Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΔ'-23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2000 (Ν.2839/2000):"Ρυθμίσεις θεμάτων Υπ. Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις"(συνέχεια)

Διερωτώμαι πότε θα παύσει επιτέλους το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να νομοθετεί με γνώμονα το αντιδεξιό του σύνδρομο. Είκοσι χρόνια κοντεύει στην εξουσία και διακατέχεται μονίμως από το λεγόμενο αντιδεξιό σύνδρομο. Δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για τη νομοθεσία. 

Θυμόμαστε τα πρώτα νομοθετήματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που βρισκόταν στο φόρτε του αντιδεξιού συνδρόμου. Αλλά να φθάσουμε στο 2000 να νομοθετούμε για τον επόμενο αιώνα και να μας μιλάει ο κύριος Υφυπουργός για αντιδεξιό σύνδρομο, για αντιδεξιά πολιτική; Για όνομα του Θεού! Αυτό είναι το ένα συμπέρασμα για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Το δεύτερο είναι, ότι νομοθετεί με προοπτική την επόμενη μέρα και τίποτα παραπέρα. Εκείνο το οποίο κοιτάζει είναι τι θα συμβεί την επομένη ή το πολύ τη μεθεπομένη. Και όταν το νομοθέτημα αρχίζει και εφαρμόζεται και βλέπει στην πορεία ότι αυτή η στενόκαρδη και στενόμυαλη προοπτική του αμέσου, του αυριανού και του μεθαυριανού συμφέροντος οδηγεί σε παράλογα και άτοπα αποτελέσματα, φέρνει στη Βουλή νέες διατάξεις για να ανατρέψει όχι μόνο νομοθετήματα της σειράς, αλλά ολόκληρο τον Υπαλληλικό Κώδικα. Τουλάχιστον αυτό προέκυψε. 

Το τρίτο που θέλω να σχολιάσω είναι η θέση του κυρίου Υφυπουργού ότι δεν αναστέλλεται αυτομάτως η οριστική και η προσωρινή απόλυση. Σκεφθείτε, εάν έφθανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -που θα μπορούσε να έχει φθάσει κιόλας με τη νοοτροπία που έχει- να κόψει και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της απόλυσης του υπαλλήλου. Στερεί, όμως, το ανασταλτικό αποτέλεσμα στις άλλες πειθαρχικές ποινές. 

Εγώ θέτω το ερώτημα: Είναι μικρή η απειλή και μικρή η εκδίκηση για τον υπάλληλο που διώκεται με κομματικά κριτήρια το να εκτελεσθεί αμέσως μία άδικη ποινή, όχι απόλυσης, αλλά όλες οι άλλες οι οποίες είναι πολύ σοβαρές;[...] 

Και δεν είναι το χρηματικό αντάλλαγμα ή η χρηματική επιβάρυνση, είναι η μομφή της πειθαρχικής δίωξης. Και πρέπει να ξέρετε, τι συμβαίνει μέσα σε μία δημόσια υπηρεσία όταν επιβάλλεται έστω και μία ελαφρά ποινή και εκτελείται αμέσως. 

Κύριε Υφυπουργέ, καλό είναι, επειδή είστε από τους νεότερους και τους αξιότερους μπορώ να πω, να αποβάλετε όλα αυτά τα σύνδρομα και τα αντιδεξιά και τα σύνδρομα της επόμενης ημέρας και να αποφασίσετε κάποια στιγμή να νομοθετείτε με προοπτική. Να νομοθετείτε με προοπτική όχι κατοχής και κυριαρχίας επί της εξουσίας, όπως έχετε συνηθίσει, αλλά με προοπτική του μέλλοντος, που μπορούν να το πάρουν αυτό το μέλλον της χώρας και τα άλλα κόμματα. 

Τώρα έρχομαι να υποβάλλω ένα δεύτερο ερώτημα: Θα καταδεχθεί η κ. Παπανδρέου να μας τιμήσει στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής; Διότι μίλησε και απεχώρησε ενώ τώρα εμείς μιλάμε και υποβάλλουμε ερωτήματα. Και βεβαίως, θεωρώ πολύ σημαντική για τη Βουλή την παρουσία του κ. Τζανή, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί, αλλά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα απαντήσει η κ. Παπανδρέου, διότι εκείνη τα έχει ξεκινήσει. 

Να επαναλάβω το ερώτημα που έκανα χθες και παρακαλώ τον κ. Τζανή να το μεταβιβάσει και τουλάχιστον αυτός ας μας φέρει μία απάντηση. Τι εξήγηση δίνετε στο έγγραφο της κ. Παπανδρέου από 14 Δεκεμβρίου 1999 προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου προτείνει η ίδια με υπογραφή της ως σύνθεση της τριμελούς επιτροπής, που θα ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των ΟΤΑ την εξής: 'Ενα σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως λέει το νομοθέτημα, και στη συνέχεια ως δεύτερο μέλος της επιτροπής επιθεωρητή-ελεγκτή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που θα ορίζεται από το γενικό επιθεωρητή του Σώματος και ως τρίτο μέλος της επιτροπής το διευθυντή της αρμόδιας για το θέμα που ελέγχεται διεύθυνσης Περιφέρειας. Δηλαδή μία σύνθεση που δεν εξαρτάται ευθέως από τη βούληση του Περιφερειάρχη. Γι' αυτό πρέπει να πάρουμε απάντηση, όπως και για άλλα άρθρα που θα ακολουθήσουν.

Print
711 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω