα δύσκολα να τα καταφέρνουμε καλύτερα από ότι στα εύκολα, να λειτουργούμε, για να το πούμε έτσι, καλύτερα υπό συνθήκες πίεσης. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία έκανε απλώς πράξη αυτό που πρεσβεύει, αυτό για το οποίο αγωνίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ένα κράτος και μια διοίκηση που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη και θα τον υπηρετεί, δεν θα εκμεταλλεύεται την αδυναμία του. Και βλέπετε κι εσείς τα αποτελέσματα. Τις πρώτες ημέρες πολλοί μη δικαιούχοι έσπευσαν να επωφεληθούν των παροχών για τους πυρόπληκτους. Τις επόμενες, μετά τις πρώτες κυρώσεις, ξεκίνησαν να επιστρέφουν τα επιδόματα. Οι νοοτροπίες δεκαετιών δεν αλλάζουν εύκολα, αλλάζουν όμως. 

Αυτή η δέκατη συνεχόμενη εκλογική σας αναμέτρηση στην Α’ Αθήνας, πόσο διαφορετική είναι από τις προηγούμενες. 

Είναι διαφορετική λόγω του αξιώματος που κατείχα τα τελευταία 3,5 χρόνια και το οποίο δεν μου επέτρεπε να βρίσκομαι κοντά στους ψηφοφόρους μου με τον τρόπο που αυτοί με είχαν συνηθίσει. Από αυτή την άποψη είμαι σε ελαφρώς μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους μου στην Α’ Αθηνών. Πιστεύω όμως ότι οι Αθηναίοι θα εκτιμήσουν -εκτός της πολυετούς παρουσίας μου στα έδρανα- και το έργο που προσέφερα στο Κοινοβούλιο από μια διαφορετική θέση, αυτή της Προέδρου. Θέλω να πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στην τιμή που μου έγινε, ότι ετίμησα την ψήφο τους με τον καλύτερο τρόπο. 

Θα ζητήστε από τον κ. Καραμανλή να είστε εκ νέου Πρόεδρος της Βουλής;  

Δεν συνηθίζω να ζητώ αξιώματα και θέσεις από τον αρχηγό του κόμματος. Δεν το ζήτησα ούτε μετά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ήταν αποκλειστικά δική του απόφαση, όπως θα είναι και τώρα. Ό,τι κρίνει ο Πρωθυπουργός ότι είναι καλύτερο για το Κοινοβούλιο, αυτό και θα γίνει. 

Το κοινοβούλιο επί προεδρίας σας, διεύρυνε τις δράσεις του στην κοινωνία, στον πολιτισμό και τον διεθνή χώρο. Την ερχόμενη τετραετία μήπως έχει φθάσει η στιγμή για μια αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής. 

Είμαι κι εγώ αυτής της άποψης. Πιστεύω δηλαδή πως ο Κανονισμός θα μπορούσε να υποστεί κάποιες τροποποιήσεις, που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των βουλευτών στο νομοθετικό έργο, κυρίως όμως ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν περισσότερο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του. Είναι ανάγκη το Κοινοβούλιό μας να έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εντονότερη παρουσία στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Δεν ωφελούν συζητήσεις κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει. 

Κυρία Πρόεδρε, η δήλωσή σας περί συρρίκνωσης των εθνικών συνόρων συζητήθηκε πολύ και την βλέπουμε και στο προεκλογικό σποτ του κ. Καρατζαφέρη…

Όντως την είδα κι εγώ και για ακόμη μια φορά εξεπλάγην… Ο κύριος Καρατζαφέρης πρέπει να είναι ο μόνος Έλληνας που δεν έχει καταλάβει την ουσία της δήλωσής μου. Ας το πω λοιπόν για ακόμη μια φορά, σε απλά ελληνικά: δεν αναφερόμουν στα γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας. Αναφερόμουν στο ουσιαστικό περιεχόμενο των συνόρων όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βαθμιαία αλλάζει μορφή. Άνθρωποι, κεφάλαια, υπηρεσίες, ιδέες, συνήθειες, διακινούνται ελεύθερα, και αυτό μας δημιουργεί ένα επιπρόσθετο καθήκον να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα. Εξάλλου όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αυτοπεριορίζονται οικειοθελώς προκειμένου να εκχωρηθούν κάποιες εξουσίες σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό γίνεται για να ενδυναμωθεί η Ευρώπη, είναι προς όφελος του Ευρωπαίου πολίτη. Δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι δυνατόν κάποιος να εννοήσει ότι αναφερόμουν σε απειλή κατά των συνόρων μας. Και να λέγονται αυτά από Ευρωβουλευτή!!!


Print
613 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω