Search
× Search

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε (Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, 13-9-2007)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Καλή σας μέρα. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία και σε εσάς, κυρία Μπενάκη, ευχαριστώ πολύ. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, διακινείται, κυρίως, από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, το είδαμε, άλλωστε, και από τον Πρόεδρο τον κύριο Καρατζαφέρη, εκείνο το απόσπασμα της ομιλίας σας κατά την…. νομίζω… 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: …υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….τη στιγμή που υποδεχθήκατε το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μιλήσατε περί της συρρίκνωσης των συνόρων και λένε, λοιπόν, διακινεί λοιπόν αυτό το κομμάτι των συμπολιτών, συμπατριωτών μας την αγωνία του ότι συρρικνώνονται τα Βαλκάνια, χάνεται η Ελλάδα και φτάνουμε στην Καβάλα, για να μην πω Ελασσώνα…ορίστε. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, είναι για γέλια το πράγμα. Τελικά έτσι καταλήγει μετά από μία χθεσινή ανακοίνωση που βγάλανε και είπαν σήμερα θυμήθηκα να διευκρινίσω τι εννοούσα. Η ιστορία αυτή έχει τελειώσει εδώ και τρία χρόνια, από το 2005, ο ίδιος την ανακίνησε και τότε, όταν υποδεχόμουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δόθηκαν οι εξηγήσεις, όλα είναι σαφή και καθαρά…. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θέλετε να πείτε… 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: …και τώρα ξαναθυμήθηκαν την ίδια ιστορία ελλείψει άλλων επιχειρημάτων. Τι να πω και εγώ τώρα, μαύρη προπαγάνδα είναι, απομονώνουν μία φράση και της δίνουν όποιο περιεχόμενο θέλουν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θέλατε να σημειώσετε εσείς, όταν το λέγατε αυτό; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα, αν μεταδιδόταν ολόκληρο το κομμάτι θα ήταν φως-φανάρι, τι εννοούσα. Αναφερόμουν στο ευρωπαϊκό σύνταγμα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην οποία προχωρούμε και έλεγα ότι μειώνεται η σημασία των συνόρων. Τα εθνικά σύνορα περιορίζονται, δεν ήταν αναφορά στα γεωγραφικά σύνορα με τα οποία κανείς δεν ασχολείται, αλλά ήταν τα ουσιαστικά σύνορα. Κυκλοφορούμε ελεύθερα, μπαίνουμε-βγαίνουμε κεφάλαια, υπηρεσίες, άνθρωποι και, επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αυτή η ανάμειξη να μη μας οδηγήσει στο να χάσουμε τις αξίες μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα κ.λπ.. και ήταν μία έμμεση αναφορά στον Πρόεδρο, που του έλεγα ότι εμείς που έχουμε τα αξιώματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σ’ αυτό. Και έλεγα για την εθνική κυριαρχία, γιατί καθώς προχωράει η ολοκλήρωση, παραχωρούμε σταδιακά μέρος των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών του κράτους στην κεντρική κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες. Αυτά τα αυτονόητα που τα λέμε για να ξέρουμε τι μας περιμένει, για να ξέρουμε και πώς πρέπει να προστατεύουμε τον πολιτιστικό μας και τον εθνικό μας χώρο, ο κύριος αυτός τα ξαναφέρνει στη δημοσιότητα, τώρα προεκλογικά, τα απομονώνει από τον περίγυρό τους και τους δίνει και το νόημα που θέλει, ότι δήθεν εγώ προβλέπω μείωση των γεωγραφικών συνόρων της χώρας. Είναι να συζητάμε τώρα; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, απαντάτε σε ερωτήματα ακροατών/τριών, έχετε δύο λεπτά στη διάθεσή σας με το ηχητικό σήμα της ενάρξεως, το ένα λεπτό σας προειδοποιεί και στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα υπάρχει παρατεταμένο που σημαίνει ότι φτάνουμε προς το τέλος. Η κυρία Αικατερίνη Χατζή διατυπώνει το ερώτημα που θα ακούσετε. 

ΑΚΡΟΑΤΡΙΑ: Πόσο υποδεεστέρους θεωρούν εμάς τους Έλληνες, ώστε να μην έχουν ακόμη ενεργοποιήσει το νόμο περί δημοψηφισμάτων και αν αυτό σκοπεύουν να το κρατήσουν για πολύ ακόμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορίστε, κυρία Μπενάκη. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρώτον, δεν θεωρούμε υποδεέστερους τους πολίτες, τους σεβόμαστε και γι’ αυτούς λειτουργούμε και δεύτερον, πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το Σύνταγμα και να δει ότι το δημοψήφισμα που εκείνη υποστηρίζει δεν είναι αυτό το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μόνο, γιατί έχετε χρόνο στη διάθεσή σας. Έχετε δύο λεπτά, ορίστε. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν, το δημοψήφισμα το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα προϋποθέτει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ο νόμος ο οποίος πρέπει να εκδοθεί, θα εκδοθεί όποτε κριθεί αναγκαίο να γίνεται προσφυγή σε δημοψηφίσματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η παράδοση, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει τεθεί σε δημοψήφισμα ένα ερώτημα, όπως μεταξύ βασιλείας και δημοκρατίας και, προκειμένου να φθάσουμε σε αυτό το σύστημα, θα πρέπει προηγουμένως να γίνει προσεκτική μελέτη και έρευνα του πώς θα διεξαχθεί στη χώρα μας. Αυτά δεν έχουν συμπληρωθεί, ακόμη, διότι υπάρχουν άλλα επείγοντα θέματα, πάρα πολύ σημαντικά και καίρια για τον πολίτη, ώστε να μην ασχολούμεθα ακόμα με το θέμα αυτό. Όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, θα ασχοληθούμε. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη απάντηση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Νίκος Παπαδόπουλος ρωτά. 

ΑΚΡΟΑΤΗΣ: Το σπάταλο κράτος του ΠΑΣΟΚ και η έκφραση «σεμνά και ταπεινά» ήταν σημαίες στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2004. Μπορούμε να μάθουμε τι έγινε, ώστε να περιορισθεί το σπάταλο κράτος; Πενήντα υπουργεία και υφυπουργεία, έγιναν περικοπές σε δημόσιες δεξιώσεις, σχέσεις, τα έξοδα κίνησης, οι φύλακες, οι οδηγοί, τι περιορίστηκε τελικά από αυτό το σπάταλο κράτος, ώστε αυτά τα χρήματα να εξοικονομηθούν για τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορίστε, κυρία Μπενάκη. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Το έλλειμμα το δημόσιο και εκεί φαίνεται εάν είναι ένα κράτος σπάταλο και ζει με δανεικά ή όχι, όταν το παραλάβαμε ήταν 8,8% νομίζω ή 8,2% και το φτάσαμε κάτω από 3%, 2,8%, 2,9% και έτσι βγήκαμε και από την επιτήρηση. Από κάπου κόπηκαν και οι δαπάνες, κάπου περίσσεψαν χρήματα και πληρώσαμε τα δανεικά, καλύψαμε τα ελλείμματα και είμαστε τώρα ένα κράτος αποδεκτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς επιτήρηση και με μεγάλες προοπτικές. Συνεπώς, κάτι κόπηκε και δεν κόπηκαν από τις κοινωνικές δαπάνες, διότι αυτό θα είχε προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση. Όλα αυτά κόπηκαν από τις περιττές δαπάνες. Βέβαια δεν μπορώ να απαριθμήσω τώρα πόσα αυτοκίνητα περιορίστηκαν, πόσες δεξιώσεις κόπηκαν, αλλά όταν βγαίνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι η διαχείριση ήταν συνετή, σφιχτή και όχι εις βάρος των πολιτών, διότι από την άλλη πλευρά και η ανεργία μειώθηκε, από πάνω από το 12% που ήταν, κατέβηκε κάτω από το 8%. Πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιους δείκτες, αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή, επενδύσεις, έργα δεν μειώθηκαν, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρισκόμαστε στις χώρες με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Επομένως, τα αποτελέσματα μιλάνε και αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το τελευταίο ερώτημα, κυρία Μπενάκη. 

ΑΚΡΟΑΤΗΣ: Το κυριότερο ζητούμενο από την Κυβέρνηση είναι να εφαρμόζει τους νόμους. Εάν εφαρμόζονται οι νόμοι οι οποίοι είναι πολλοί, αυστηροί και σωστοί, τότε όλα θα πάνε καλά. Η ερώτηση είναι εάν η Κυβέρνηση η οποία θα προκύψει στις εκλογές, προτίθεται να τους εφαρμόσει ή να εξακολουθήσει το μπάχαλο το οποίο διαρκεί στην ελληνική πραγματικότητα από την επανάσταση του ’21. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορίστε, κυρία Μπενάκη. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αυτονόητο και συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο που ερωτά ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και ότι μια συνετή κυβέρνηση, αυτό είναι το πρώτο το οποίο πρέπει να κάνει. Δεν νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία μέχρι τώρα έδειξε δείγματα ότι η ίδια δεν εφαρμόζει τους νόμους. Έχω την εντύπωση ότι, εάν παραβιάζονται οι νόμοι είναι από μια διάχυτη ατμόσφαιρα που υπάρχει στον κόσμο, ότι οι νόμοι είναι άδικοι και ότι πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση δεν έδειξε δείγματα παραβίασης των νόμων, αντίθετα, αυτή η Κυβέρνηση, μόνο αυτή η Κυβέρνηση από τη στιγμή που ήρθε στην εξουσία, καθιέρωσε μηχανισμούς, όσους ήταν δυνατόν να καθιερώσει, για να προλαβαίνει τις παραβιάσεις των νόμων. Και εάν σήμερα όλα αποκαλύπτονται και όλα διερευνώνται, αυτό οφείλεται στο ότι αυτή τη γραμμή καθιέρωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή, να αποκαλύπτονται όλα, να διερευνώνται και να πηγαίνουν στις αρμόδιες αρχές. Τώρα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί και η Επιτροπή για το βρώμικο χρήμα λειτουργεί και η δικαιοσύνη κάνει άνετα τις έρευνές της. Συνεπώς, όταν μία κυβέρνηση καθιερώνει τρόπους για να ελέγχει την εφαρμογή των νόμων, μάλλον μπράβο θα πρέπει να της πει κανείς, παρά δίνει δείγματα παραβίασης των νόμων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιτυχία και πάλι. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ.

Print
561 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω