Search
× Search

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Βούζα (Εφημερίδα CITY PRESS, 13-9-2007)

1. Μπορούν τα κόμματα να κερδίσουν ψηφοφόρους με πλειοδοσία προεκλογικών παροχών;

Ασφαλώς όχι, όταν οι παροχές είναι «στον αέρα». Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τη Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση εργάστηκε εντατικά επί 3,5 χρόνια προκειμένου να καταφέρει να νοικοκυρέψει το κράτος που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα τα δημοσιονομικά του. Όλα αυτά έγιναν με το σκοπό να μπει η χώρα σε ένα σωστό δρόμο, ώστε οι κοινωνικές παροχές που ακολουθούν να στηρίζονται σε υγιή βάση και όχι σε «δανεικά». Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για προεκλογικές παροχές της ΝΔ, είναι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί εξαρχής και τώρα που βγήκαμε και από την ευρωπαϊκή επιτήρηση μπορούν να εκπληρωθούν. Αν κάπου υπήρξε πλειοδοσία παροχών, ήταν από το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις παροχές για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, και αυτό ήταν πραγματικά λυπηρό.. 

2. Το δίλλημα «αυτοδυναμία ή εκλογές ξανά» που έθεσε ο Κ. Καραμανλής δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, όπως λέει η αντιπολίτευση; 

Καμία αδυναμία και κανένας εκβιασμός. Όταν κάποιος λέει την αλήθεια, δεν εκβιάζει. Και ο πρωθυπουργός αυτό ακριβώς έκανε: ξεκαθάρισε τη θέση του. Είπε το αυτονόητο, ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει τα τεράστια ζητήματα που προέκυψαν μετά τις πυρκαγιές, αλλά και να εξασφαλίσει ότι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, θα ολοκληρωθούν. Άλλωστε οι εκλογές προκηρύχθηκαν τώρα προκειμένου να ανανεωθεί η εντολή που έδωσε ο λαός στη Νέα Δημοκρατία το 2004. Τόσο σημαντικά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες ούτως ή άλλως στην Ελλάδα δεν έχουν αποδώσει ποτέ τα αναμενόμενα. Μπορεί κανείς να φαντασθεί συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ενδεχομένως ΛΑΟΣ; Μάλλον μοιάζει με ανέκδοτο. 

3. Είναι οι πυρκαγιές και τα ομόλογα μελανά σημεία στη διακυβέρνηση της ΝΔ που τελικά θα κρίνουν και τις εκλογές; 

Το ζήτημα των ομολόγων η Κυβέρνηση το αποκάλυψε, η Κυβέρνηση το έστειλε στη Δικαιοσύνη και τώρα περιμένουμε το πόρισμα, το ακριβές πόρισμα, όχι αυτά που διαρρέονται αποσπασματικά στον Τύπο. Άλλωστε τα ομόλογα επεστράφησαν στα ταμεία και η όποια ζημιά καλύφθηκε. Όσο για τις πυρκαγιές, ο κόσμος είδε ξεκάθαρα το τι είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ένα έγκλημα, γιατί μόνο έγκλημα μπορώ να το χαρακτηρίσω. Και είδε ακόμη και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, την άμεση αντίδρασή της, τα μέτρα που ελήφθησαν για την ανακούφιση των πληγέντων. 

4. Σας ικανοποιεί το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας για τη μη έγκαιρη άφιξη στα σχολεία του βιβλίου της Ιστορίας; 

Είναι ένα πραγματικό δεδομένο, όχι ευχάριστο. Υποθέτω ότι δεν συμβαίνει πρώτη φορά στη διανομή σχολικών βιβλίων. 

5. Για ποιο λόγο ο πολίτης να εμπιστευθεί ξανά τον Κ. Καραμανλή που υποσχέθηκε πολλά το 2004 αλλά δεν τήρησε μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων του; 

Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ύστερα από σχεδόν εικοσαετή παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Παραλάβαμε μια οικονομία που στηριζόταν σε πήλινα πόδια και ψευδή στοιχεία, και χρειάστηκε να κάνουμε την απογραφή για την οποία τόσο κατηγορηθήκαμε. Ήταν αδύνατον να αλλάξουν τα πάντα μέσα σε 3,5 χρόνια, άλλωστε αν κοιτάξετε το πρόγραμμα του 2004 θα δείτε ότι πολλοί τομείς καλύπτουν χρονικό ορίζοντα σαφώς μεγαλύτερο της τετραετίας. Είναι εξαιρετικά άδικο να κατηγορείται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις. Δεν υποστηρίζει κανείς ότι έγιναν όλα τέλεια, Αλλά τα 367 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα, συνιστούν, αν μη τι άλλο σημαντικότατο έργο σε πολλούς τομείς: στην Υγεία, την Παιδεία, την Οικονομία, τη Δικαιοσύνη την Ενέργεια… Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

6. Ποιο θεωρείτε το κύριο επίτευγμά σας στα τρισίμιση χρόνια που ήσασταν στη θέση της Προέδρου της Βουλής; Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη για να την ξαναψηφίσει ο πολίτης της Α΄ Αθήνας; 

Το βασικό μου επιχείρημα είναι η συνολική μου πορεία και προσφορά, αλλά και το έργο μου τα τελευταία 3,5 χρόνια στην Προεδρία της Βουλής. Θεωρώ ότι θα εκτιμήσουν την άψογη διεύθυνση των κοινοβουλευτικών εργασιών, αλλά και την επί των ημερών μου έντονη παρουσία της Βουλής των Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο εξωτερικό. Είμαι περήφανη για τις εκθέσεις, τις εκδόσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μπήκαμε και στα ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδότηση σημαντικών έργων, όπως η ψηφιοποίηση των συλλογών της Βουλής των Ελλήνων και η δημιουργία portal επικοινωνίας με τους πολίτες. Πιστεύω ότι και οι Αθηναίοι θα τα συνεκτιμήσουν όλα αυτά μαζί με τη μέχρι τώρα προσφορά μου στο Κοινοβούλιο.

Print
575 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω