Search
× Search

Ομιλίες - Αναθεώρηση του Συντάγματος

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΑ΄- 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 : " Επί του Απολογισμού και του Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής"

Μου κάνει εντύπωση, κύριοι συνάδελφοι, ότι δεν πρόλαβε να τυπωθεί ο Προϋπολογισμός της Βουλής και πριν ακόμα καν διανεμηθεί στους Βουλευτές ήταν ήδη αντικείμενο σχολίων και κριτικής από τα Μαζικά Μέσα της τηλεόρασης και μάλιστα της συνήθους κριτικής η οποία γίνεται και η οποία έχει ως πρώτο στόχο πάντοτε τους Βουλευτές. 

Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η συζήτηση, είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να δοθούν κάποιες απαντήσεις σε επιπόλαιος ή και σε κακής προθέσεως επικριτές οι οποίοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε μία και μόνο σκέψη, ότι η Βουλή είναι ένας πολυτελής οργανισμός, ο οποίος αποφασίζει μόνος του τα του οίκου του και το κύριο μέλημα το οποίο έχει είναι να εξασφαλίζει εύνοιες και προνόμια σε αυτούς που την απαρτίζουν. 

Επειδή η συζήτηση του Προϋπολογισμού είναι ταυτόχρονα και απολογισμός του παρελθόντος, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά σε απολογιστικά στοιχεία, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να φανεί πραγματικά πώς η Βουλή διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα που της αναθέτει, που της εμπιστεύεται ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Θα ξεκινήσω από ένα πρώτο και πολύ σημαντικό στοιχείο. Ποιος δημόσιος οργανισμός που χρηματοδοτείται από το κράτος, επιστρέφει κάθε χρόνο χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό; Είναι μόνο η Βουλή. Κάθε χρόνο επιστρέφει από τον προϋπολογισμό της 2 έως 3.000.000 ευρώ. Έχει ακουστεί να το κάνει άλλος οργανισμός; Και αυτό πως εξηγείται; Οφείλεται στη σφικτή διαχείριση που γίνεται σ’ αυτό το Ίδρυμα και στους αυτοπεριορισμούς που επιβάλλει το ίδιο το Ίδρυμα κι εμείς οι Βουλευτές. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επαινέσω και τους συναδέλφους που βάζουν πάντα περιορισμούς στις εύλογες διεκδικήσεις τους, αλλά να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους υπαλλήλους της Βουλής, το διοικητικό προσωπικό, που όντως καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και στη σύνταξη του προϋπολογισμού και στην εκτέλεσή του, αλλά κυρίως στην περιφρούρηση του δημοσίου χρήματος.

Τεράστια συζήτηση γίνεται για τις αποδοχές των Βουλευτών και το βασικό μισθό και τα πρόσθετα. Ευτυχώς διευκρινίστηκε και ακούστηκε καθαρά ότι η αύξηση που δίδεται, δεν υπερβαίνει την αύξηση του πληθωρισμού αυτήν που παίρνουν όλοι. Και επιπλέον, διευκρινίζεται και έχει προς κάθε κατεύθυνση διατυπωθεί και είναι γνωστή η πληροφορία ότι οι Έλληνες Βουλευτές στις συνολικές αποδοχές τους, είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ίσως κάποιες ανατολικές χώρες βρίσκονται ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδο, αλλά αν πάρουμε το βασικό κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αμοιβές των Ελλήνων Βουλευτών σε συνολικό επίπεδο είναι από τις χαμηλότερες. 

Κύριοι συνάδελφοι, να διαπιστώσω ακόμη ένα εύλογο παράπονο, που είναι παράπονο όλων μας, ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται για τη χρήση που κάνει η Βουλή των χρημάτων που έχει είναι μόνο αυτή η συζήτηση για το τι δίνει στους Βουλευτές. Το γεγονός, παραδείγματος χάριν, ότι το καλοκαίρι η Βουλή έδωσε αμέσως και από τους πρώτους 5.000.000 για τους πυρόπληκτους της Ηλείας, ποιος το πρόβαλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; 

Έρχομαι τώρα σε μερικά άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν και που έχουν πραγματικά και τη συμβολική αλλά και την ουσιαστική τους αξία. Οι Έλληνες Βουλευτές πρέπει να κατοικούν και να βρίσκονται στις περιοχές τους, πρέπει να διατηρούν εκεί γραφείο, πρέπει να έχουν μία κατοικία στην Αθήνα και να διαθέτουν και εδώ ένα γραφείο. Όλα αυτά συμποσούνται σε πόσα ευρώ; Αυτό δεν το υπολόγισε κανείς. Και όταν δώσαμε ένα επίδομα 1000 ευρώ στον κάθε Βουλευτή από την επαρχία, για να πληρώσει στοιχειωδώς τη στέγη του στην Αθήνα, χάλασε κυριολεκτικά ο κόσμος. Και όταν ανέλαβε η Βουλή να πληρώνει τα τηλεφωνικά τέλη των Βουλευτών για να εκτελείται όχι τίποτα άλλο, αλλά η συνταγματική επιταγή που λέει ότι αυτά καλύπτονται από το κράτος, πάλι χάλασε ο κόσμος. 

Ευτυχώς, πάντως, η Βουλή φροντίζει τους Βουλευτές, εξασφαλίζοντάς τους αξιοπρεπή γραφεία. Και πρέπει να πω ότι έχουν προστεθεί άλλα είκοσι έξι γραφεία καινούργια και άλλα εννέα ετοιμάζονται, έτσι ώστε στο κτήριο της οδού Μητροπόλεως να υπάρχει μία ευπρεπής γραφειακή στέγαση των Βουλευτών. Και ευτυχώς που η Βουλή εξασφαλίζει τον εξοπλισμό των Βουλευτών σε όργανα πληροφορικής και σ΄ άλλα όργανα, ώστε τουλάχιστον να καλύπτονται αυτές οι δαπάνες. 

Όσο για τα έξοδα κίνησης, ήταν μηδαμινά και γελοία, κύριοι συνάδελφοι -εσείς των επαρχιών, τα γνωρίζετε- και μόνο από 1.1.2007 έγινε μία σχετική αύξηση, για να φτάσουμε σ’ ένα λογικό επίπεδο.

Τώρα θα αναφερθώ, στο πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα της Βουλής για άλλα έργα. Είναι σημαντικά και θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικά, όπως το ότι επεκτείναμε το κτήριο της οδού Λένορμαν και στα κομμάτια εκείνα, που μετά από πολύ κόπο πήραμε από το Υπουργείο Οικονομικών, που τα κατείχε για δικούς του λόγους. Κι έτσι αυτήν τη στιγμή, γίνεται ένα έργο ανάπλασης στο κτήριο της οδού Λένορμαν, το ιστορικό καπνεργοστάσιο, που θα δώσει τη δυνατότητα στη Βιβλιοθήκη μας –που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα- να στεγάζεται σ’ ένα χώρο και ιστορικό, αλλά και λειτουργικό για τις ανάγκες της. 

Απέκτησε ένα καινούριο κτήριο η Βουλή. Αγόρασε στην οδό Βουλής 49 ένα παλαιό παραδοσιακό κτήριο για τη στέγαση του Ιδρύματος. Και στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη γίνονται αυτήν τη στιγμή μελέτες, ώστε να επανέλθουν και να επανεγκατασταθούν εκεί τα αρχεία και άλλα πολύτιμα κομμάτια της Βιβλιοθήκης. 

Μεταφερθήκαμε στο καινούργιο κτήριο της οδού Αμαλίας. Μέσα σε τρία χρόνια ανοικοδομήθηκε σχεδόν από την αρχή, από το σκελετό, το κτήριο της οδού Αμαλίας και αυτήν τη στιγμή στεγάζει και συνεχίζει να δέχεται υπηρεσίες της Βουλής. 

Θα ήθελα να εκτιμήσετε τη νέα εικόνα που δίνει η Βουλή στον καθρέφτη της, στο πρόσωπο που δείχνει προς τα έξω, καθώς ανακαινίστηκαν πλήρως και αναπαλαιώθηκαν, η είσοδος της Βουλής από την πλευρά του Αγνώστου Στρατιώτη, το εκπληκτικό κλιμακοστάσιο προς την αίθουσα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και η ίδια η αίθουσα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». 

Όμως, πέρα από τα θέματα υποδομών, έγιναν και ορισμένες άλλες βελτιώσεις που έχουν κατά πολύ αναβαθμίσει το κοινοβουλευτικό μας έργο. Επιτροπή Περιβάλλοντος. Προ διετίας μπήκε στον Κανονισμό η Ειδική Επιτροπή για την Προστασία του Περιβάλλοντος, η οποία επέδειξε μία αξιολογότατη δράση. Χρέος μας είναι και αυτήν την επιτροπή, αλλά και όλες τις ειδικές επιτροπές –και θα επανέλθω σ’ αυτό το θέμα- να τις αναβαθμίσουμε, να τις στηρίξουμε και να τις κάνουμε πολύ περισσότερο οργανικά μέλη της κοινοβουλευτικής μας διαδικασίας. 

Kάτι άλλο πολύ σημαντικό για το έργο των Βουλευτών και γενικά για το κοινοβουλευτικό μας έργο, είναι η δημιουργία της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με βάση την οποία, επιτέλους η Βουλή μπήκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα και συμμετέχει πλέον στην αξιοποίηση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Επίσης με βάση αυτήν την υπηρεσία, αυτήν τη στιγμή έχουν ξεκινήσει και έχουν γίνει οι διαγωνισμοί για δύο πολύ σημαντικά έργα, τη διαδικτυακή πύλη της Βουλής -το λεγόμενο Portal- και τη συνολική ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης. Όλα αυτά χρηματοδοτούνται από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Παράλληλα υποβοηθείται το έργο μας, από μόνιμο γραφείο, εκπροσώπησης της Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και επειδή ο λόγος περί Ευρώπης, θα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, η διεθνής παρουσία της Βουλής υπήρξε πραγματικά εντυπωσιακή. Οι Βουλευτές μας ταξίδεψαν και συμμετείχαν σ΄ όλους τους διεθνείς οργανισμούς με σημαντική παρουσία. Οι επιτροπές φιλίας λειτούργησαν οι περισσότερες, κατά τρόπο αμοιβαίο και άψογο. Και κυρίως στο δικό μου επίπεδο, το προεδρικό -που οπωσδήποτε θα το συνεχίσει και ο νέος Πρόεδρος- έγιναν ανταλλαγές προσκλήσεων με τις σημαντικότερες χώρες του κόσμου και σε υψηλότατο επίπεδο -επίπεδο Αρχηγού Κράτους, Πρωθυπουργού και βεβαίως, Προέδρου της Βουλής που ήταν εκάστοτε ο καλών- με αμοιβαία ανταπόκριση και προς τα εδώ και προς τα έξω. Ιαπωνία, Κίνα, Ιορδανία, Αίγυπτος, Τυνησία, Γερμανία, Ιρλανδία και σχεδόν όλες οι βαλκανικές χώρες δέχτηκαν την κοινοβουλευτική μας παρουσία και αντιστοίχως εμείς τη δική τους και για πρώτη φορά υπήρξε τόσο έντονη διεθνής παρουσία. Άλλωστε, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης λειτούργησε -και τώρα συμπληρώνονται τα τρία χρόνια- ειδική έδρα για τη δημοκρατία, χρηματοδοτούμενη από τη Βουλή και τον Προϋπολογισμό της. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στις δραστηριότητες του Ιδρύματος –δεν προλαβαίνω- και της Βιβλιοθήκης της Βουλής προς τα έξω με δύο μνημειώδεις εκθέσεις, «Τριάντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975» και «Οι Έλληνες στη Διασπορά». 

Λόγω χρόνου, δεν μπορώ να αναφερθώ και σ΄ άλλες δραστηριότητες της Βουλής και του Ιδρύματος, που λίγο-πολύ είναι γνωστές στο αθηναϊκό, τουλάχιστον, κοινό. Όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες, πλην του μέρους που χρηματοδοτείται από την Ευρώπη, είναι αξιοποίηση του Προϋπολογισμού και της χρηματοδότησης του κράτους. Βελτιώσεις πρέπει να γίνουν και στο κοινοβουλευτικό μέρος. Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον και ξέρω τις προτάσεις του κ. Δραγασάκη, οι οποίες κατά το κύριο μέρος τους είναι σωστές και απαιτούν μία εκ βάθρων, θα έλεγα, αντιμετώπιση του τρόπου λειτουργίας των επιτροπών γενικώς και του Προϋπολογισμού ειδικώτερα. 

Επίσης κατά τη γνώμη μου, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, διότι τώρα με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θα πρέπει το Κοινοβούλιό μας, όπως άλλωστε και τα άλλα, να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη νομοθετική πρωτοβουλία και παραγωγή της επιτροπής και της Ευρώπης γενικότερα. 

Όμως, έχω την αίσθηση, κύριε Πρόεδρε –και αυτό είναι μία ιδέα- ότι όλες οι Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές, εκτός από ένα φόρουμ διαλόγου που συνιστούν και εξαρτάται από τη διάθεση συμμετοχής των Βουλευτών, πρέπει να αποκτήσουν και έναν πιο οργανικό ρόλο στο κοινοβουλευτικό έργο. Δεν λέω να γίνουν Διαρκείς Επιτροπές και να κάνουν νομοτεχνική επεξεργασία, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαν οι επιτροπές αυτές με πρόβλεψη στον Κανονισμό να λαμβάνουν θέση επί των νομοθετημάτων που εισηγείται η Κυβέρνηση, γιατί καμιά φορά η άποψη των Ειδικών Επιτροπών είναι πολύ πιο καίρια και προσαρμοσμένη στα πράγματα από αυτή της Διαρκούς Επιτροπής, η οποία δεν έχει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά επεκτείνεται στα αντικείμενα περισσοτέρων Υπουργείων. Με την έννοια αυτή, θα μπορούσαν οι Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές να συμμετέχουν και τρόπο τινά στη διοίκηση της Βουλής και να λαμβάνουν και αποφάσεις, στο ίδιο επίπεδο που λαμβάνουν και οι Διαρκείς Επιτροπές. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι μία πολύ καλή βάση για τη συνέχεια. Στα τριάμισι χρόνια που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, προσπάθησα μ΄ όλες μου τις δυνάμεις και φροντίδα μου ήταν να περιφρουρώ τη Βουλή ως θεσμό του πολιτεύματος, ανεξάρτητο και σεβαστό από τις άλλες εξουσίες. Αυτός είναι ο κύριος προορισμός και το έργο του Προέδρου της Βουλής, αλλά κυρίως είναι ο δικός μας προορισμός ως Βουλευτών. Γι’ αυτόν το λόγο θέλω, σ΄ όλους μας να ευχηθώ μία γόνιμη κοινοβουλευτική περίοδο, προσήλωση στα κοινοβουλευτικά μας έργα, με συμπαγή αντιμετώπιση της άδικης κριτικής που πολλές φορές μας γίνεται και να ευχηθώ στον Πρόεδρο να συνεχίσει, να επαυξήσει και να ξεπεράσει το γόνιμο έργο που έχουν κάνει όλοι μέχρι σήμερα στη Βουλή.

Print
737 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω