Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα (Τηλεόραση ΕΤ3, 11-9-2007)

Δημοσιογράφος: Ο λόγος τώρα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, τους οποίους θα καλωσορίσουμε. Από την Αθήνα, η κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Καλησπέρα σας, κυρία Μπενάκη, ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας. Υποψήφια, βέβαια, με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Κυρία Μπενάκη, μαζεύεται το κουβάρι και δεν ξέρω εάν, με την εμπειρία που έχετε, έχετε κάνει κατ’ επανάληψιν εκλογές, τις ξέρετε πολύ καλά και μάλιστα στην Αθήνα, εάν πια, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, υπάρχουν πια αναποφάσιστοι ή είναι μόνο θεωρητικό αυτό το μέγεθος.

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Η πείρα λέει ότι υπάρχουν πάντα αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή και επομένως η προσοχή των κομμάτων και των υποψηφίων πρέπει να είναι τεταμένη μέχρι την τελευταία στιγμή και να επιστρατεύουν τα επιχειρήματά τους. 

Δημοσιογράφος: Επίσης, θα ήθελα να σας πω εάν αυτόν τον καιρό κι εσείς, στα μηνύματα που δέχονται στα κινητά οι επιτελείς σας ή κι εσείς η ίδια, γίνεστε κοινωνός ψιθύρων για το ποιο κόμμα προπορεύεται, εάν νικά, εάν οι εταιρείες τα ’χουν βρει μεταξύ τους κι έχουν ανακηρύξει ήδη το νικητή, θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση πάνω σ’ αυτό το φαινόμενο. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Όλα ακούγονται στο πεζοδρόμιο, στα κινητά, στα SMS, παντού. Οι Έλληνες έχουμε αυτή τη συνήθεια, να κάνουμε προβλέψεις, να στοιχηματίζουμε, να βγάζουμε συμπεράσματα από τις προσωπικές μας παρατηρήσεις, εν πάση περιπτώσει ο καθένας βγάζει συμπεράσματα κι από τη δική του σκοπιά. Επομένως, κάτι θετικό, κάτι που μπορούμε να το θεωρούμε ως βάση συζήτησης δεν υπάρχει, αλλά έχουμε τις προσωπικές μας εκτιμήσεις και εκεί βέβαια κανένας δεν μπορεί να έχει αντιρρήσεις, γιατί ο καθένας έχει ένα προσωπικό βαρόμετρο, ας το πούμε. 

Δημοσιογράφος: Πάντως, κυρία Μπενάκη, οφείλουμε να παρατηρήσουμε κάτι το οποίο ήταν στοιχείο του πολιτικού ρεπορτάζ μέχρι πριν από δέκα μέρες: όταν οι εντυπώσεις της μεγάλης εθνικής τραγωδίας, για όλους μας, πλήγωναν πραγματικά, απ’ όποιο πόστο κι αν τις προσέγγιζε κανείς, του πολιτικού, του δημοσιογράφου, είτε πολύ περισσότερο του απλού πληττόμενου πυρόπληκτου πολίτη σ’ αυτές τις περιοχές. Έλεγαν τότε ότι το κυβερνών κόμμα θα αποφύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις, θα προσέλθει μ’ έναν τρόπο που να μην ανεβάσει τους τόνους, για να εναρμονίζεται βέβαια με τον πόνο και με τις εντυπώσεις που βγήκαν από εκεί. Βλέπουμε όμως τώρα κανονικά εκδηλώσεις με σημαίες, με πυροτεχνήματα, με ανεβασμένους τους τόνους. Άλλαξε κάτι; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Όλοι -όλα τα κόμματα- και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία έδειξε μεγάλη κατανόηση στη μεγάλη συμφορά που συνέβη και όλοι πενθήσαμε και δείξαμε τη συμμετοχή μας, και για αρκετό διάστημα της προεκλογικής περιόδου όλων το βλέμμα ήταν στραμμένο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εκλογές όμως είναι μπροστά, ήσαν πάντα μπροστά, πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο που ικανοποιεί το λαό και τον βοηθάει να σχηματίσει μια απόφαση, άρα είναι φυσικό βαθμηδόν να πηγαίνουμε στη συνηθισμένη ατμόσφαιρα των εκλογών. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι είναι οι πιο ήπιες, από άποψη λαϊκής συμμετοχής θα έλεγα, εκλογές, είναι συγκρατημένες, υπάρχει ένας σκεπτικισμός γενικότερος… 

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο, πολώσεις δεν έχουν περάσει στον κόσμο κι αυτό κανείς το διαπιστώνει στο κέντρο των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, σε μικρότερες πόλεις, καβγάδες πολιτικοί στα καφενεία δεν εμφανίστηκαν, δεν εμφανίστηκαν γαλάζια, πράσινα, κόκκινα καφενεία. Είναι πολύ σημαντικό. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Αυτό το θεωρώ μια σημαντική εξέλιξη και παρά τις προσπάθειες που κάνει ο κύριος Παπανδρέου να πολώσει την ατμόσφαιρα, να δημιουργήσει εμπρηστικά συνθήματα, να ανατρέξει στο παρελθόν και να αναξέει πληγές οι οποίες για τους νέους σήμερα δεν έχουν και μεγάλη απήχηση, όλα αυτά πάντως δεν οδηγούν το λαό να συμμετέχει στην πόλωση. 

Δημοσιογράφος: Θα κρατήσω αυτό που λέτε, γιατί είναι μια καλή αφορμή να περάσω στον κύριο Σγουρίδη… 

Ακολουθούν οι άλλοι καλεσμένοι. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Υπάρχει μια βασική παρανόηση και την ακούω όχι μόνο από τον κύριο Μαργαρίτη, αλλά και έξω. Ότι η Νέα Δημοκρατία παραγνωρίζει το Σύνταγμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ένα Σύνταγμα που προβλέπει τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δεν μπορεί να αναπτύξει καμιά πρωτοβουλία. Πατάει ορισμένα κουμπιά που προβλέπει το Σύνταγμα κι αυτό είναι συνέπεια της αναθεώρησης του Συντάγματος που έγινε το 1986 και αφαίρεσε εξουσίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Π. Σγουρίδης: Δεν τις χρειαζόταν αυτές τις εξουσίες, κυρία Μπενάκη. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Το εάν τις χρειαζόταν ή δεν τις χρειαζόταν θα το δούμε, κύριε Σγουρίδη. Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση αυτή. 

Π. Σγουρίδης: Το 1989, σ’ εκείνη τη μεγάλη κρίση, το Σύνταγμα λειτούργησε πάρα πολύ θετικά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Κύριε Σγουρίδη, αυτό λέω κι εγώ. Επομένως, να μη λέμε ότι παραγνωρίζεται η εξουσία ή ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει το πρώτο κόμμα και θα του αναθέσει μια διερευνητική εντολή: με ποιον θα συνεργαστεί να κάνει Κυβέρνηση. Το πρώτο κόμμα που θα είναι η Νέα Δημοκρατία, στη θεωρητική βέβαια περίπτωση που θέτετε ότι δεν θα είναι αυτοδύναμη, θα πει «δεν συνεργάζομαι, δεν κάνω Κυβέρνηση». Και μετά θα πάει στον κύριο Παπανδρέου και μετά στην κυρία Παπαρήγα κ.λπ. Ή μιλάμε σοβαρά στον ελληνικό λαό ή κάνουμε παιχνίδια. 

Θ. Μαργαρίτης: Με συγχωρείτε. Αυτό είναι, τι λέει το κάθε κόμμα. Ο κύριος Καραμανλής ξέρει πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο την επομένη; Ξέρει τι μπορεί να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Λέει τη θέση του, κύριε Μαργαρίτη. Ξέρει ποια είναι η θέση του και αυτή τη λέει ευθαρσώς και με τιμιότητα στον ελληνικό λαό: ότι δεν θα συνεργαστεί. Επομένως, από κει και πέρα απομένει στα άλλα κόμματα τι θα κάνουν. Εμένα, βέβαια, μου φαίνεται αδύνατο, απ’ όσα λένε τα κόμματα προς τον ελληνικό λαό, να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν Κυβέρνηση. Να συνεργαστούν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ, το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο Συνασπισμός και ενδεχομένως το πέμπτο κόμμα, εάν μπει στη Βουλή. Δεν είναι δυνατόν οι συνθήκες που λέτε και οι οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν για μια εκλογική συνεργασία να φανούν μετά τις εκλογές και να μη φαίνονται τώρα που είναι οι θέσεις των κομμάτων. Αλλιώς είναι ανεύθυνο από τα κόμματα αν δεν λένε τώρα τι θα κάνουν μετά σε μια τέτοια περίπτωση. Ο μόνος που το λέει καθαρά και ξάστερα είναι ο Καραμανλής. Όλοι μασάν τα λόγια τους στο θέμα των συνεργασιών. Ίσως όχι το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά οι άλλοι μασάνε τα λόγια τους, έτσι; Λοιπόν, μια τίμια, καθαρή και υπεύθυνη θέση που παίρνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Καραμανλής δεν μπορούμε να την εμφανίζουμε ως εκβιασμό ή ως περιφρόνηση, αντίθετα είναι μια στάση έντιμη και σύμφωνη με το Σύνταγμα και με την ευθύνη που έχουμε απέναντι στο λαό. 

Συνεχίζουν οι άλλοι συνομιλητές. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Κύριε Σγουρίδη, γιατί ο κύριος Παπανδρέου δεν λέει καθαρά τι θα κάνει εν τοιαύτη περιπτώσει, μπορείτε να μου πείτε; Γιατί δεν το λέει καθαρά; 

Π. Σγουρίδης: Εμείς, ακριβώς επειδή είμαστε υπεύθυνο κόμμα, κυρία Μπενάκη, κι επειδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ υπεύθυνος στα θέματα της δημοκρατίας, αφήνει ανοικτά τα ενδεχόμενα των συνεργασιών. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε σε πλατφόρμες οι οποίες έχουν κοινά γνωρίσματα να δώσουμε στη χώρα διέξοδο για να μπορεί να κυβερνηθεί σε βάθος τετραετίας. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Οι πλατφόρμες πρέπει να φαίνονται από πριν, δεν φτιάχνονται μετά οι πλατφόρμες. Διότι οι πλατφόρμες, για να σχεδιαστούν μέσα στο σύντομο διάστημα των διερευνητικών εντολών, είναι μη ρεαλιστικό, καθώς καταλαβαίνετε. Οι πλατφόρμες θα ’πρεπε να φαίνονται από πριν. Και δεν βλέπουμε καμιά πλατφόρμα. 

Π. Σγουρίδης: Σας θυμίζω ότι το 1989 δεν υπήρχε πλατφόρμα συνεργασίας κι όμως συνεργαστήκατε εσείς, η Νέα Δημοκρατία, με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Συνασπισμό. Δεν έγινε η συγκυβέρνηση του κυρίου Τζαννετάκη; Υπήρχε πλατφόρμα; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Βεβαίως έγινε. Ασφαλώς. 

Π. Σγουρίδης: Έγινε και οδηγηθήκατε μετά σε μια οικουμενική Κυβέρνηση… 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Αυτό έγινε μετά, κύριε Σγουρίδη. Η οικουμενική Κυβέρνηση είναι μια άλλη λύση που προσέφερε το Σύνταγμα. Εδώ μιλάμε για συνεργασία κομμάτων, δεν μιλάμε για οικουμενική Κυβέρνηση. 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπενάκη, υπάρχει περίπτωση να θελήσει η Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Όχι, αυτό έχει ξεκαθαριστεί. Από τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει δίλημμα ούτε πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται η συζήτηση ως προς τη Νέα Δημοκρατία. 

Δημοσιογράφος: Αυτή η συζήτηση, πάντως, γίνεται και ερήμην μας. Μας έγραψαν ο Guardian, οι Financial Times, σαν θεωρητικό ενδεχόμενο. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Τι είπαν δηλαδή; Να συνεργαστούν τα δύο κόμματα; 

Δημοσιογράφος: Δεν προτείνουν οι ξένοι συνάδελφοι αυτό, αλλά εξετάζουν διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και αυτό. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Κοιτάξτε, κύριε Μπλιάτκα. Για να υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ των κομμάτων, πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον εκ των προτέρων μία στοιχειώδης σύγκλιση κάπου, σε κάτι. Ανέφερε ο κύριος Σγουρίδης γιατί συνεργάστηκε η αριστερά με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρχε μία συμφωνία πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, στην κάθαρση. 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Νομίζω ότι δεν παίρνει καμία αμφιβολία απ’ όσα αντήλλαξαν μεταξύ τους οι συνάδελφοι οι τρεις των τριών κομμάτων, ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική παρά οι εκλογές. Εδώ δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης και επί στοιχειωδών θεμάτων. 

Θ. Μαργαρίτης: Ναι, αλλά αυτό δεν το αποφασίζει ο κύριος Καραμανλής, κυρία Μπενάκη. Ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι σχολιαστής, δεν είναι δημοσιογράφος. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Με συγχωρείτε. Αυτά που λέτε εσείς, δεν εκπροσωπούν τα κόμματά σας; Βλέπω ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε ούτε επί στοιχειωδών θεμάτων. 

Θ. Μαργαρίτης: Ο Πρωθυπουργός όμως, επαναλαμβάνω, δεν είναι σχολιαστής. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Διερμηνεύει τα αισθήματα του λαού, Πρωθυπουργός είναι. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπενάκη, είχαμε μια επανεμφάνιση του θέματος των πυρκαγιών διά στόματος του κυρίου Πολύδωρα, που έχει συζητηθεί ήδη πάρα πολύ. Μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων πριν από λίγες ώρες στα κεντρικά δελτία ήταν οι υπαινιγμοί να πω, οι αναφορές να πω, του κυρίου Πολύδωρα, δικός σας παρακαλώ ο χαρακτηρισμός, ότι υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι που ώθησαν τους εμπρηστές. Μίλησε για συμπτώσεις που δεν είναι συμπτώσεις κι ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε λοβοτομή στους εαυτούς μας, ακούστηκε να λέει, για να θυμηθούμε ότι εξηγγέλθησαν οι εκλογές, πυρκαγιές στην Πεντέλη, συζήτηση είχε γίνει νωρίτερα για τις εκλογές, πυρκαγιές στην Πάρνηθα κ.λπ., κ.λπ. Έχετε κάποιο σχόλιο επ’ αυτού; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Εγώ ξέρω και πιστεύω αυτό που βλέπει και πιστεύει όλος ο κόσμος: ότι αυτές οι πυρκαγιές δεν έγιναν τυχαία. Υπήρξε κάποιος συντονισμός, υπήρξε κάποια οργάνωση των πυρκαγιών, υπήρχε κάποια πρόθεση εν πάση περιπτώσει πίσω από αυτές, δεν ξέρω από πού μπορεί να προήρχετο. Από κει και πέρα, όλες οι υποθέσεις που γίνονται είναι υποθέσεις, διότι πρέπει να αναμένουμε την έρευνα των αρχών. Δεν νομίζω ότι πρέπει να προτρέχουμε και να βγάζουμε συμπεράσματα. Εν πάση, όμως, περιπτώσει, ο κύριος Πολύδωρας Υπουργός είναι, μπορεί να έχει κι αυτός τις απόψεις του, όπως τις έχουμε όλοι και να τις διατυπώνει με όποιον τρόπο θέλει. Ένα είναι βέβαιον: ότι ο τρόπος που εμφανίστηκαν αυτές οι πυρκαγιές, ο χρόνος, η διασπορά, η μαθηματική ακρίβεια με την οποία άναψαν δείχνουν ότι υπάρχει από πίσω μια σχετική οργάνωση, μια πρόθεση εν πάση περιπτώσει. Δεν φαίνονται να είναι απολύτως τυχαίες. Από κει και πέρα, ό,τι να πούμε είναι υπόθεση και πρέπει να αναμένομε τις αρχές. 

Δημοσιογράφος: Πριν περάσω στον κύριο Σγουρίδη, θέλω να σας ρωτήσω πώς σχολιάζετε κάτι το οποίο το αξιολόγησε ψηλά, το σήκωσε, θα έλεγε κανείς, ο κύριος Καρατζαφέρης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για δηλώσεις σας, για αναφορές περί της εθνικής μας κυριαρχίας. Είναι γνωστές δηλώσεις για τις οποίες έχει γίνει πολλή συζήτηση. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Λυπούμαι για τη συζήτηση που έχει γίνει, γιατί είναι μία τακτική παραπληροφόρησης, παρερμηνείας και, τολμώ να πω, μαύρης προπαγάνδας. 

Δημοσιογράφος: Γιατί εκφράζεστε τόσο σκληρά; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Ναι, εκφράζομαι σκληρά, γιατί είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Απομονώνεται μία περικοπή, απομονώνεται μία φράση από το σύνολο και δίδεται ακριβώς η αντίθετη ερμηνεία από αυτή που εδόθη. 

Δημοσιογράφος: Η εκφορά, ο λόγος, οι λέξεις είναι παρεξηγήσιμες ή όχι, κυρία Μπενάκη, κατά τη γνώμη σας; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Οι λέξεις όλες είναι παρεξηγήσιμες, αν δεν αναγνωστούν στον περίγυρο μέσα στον οποίο λέγονται και μέσα στο πνεύμα με το οποίο εκφράζονται. Όταν λέω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και περί αυτού πρόκειται, ότι ενόψει της ψηφίσεως του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, και αυτό κόβεται, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν φαίνεται στην περικοπή για την οποία μιλάμε, θα υπάρχει περιορισμός των εθνικών συνόρων λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, ανθρώπων, ιδεών κ.λπ. και ότι με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που επίσης κόβεται, θα υπάρξει σταδιακή παραχώρηση ενός μέρους της εθνικής κυριαρχίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν εννοώ μόνο εμάς αλλά εννοώ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, κι ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε ιδιαιτέρως τα πολιτειακά όργανα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προασπίσουμε τις αξίες μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα, τα εθνικά ιδεώδη, όταν το νόημά μου είναι σαφώς αυτό, να εμφανίζεται αποκομμένη η φράση και να υπονοείται ότι εγώ προβλέπω συρρίκνωση των γεωγραφικών συνόρων βέβαια, στα οποία δεν αναφέρθηκα ποτέ, αυτό είναι πραγματικά μαύρη προπαγάνδα, κύριε Μπλιάτκα. 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Π. Σγουρίδης: …Κυρία Μπενάκη, για να καεί το δάσος υπήρχε οργανωμένο σχέδιο; Πέστε μας ποιο ήταν αυτό το οργανωμένο σχέδιο. Ή δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα την ώρα που έπρεπε; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Κύριε Σγουρίδη, δεν έχετε ακούσει για εμπρηστές, για οικοπεδοφάγους… 

Θ. Μαργαρίτης: Ο κύριος Πολύδωρας είναι αμετανόητος, γιατί δεν αναφέρθηκε σε οικοπεδοφάγους, πράγμα το οποίο θα ήταν λογικό. Έκανε υπαινιγμούς σαφείς ότι οι πυρκαγιές συνδέονται με το χρόνο των εκλογών. Δηλαδή ο υπαινιγμός αυτός σηματοδοτεί και συμβολίζει, μόνο αφελής δεν είναι κανείς για να μην το καταλάβει, ότι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης ή δυνάμεις αντικυβερνητικές έχουν κάποιο συμφέρον από τις φωτιές. Ειδικά για την κυρία Μπενάκη το λέω. Πρέπει να αποδοκιμαστεί ο κύριος Πολύδωρας. Ο κύριος Αλαβάνος μίλησε για βρώμικες εκλογές. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ήπιος και στους διαδρόμους, μέσω του κυρίου Πολύδωρα και άλλων, διαρρέει μια πολιτική προπαγάνδα η οποία στρέφεται κατά της Αντιπολίτευσης με αφορμή τις πυρκαγιές. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Έχουμε τον πολυαριθμότερο και τον αρτιότερο εναέριο εξοπλισμό για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Έχουμε πυροσβεστική υπηρεσία άρτια οργανωμένη και ανθρώπους που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Είναι βέβαιον ότι τα φαινόμενα ξέσπασαν με τέτοιο τρόπο που και η καλύτερα οργανωμένη πυροσβεστική και όλες οι άλλες υπηρεσίες δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. 

Π. Σγουρίδης: Κυρία Μπενάκη, πέστε μας πότε υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για την πρόσληψη δασοπυροσβεστών. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Αφήστε αυτό το παραμύθι, την καραμέλα με τις προσλήψεις. Ελάτε να μιλήσουμε και για τα δικά μας και για τα δικά σας παιδιά, για να οδηγήσουμε τη συζήτηση εκεί που δεν πρέπει.
Π. Σγουρίδης: Έπρεπε να καεί η Πάρνηθα, για να ξυπνήσει η Κυβέρνηση. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Είδατε ότι και στην Πάρνηθα η αρχή των πυρκαγιών ήταν πάρα πολύ περίεργη. Εγώ δεν λέω ότι ήταν πολιτικός δάκτυλος, αλλά εν πάση περιπτώσει σημασία έχει ότι η τραγωδία αυτή αντιμετωπίσθηκε ταχύτατα και αποτελεσματικότατα. Δόθηκε στους ανθρώπους, για τους οποίους αισθανόμαστε όλοι συμπόνια και συμπάσχουμε, δόθηκε αμέσως ό,τι έπρεπε να δοθεί για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. 

Π. Σγουρίδης: Με δανεικά. 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Ποια δανεικά; Μιλάτε εσείς για δανεικά, κύριε Σγουρίδη; Έχετε ξετινάξει τη χώρα σε δανεικά και μου λέτε εσείς δανεικά; Εσείς μιλάτε για δανεικά; Τη λέξη δεν πρέπει να την εκστομίζετε, κύριε Σγουρίδη. Έχετε καταχρεώσει όλο το Κράτος και μας βάλατε στην επιτήρηση. Το ότι μας βάλατε στην επιτήρηση, αυτό πώς θα διαγραφεί; Με τα δανεικά και με τις αλχημείες βρεθήκαμε να είμαστε με έλλειμμα πάνω από 8%. 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπενάκη, διαβάσαμε στους Financial Times, μια εκτίμηση κάνει η εφημερίδα, ότι κλείνει η ψαλίδα και υπάρχει κι ένας κίνδυνος για μπούμερανγκ επί του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις πυρκαγιές. Τι θα κάνετε για να μην επιβεβαιωθεί τελικά αυτό το σενάριο, υπαρκτό ή λιγότερο υπαρκτό, εν τοις πράγμασι, στην κάλπη; 

Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα: Νομίζω, είναι λίγο πίσω, είναι λίγο καθυστερημένοι οι Financial Times, διότι η πρόοδος προς τις εκλογές βελτιώνει συνεχώς το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο ψηφοφόρος πρώτον εκτιμά το παρελθόν: βλέπει ότι υπήρξε μια Κυβέρνηση, η οποία μπορεί να μην πραγματοποίησε όλα όσα είχε εξαγγείλει ή όλα όσα θα ανέμενε ο ψηφοφόρος, αλλά έκανε πάρα πολύ σημαντικά βήματα και έβαλε τον τόπο στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είναι τεράστια η πρόοδος στην οικονομία. Δεν έχουμε έλλειμμα. Είμαστε στην ίδια γραμμή αξίας οικονομικής μαζί με τους Ευρωπαίους. Δεν είμαστε υπό επιτήρηση, δεν είμαστε τα άτακτα παιδιά που διαχειρίζονται λάθος τα οικονομικά τους. Κατέβηκε η ανεργία σε ένα ποσοστό το οποίο δεν ξέρω πόσα χρόνια έχει να δει η Ελλάδα 7 κόμμα κάτι ανεργία, όταν την παραλάβαμε πάνω από το 12. Και όλα αυτά, με το θαύμα ο ρυθμός ανάπτυξης να μη μειωθεί. Έχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Τώρα, λοιπόν, βλέπει ο κόσμος και θα το δει καλύτερα στις εκλογές με τη σκέψη και τη σύνεση η οποία επιβάλλει την ψήφο, ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Τώρα έρχονται οι κοινωνικές παροχές, τώρα έρχεται η σωστή κοινωνική πολιτική, που δεν θα βασίζεται σε δανεικά, όπως την έκανε το ΠΑΣΟΚ, ούτε σε κεφάλαια που έπρεπε να δίδονται για επενδύσεις και για την ανάπτυξη. Θα στηρίζεται στο προϊόν της υγιούς οικονομίας. 

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ.

Print
644 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω