Search
× Search
Σάββατο, 4 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εκπομπή <Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ> (Τηλεόραση ΝΕΤ, 9-9-2007)

Δημοσιογράφοι: Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκης Σπηλιώπουλος. 

Καλεσμένοι: Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα (Ν.Δ.), Γιώργος Ανωμερίτης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Δημήτρης Αγκαβανάκης (Κ.Κ.Ε.), Ελένη Αυλωνίτου (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Γιώργος Καραποστόλου (ΛΑ.Ο.Σ.) και Θανάσης Μυλωνόπουλος (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ). 

Δημοσιογράφος: Η κυρία Μπενάκη, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής, το οποίο είναι προτέρημα και μειονέκτημα βέβαια, γιατί ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία άμα τη ενάρξει της προεκλογικής περιόδου. 

Άννα Μπενάκη: Και παραμένω Πρόεδρος μέχρι που να έρθει ο επόμενος. Επομένως έχω διπλά καθήκοντα. 

Δημοσιογράφος: Έχει δουλειά η προεδρία αυτό το διάστημα; 

Άννα Μπενάκη: Πώς δεν έχει! Η διοίκηση προχωράει. 

Δημοσιογράφος: Πάντως, κυρία Μπενάκη, είμαστε μια εκπομπή που στηρίζουμε τις γυναίκες. 

Ακολουθεί η παρουσίαση και των άλλων καλεσμένων. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπενάκη, στα χέρια μας, κι αυτό λέγαμε καυτή είδηση, χθες, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, για φόρους κληρονομιάς, για γονικές παροχές, φόρους πρώτης κατοικίας, και σκέπτεται κανείς, ακριβώς τέτοια εποχή πέρσι γινόταν τεράστια κουβέντα για το επίδομα θέρμανσης. Το πετρέλαιο είχε ανέβει στα ύψη, στα 80 δολάρια το βαρέλι, υπήρχε μια έντονη πίεση για το πετρέλαιο θέρμανσης στα λαϊκά στρώματα και λέει η Κυβέρνηση «λεφτά δεν υπάρχουν». Να δώσετε ένα πενιχρό βοήθημα σε κάποιες ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Και σήμερα τα δίνετε όλα. Πού βρέθηκαν τα λεφτά; 

Άννα Μπενάκη: Όχι, δεν τα δίνουμε όλα. Πρώτα από όλα παρουσιάστηκε ένα σύνολο παροχών, ένα σύνολο φορολογικής πολιτικής και άλλης πολιτικής, ενώ συζητάτε για μεμονωμένα μέτρα. Πρώτον, τώρα έχουμε τη συνολική εικόνα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης στα κυριότερα θέματα που ενδιαφέρουν τον πολίτη. Και εκτός αυτού πέρασε και ένας χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε εν τω μεταξύ μία διαχείριση και αποτίμηση της πραγματικότητας τέτοια, που επιτρέπει να δοθούν αυτές οι παροχές στο χρόνο στον οποίο εξαγγέλθηκαν. 

Δημοσιογράφος: Δεν επέτρεπε η οικονομική κατάσταση της χώρας ένα ελάχιστο βοήθημα σε μια ολιγάριθμη κοινωνική ομάδα; 

Άννα Μπενάκη: Μα δεν είναι σοβαρό κάθε που παρουσιάζεται μια ανάγκη να λέμε «δώστε κι ένα επίδομα». Κάπως έτσι γινόταν και γίνεται βέβαια στη χώρα μας. Τώρα δεν πρόκειται για ένα επίδομα, είναι για μια συνολική κοινωνική πολιτική με οικονομικό αντίκρισμα και παρουσιάζεται στην κρίσιμη στιγμή. 

Δημοσιογράφος: Δηλαδή πριν από τις εκλογές, όχι μετά. Όσα ειπώθηκαν χθες δεν έχουν στόχο τις εκλογές της επόμενης Κυριακής; Αν γίνονταν εκλογές δύο χρόνια αργότερα θα είχε καταργηθεί τώρα ο φόρος πρώτης κατοικίας; 

Άννα Μπενάκη: Όχι. Έχουν στόχο τον Προϋπολογισμό που έρχεται. Και σας θυμίζω ότι αυτός είναι και ο κύριος λόγος που προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι θεμελιώδης για την πρόοδο της χώρας. Θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου και είναι πραγματικά θέμα συνεπείας προς το λαό αυτός ο Προϋπολογισμός να τεθεί υπό την εκτίμηση, θα έλεγα, του λαού, υπό την κρίση του λαού, σε μια προεκλογική περίοδο. Και αυτό έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη. 

Ακολουθεί τοποθέτηση του κ. Ανωμερίτη. 

Δημοσιογράφος: Λέτε, κ. Ανωμερίτη ότι το πρόγραμμά σας είναι το κύριο που προβάλλετε, όμως αν κρίνουμε και από την τηλεοπτική διαφήμιση που κάνει το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει σαν να στοχεύει πιο πολύ στην αρνητική ψήφο, στην ψήφο που θα καταδικάσει την Κυβέρνηση, παρά στο έργο που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν και αν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό. 

Γ. Ανωμερίτης: Και οι δύο εικόνες είναι χρήσιμες. 

Δημοσιογράφος: Πιο πολύ βλέπουμε τη δεύτερη πάντως. Θα συμφωνήσετε κι εσείς. 

Γ. Ανωμερίτης: Νομίζω ότι είναι ισόβαθμες. Και να προβάλεις τι πιστεύεις και τι θέλεις να κάνεις, όπως κι εμείς, ο καθένας μπορεί να προβάλει για τον εαυτό του κάποια πράγματα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή των πολιτών που ψηφίζουν και στα αρνητικά στοιχεία ή σε εκείνα που δεν έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια. 

Άννα Μπενάκη: Κύριε Ανωμερίτη, όχι να διαστρεβλώνει όμως τα λεγόμενα των πολιτικών του αντιπάλων και αυτό γίνεται και από την παράταξή σας και από άλλες παρατάξεις. Και το κάνω ως γενική παρατήρηση. 

Ακολουθούν τοποθετήσεις των άλλων συμμετεχόντων. 

Άννα Μπενάκη (απαντώντας σε αιτιάσεις συνομιλητών): Να απαντήσω σε δυο τρία σημεία του κυρίου Ανωμερίτη, ο οποίος είπε ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε δύο εβδομάδες και να γίνουν οι εκλογές μετά, για να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που εκκρεμούν. Πρώτον, κύριε συνάδελφε, ξέρετε τι αφορούν τα νομοσχέδια που εκκρεμούν. Δεν αφορούν το σύνολο του Προϋπολογισμού αλλά κάποιους μεμονωμένους τομείς και μεμονωμένα μέτρα. Αυτά, όπως κατατέθηκαν, έχουν πλήρη κάλυψη στον ισχύοντα Προϋπολογισμό, διότι έχουν και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, συνεπώς δεν συνδέονται με τον μεγάλο Προϋπολογισμό, απλώς θα ψηφιστούν αμέσως μετά και θα είναι ούτως ή άλλως συνταγμένα. 

Δημοσιογράφος: Να σας κάνω ένα ερώτημα, για να σας βοηθήσω να ολοκληρώσετε την απάντηση. 

Άννα Μπενάκη: Βεβαίως. 

Δημοσιογράφος: Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από την εξαγγελία των εκλογών, ο συνάδελφός σας στη Νέα Δημοκρατία, ο κύριος Μεϊμαράκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε πει επί λέξει ότι το σωστό και τίμιο θα είναι να κάνουμε τον Προϋπολογισμό και μετά να πάμε σε εκλογές, για να ξέρει κι ο κόσμος τι να περιμένει από μας. 

Άννα Μπενάκη: Το τι λέει ο κύριος Μεϊμαράκης, εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εγώ σχολιάζω και συζητούμε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. Ένα το κρατούμενο, λοιπόν, ότι τα νομοσχέδια που εκκρεμούσαν δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στο θέμα του Προϋπολογισμού. Το δεύτερο είναι, σχόλιο του κυρίου Ανωμερίτη, ότι αυτά τα μέτρα που εξηγγέλθησαν αφορούν τους έχοντες και κατέχοντες. Και αναφέρθηκε στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές. Κατα αρχήν εγώ δεν ξέρω αν οι κληρονομιές αφορούν μόνο τους έχοντες, ο καθένας έχει και ένα μικρό κομματάκι γης, το οποίο θέλει να το κληρονομήσει κάποιος. Αλλά οι γονικές παροχές αφορούν μόνο τους έχοντες; Αυτό στην Ελλάδα και στην ψυχή του Έλληνα γονιού είναι ριζωμένο βαθιά. Πρέπει να δώσει κάτι στο παιδί του.

Γ. Ανωμερίτης: Κυρία Πρόεδρε, υπάρχουν αυτά. Δηλαδή οι γονικές παροχές υπάρχουν επί δεκαετίες. 

Άννα Μπενάκη: Με συγχωρείτε. Υπάρχουν υπό προϋποθέσεις αυστηρές, ενώ τώρα, από ό,τι αντιληφθήκαμε, θα υπάρξει μια νέα ρύθμιση… 

Ε. Αυλωνίτου: Είναι για όλους τους Έλληνες, αλλά αυτοί που ευνοούνται περισσότερο είναι οι μεγάλοι. 

Άννα Μπενάκη: Μη βιάζεστε, κυρία Αυλωνίτου, διότι αυτό δεν ρυθμίζεται μόνο με την εξαγγελία. Πρέπει να καταστρωθεί ένα ολόκληρο νομοθέτημα. Περιμένετε, λοιπόν, να δείτε αύριο. Δεν αποκλείστηκε η κλιμάκωση, δεν αποκλείστηκε καθόλου. 

Ε. Αυλωνίτου: Πότε να περιμένουμε να γίνουν πράξη αυτά που εξαγγέλλονται; Να υποθέσουμε ότι είναι κάποιος τρίτεκνος πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Και περιμένει ο τρίτεκνος ότι όταν έρθει στα πράγματα η Κυβέρνηση θα κάνει αυτά τα οποία εξήγγειλε για τους τρίτεκνους. Πέρασε η τετραετία και δεν τα έχει υλοποιήσει στο ακέραιο. Αν τώρα κάποιος θέλει να αγοράσει πρώτη κατοικία, πόσο θα πρέπει να περιμένει πάλι για να ευνοηθεί από το νόμο; 

Άννα Μπενάκη: Με συγχωρείτε, έχουν γίνει τόσα για τους τρίτεκνους! Το ξέρετε ότι στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ υπάρχει ειδική μοριοδότηση για τους τρίτεκνους; Το ξέρετε ότι στις μετεγγραφές των πανεπιστημίων που γίνονται… 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και τρίτεκνοι με μικρότερα παιδιά. 

Άννα Μπενάκη: Κοιτάξτε. Το πρόβλημα των τριτέκνων οικογενειών είναι η αποκατάσταση των παιδιών τους. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στα μικρά παιδιά θα παίξει ρόλο το επίδομα, η στήριξη η οικονομική η οποία έρχεται τώρα. Επομένως μη λέμε ότι είναι εξαγγελίες στον αέρα. Είναι εξαγγελίες πραγματικές, που η βάση τους και η αρχή τους ήταν στα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Έχουν εφαρμοστεί ένα σωρό διευκολύνσεις μέχρι τώρα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στον προϋπολογισμό. Και δεν συμφωνώ μαζί σας, κυρία Αυλωνίτου, ότι έπρεπε να έχει ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός από την παρούσα απερχόμενη Κυβέρνηση που έχει ολοκληρώσει σχεδόν τη θητεία της –τι είναι έξι μήνες που απομένουν; – και όχι από όλο το λαό για τον Προϋπολογισμό ο οποίος θα κατατεθεί και εξαγγέλλεται τώρα για να εκτιμηθεί. Είπατε ότι δεν μπορούσε η Κυβέρνηση να συντάξει Προϋπολογισμό. Ουδείς ποτέ είπε ότι δεν μπορούσε. Αυτή είναι ερμηνεία που δίνετε εσείς. Η θέση του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας ήταν ότι για την ψήφιση και εκτέλεση αυτού του Προϋπολογισμού που έχει τόση σημασία πρέπει να υπάρχει μία πρόσφατη εντολή. Και αυτή η εντολή πρέπει να είναι καθαρή και ισχυρή. Για να έρθω και στο άλλο θέμα της αυτοδυναμίας. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο το οποίο ανήκει στη φαντασία της κυρίας Αυλωνίτου και με συγχωρείτε. Είπε ότι κόπηκαν επενδύσεις –δεν ξέρω, κάποια νούμερα τα οποία ανέφερε– διότι υπήρχαν ελλείμματα από τα ομόλογα. Ε, για όνομα του Θεού! Όλα ξαναμπήκαν στα ταμεία. Δεν το πληροφορήθηκε η κυρία Αυλωνίτου ότι και του ΤΕΑΔΥ και του ταμείου των συντακτών ξαναγύρισαν, ότι δεν υπήρξε ζημία… 

Δημοσιογράφος: Την πρώτη δόση των τόκων τη συμπλήρωσε το κράτος. 

Άννα Μπενάκη: Ναι, εντάξει, μα δεν υπήρξε ζημιά ώστε να γίνει αυτού του είδους η παρατήρηση. Τι σχέση έχουν οι δημόσιες δαπάνες με το κενό των ομολόγων! Είπε, επίσης, ο κύριος Ανωμερίτης αυτά είχαν εξαγγελθεί για τους αγρότες, που είναι μια μεγάλη κατηγορία, δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη διάκριση του πληθυσμού, άλλοι οι αγρότες και άλλοι όλοι οι υπόλοιποι, οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, οι εξαρτώμενοι στην εργασία τους; 

Δημοσιογράφος: Ο κύριος Ανωμερίτης έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους αγρότες και τα γνωρίζει τα θέματα των αγροτών. 

Γ. Ανωμερίτης: Από το 2000 ισχύουν οι απαλλαγές. 

Άννα Μπενάκη: Θέλετε να πείτε ότι έγινε από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν θέλω να το αμφισβητήσω. 

Γ. Ανωμερίτης: Όχι, έγινε. Εγώ δεν το λέω για το κόμμα μου, απλώς λέω ότι ισχύει για τους αγρότες. 

Άννα Μπενάκη: Κύριε Ανωμερίτη, η Νέα Δημοκρατία δεν διαγράφει το παρελθόν με μονοκοντυλιά, όπως κάνουν κάποια άλλα κόμματα. Ό,τι έχει γίνει καλό το δέχεται και το προχωρεί. Και επάνω σε αυτή τη βάση, την οποία εξυγιαίνει και αναζωογονεί, προχωράει και τα δικά της προγράμματα και τις δικές της παροχές. Τώρα, ο κύριος Καραποστόλου μας έψεξε ότι χρησιμοποιούμε, τα άλλα κόμματα, μας πήρε όλους μαζί βέβαια, τακτικές του παρελθόντος. Ήθελα να ήξερα ποιο κόμμα χρησιμοποιεί τακτικές του μέλλοντος. Αν αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση θα φτάσουμε αλλού. Και στο θέμα της αυτοδυναμίας ο κύριος Καραποστόλου είπε ότι δεν θα είναι αυτοδυναμία, μάλλον δεν θέλει ισχυρή κυβέρνηση που να αποφασίζει μόνη της, αλλά απέφυγε επιμελώς να απαντήσει τι ρόλο θα παίξει αυτό το κόμμα αν μπει στη Βουλή. 

Δημοσιογράφος: Είπε ελεγκτικό. 

Άννα Μπενάκη: Όχι, είπε ψήφος ανοχής, με συγχωρείτε, και είπε ότι θα ελέγχει, δηλαδή τι, θα παίζει τον μπαλαντέρ μέσα στην Κυβέρνηση; Δεν θα είναι κόμμα με γραμμή, με πρόγραμμα, με προοπτικές, ώστε να μπορεί να… 

Δημοσιογράφος: Θα σας απαντήσει σε πολύ λίγο που θα έχει το λόγο. 

Άννα Μπενάκη: Στον κύριο Μυλωνόπουλο, όμως, πρέπει να πω μια κουβέντα, ότι συμφωνώ με αυτά που είπε, ότι όλες οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν μια δυσκολία μεταξύ του να ψηφίζουν τον Προϋπολογισμό και να τον εφαρμόζουν. Και η προηγούμενη και η δική μας Κυβέρνηση βρήκε ενδεχομένως δυσκολίες, αλλά για αυτό εμείς στη Βουλή–και θέλω να το πω, γιατί είναι ένα έργο της Βουλής που ξεκίνησε από τον προκάτοχό μου και ολοκληρώθηκε στη θητεία μου–ο Προϋπολογισμός παρακολουθείται. Υπάρχει ειδική επιτροπή που παρακολουθεί την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μπορεί και καλεί και παίρνει πληροφορίες, και στις προθέσεις όλων μας–νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε τουλάχιστον τα μεγάλα κόμματα–είναι αυτόν τον έλεγχο να τον κάνουμε πολύ πιο αποτελεσματικό. 

Θ. Μυλωνόπουλος: Κυρία Πρόεδρε, το ευχόμεθα ο εκάστοτε Προϋπολογισμός να εκτελείται, ο οποίος κατατίθεται προς ψήφιση. 

Άννα Μπενάκη: Δεν διαφωνώ καθόλου. 

Γ. Ανωμερίτης: Όχι μόνο ο Προϋπολογισμός, αλλά και ο Απολογισμός. 

Άννα Μπενάκη: Μαζί είναι, η ίδια επιτροπή είναι. 

Γ. Ανωμερίτης: Προϋπολογισμούς κάνουμε ωραίους, τους Απολογισμούς να κοιτάμε. 

Συνεχίζει ο κ. Ανωμερίτης. 

Γ. Ανωμερίτης: …Η παρατήρησή μου και το σχόλιό μου στα όσα είπε η κυρία Πρόεδρος είναι γιατί αυτή η βιασύνη να γίνουν οι εκλογές στις 16 ενώ η Βουλή άνοιγε στις 21. Και κάποια από αυτά –δεν λέω όλα, γιατί μερικά έχουν μέσα συνταξιοδοτικού χαρακτήρα διατάξεις και έπρεπε να πάνε στην Ολομέλεια– κάποια από αυτά η ίδια η σημερινή Κυβέρνηση θα μπορούσε να τα έχει υλοποιήσει. Αυτό λέω. Να κάνει εκλογές δέκα μέρες, είκοσι μέρες μετά. Αυτό ήταν το πρόβλημα;… 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Ε. Αυλωνίτου: …Όλες οι εξαγγελίες, οι οποίες έρχονται προεκλογικά, οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα, γιατί πραγματικά, κυρία Μπενάκη, επειδή έχω μελετήσει το θέμα, δεν υπάρχει αντίκρισμα σε αυτές τις εξαγγελίες, όταν υπάρχει ελλειμματικός Προϋπολογισμός και με τον ελλειμματικό αυτόν Προϋπολογισμό είναι σίγουρο – και να είναι σίγουροι οι Έλληνες που θα πάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή στις 16 Σεπτεμβρίου να περιμένουν αύξηση του ΦΠΑ. Να το λάβουν αυτό υπόψη τους. 

Άννα Μπενάκη: Αυτό το τόνισε ο Πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αντίθετα, ο κύριος Παπανδρέου…

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Γ. Καραποστόλου: …Θα ήθελα, όμως, να θέσω κάτι στη σεβαστή μου Πρόεδρο της Βουλής, την οποία την εκτιμώ αφάνταστα, διότι αποτελεί μία δεσποσύνη πραγματικά της πολιτικής, κι όχι μόνο, και της κοινωνικής ζωής και να της πω ότι λυπάμαι που δεν καταλαβαίνει την πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, λυπάμαι που δεν αφήνει πίσω λιγάκι την παλαιοκομματική αντίληψη και να δει με όραμα τι μπορεί να γίνει μπροστά. Της ζητάω να καταλάβει ότι μπορεί αυτή η χώρα να πάει μπροστά με συναινετικές διαδικασίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι όχι πλέον στηριγμένες σε αυτές τις μονοκομματικές διαθέσεις. Άλλωστε η κυρία Μπενάκη πολλές φορές έχει κατορθώσει κι έχει ξεπεράσει τα κατεστημένα, έχει κατορθώσει κι έχει πει την αλήθεια που κρύβεται επιμελώς πίσω από πολύ καλοστημένο σκηνικό. Επειδή όμως δεν θέλω η κυρία Μπενάκη να βρεθεί πάλι στη θέση του απολογουμένου, δεν θα αναφερθώ στο τι εννοώ. 

Άννα Μπενάκη: Θα το πω εγώ, κύριε Καραποστόλου, και θα σας βοηθήσω. 

Ο Δημοσιογράφος δίνει το λόγο σε άλλο συνομιλητή και ζητάει από την Πρόεδρο της Βουλής να τοποθετηθεί στο τέλος. 

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στο κλείσιμο και θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε το εξής: να μην παραλείψουμε το προσωπικό στοιχείο. Όταν έχεις προσωπικότητες πολιτικές… εκπροσωπείτε το κόμμα σας εδώ, στην πολιτική συντροφιά, από την άλλη, όμως, είστε υποψήφια και ζητείτε σταυρό στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, και για την πολιτικό Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και ποια θα είναι η θητεία σας την επόμενη τετραετία, αν θα είστε στη Βουλή, αν έχετε κάποιους στόχους. Κατα αρχήν θεωρείτε δεδομένο ότι θα είστε πάλι Πρόεδρος; 

Άννα Μπενάκη: Καλά, πρώτα να εκλεγώ. 

Δημοσιογράφος: Εάν εκλεγείτε. 

Άννα Μπενάκη: Το αν θα είμαι Πρόεδρος ή όχι, δεν εξαρτάται από μένα, εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό και από την ψήφο των Βουλευτών. 

Δημοσιογράφος: Τι σας έμεινε από αυτή τη θητεία σας; Ήταν δύσκολο να είστε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής; Θα επιμείνω σε αυτό. Σας αντιμετώπισαν διαφορετικά ενδεχομένως οι συνάδελφοί σας; 

Άννα Μπενάκη: Με αντιμετώπισαν με μεγάλο σεβασμό και με μεγάλη αγάπη όλοι οι συνάδελφοι. Αλλά θα πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Καραποστόλου, γιατί είπε πάρα πολύ καλούς λόγους για μένα, τους οποίους φάνηκε ότι τους πιστεύει. Θα μου επιτρέψετε, όμως, ένα μικρό σχόλιο. Δεν παρακολουθεί, φαίνεται, τα τηλεοπτικά σποτς και τις παρουσιάσεις του κόμματός του, το οποίο κάνει μια εξοργιστική παραποίηση, παρερμηνεία και παραμόρφωση των λόγων μου. Όταν υποδεχόμουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κύριο Παπούλια, εμίλησα για περιορισμό των εθνικών συνόρων λέγοντας το αυτονόητο, το οποίο το ξέρει καλύτερα από όλους ο κύριος Καρατζαφέρης που είναι και Ευρωβουλευτής: ότι τα σύνορα χάνουν τη σημασία τους, δεν παίζουν το ρόλο που έπαιζαν άλλοτε. Κυκλοφορούμε ελεύθερα οι άνθρωποι, τα κεφάλαια, οι ιδέες και για αυτό έχουμε χρέος εμείς οι υψηλοί πολιτειακοί παράγοντες να προστατεύουμε τις αξίες μας, τα πιστεύω μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα. Αυτός ο απλούστατος και καθαρός λόγος, που ερμηνεύτηκε αμέσως πριν από δύο χρόνια, τώρα έχει γίνει σύνθημα του ΛΑΟΣ και παρουσιάζεται ότι εγώ προπαγανδίζω ή υποστηρίζω ή υπονοώ αλλαγή των εθνικών συνόρων. Έλεος! Έλεος! 

Γ. Καραποστόλου: Κυρία Μπενάκη, σας λέω αλήθεια, τα λόγια μου για το πρόσωπό σας είναι πραγματικά. Είσαστε κόσμημα στην πολιτική. Αλλά θα ήθελα να σας πω ότι δεν είπατε ακριβώς αυτό. Μιλήσατε και για χαμένο μέρος της εθνικής κυριαρχίας. 

Άννα Μπενάκη: Μάλιστα. Βεβαίως. Ρωτήστε τον κύριο Καρατζαφέρη να σας πει πόσα εκχωρούμε στις Βρυξέλες. 

Γ. Καραποστόλου: Όχι εκχωρούμε. Εκχωρείτε εσείς. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. 

Άννα Μπενάκη: Δηλαδή εσείς θα βγείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν με το καλό μπορείτε να αποφασίσετε; 

Γ. Καραποστόλου: Να σας πω, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν η φωνή της πραγματικής Ελλάδας, αυτό που αισθανόταν ο κάθε Έλληνας όταν εβλάπτοντο τα συμφέροντά του. 

Άννα Μπενάκη: Όλοι το κάνουν αυτό, κύριε. Οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι πάντα ενωμένοι υπέρ των εθνικών συμφερόντων. 

Γ. Καραποστόλου: Πώς το κάνανε; Ψηφίζοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν κλείσει αυτό το Κοινοβούλιο, στην Ευρωβουλή την πρόταση ώστε να μη θεωρείται –πλην του κυρίου Σαμαρά και αυτό οφείλουμε να το πούμε– ότι το όνομα της χώρας, λέει, δεν είναι αναγκαία συνθήκη… 

Άννα Μπενάκη: Μην ανοίγετε άλλη συζήτηση, κύριε Καραποστόλου, γιατί πάμε μακριά. 

Δημοσιογράφος: Και ο κύριος Ανωμερίτης θα πρέπει να απαντήσει επʼ αυτού… Για το συγκεκριμένο σποτάκι. Σε αυτό αναφέρεται η κυρία Μπενάκη. 

Άννα Μπενάκη: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια και ελπίζω ότι η ευκαιρία που μου δώσατε για να εξηγήσω αυτά που πρέπει να εξηγήσω και δεν μπορώ αλλιώς, να είναι μια καλή ευκαιρία για να συνεννοηθούμε καλύτερα. Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η συζήτηση.

Print
582 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω