Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΖ'-25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2000(Ν.2839/2000):Συνέχιση σχεδίου νόμου"Ρυθμίσεις θεμάτων Υπ. Εσωτερικών,Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις

Φυσικά στην τροπολογία αυτή δεν μπορούμε να έχουμε αντιρρήσεις ως προς το τυπικό περιεχόμενό της, τη στιγμή κατά την οποία πρώτοι εμείς υποδείξαμε στο Υπουργείο να εξέλθει από το αδιέξοδο, κάνοντας αυτήν τη μεταβατική ρύθμιση, αλλά και κυρίως διότι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας στο πρόγραμμά της είναι να δίδεται δεύτερη ευκαιρία εξέτασης των παιδιών. Συνεπώς δεν τη δεχόμαστε κατ' οικονομίαν, αλλά διότι πιστεύουμε ότι τα παιδιά που υφίστανται μια εξέταση τον Ιούνιο πρέπει να έχουν την δυνατότητα επανεξέτασης, γιατί και λάθη γίνονται και ατυχίες υπάρχουν. 

Το πρόβλημα όμως είναι σοβαρότερο. Επιτέλους πρέπει να μας ξεκαθαρίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εάν έχει επιτέλους εκπαιδευτική πολιτική. Διότι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια την παιδεία ως μια αρένα ανταγωνισμών μεταξύ Υπουργών, μεταξύ εκπαιδευτικών στελεχών των διαφόρων σωμάτων, που έχει ιδρύσει στο Υπουργείο Παιδείας, έναν ανταγωνισμό πειραματισμών και κυρίως η παιδεία έγινε ένα πεδίο επίδειξης αυταρχισμού και αλαζονείας. 

Δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, εάν είχε επιδείξει στοιχειωδώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διάθεση συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία, διότι αυτά που εισηγείται ο Υπουργός Παιδείας, πυροσβεστικά, αποσπασματικά και χωρίς συνοχή, θα τα είχε δει μέσα σ' ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν και μετά τις εκλογές. 

Είναι εκπληκτική η υποχώρηση της Κυβέρνησης σε θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά βέβαια αποσπασματικά και ανοργάνωτα, ενώ όπως τις πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. 

Μιλήσαμε για τους μεταξεταστέους και έρχεται το ΥΠΕΠΘ και το υιοθετεί. 'Εχουμε μιλήσει από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη μείωσης των μαθημάτων της Γ' λυκείου, προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 'Έρχεται τώρα, κατά τρόπο τελείως ανορθόδοξο και αποσπασματικό, και το εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας. 

Είχαμε μιλήσει και είχαμε αποδείξει την ανωριμότητα του τέστ δεξιοτήτων για την οποία επέμενε ο προηγούμενος Υπουργός. 'Ερχεται τώρα ο νέος Υπουργός και σχεδόν καταργεί το τεστ δεξιοτήτων.

Είχαμε τονίσει μαζί με το Συμβούλιο της Επικρατείας τη αντισυνταγματικότητα, αλλά και την εκπαιδευτική ακαταλληλότητα των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής. Και έρχεται χθες το Υπουργείο και λέει "καταργούνται τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και μετατρέπονται επιμόρφωσης Ενηλίκων", πράγμα που το λέγαμε από την αρχή. 

Είχαμε πει ότι πρέπει να γίνει ταχύτατη αξιολόγηση των ΤΕΙ και να μετατραπούν σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Και έρχεται χθες ο κ. Ευθυμίου και λέει τα ίδια πράγματα. Είναι δυνατόν να μην αγανακτούμε, κύριε Πρόεδρε, και νομίζω ότι πρέπει όλη η Βουλή να αγανακτίσει για την έλλειψη στοιχειώδους διάθεσης συννενόησης στα θέματα παιδείας. 

Ο κ. Υπουργός έκανε μεγάλες ανακατανομές κεφαλαίων, χρηματοδοτήσεων κλπ. Θα εισρεύσουν πολλά κονδύλια και θα διοχετευθούν σε βιβλιοθήκες πληροφορική κ.ο.κ. Προειδοποιούμε τον κύριο Υπουργό ότι αυτά πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και πρέπει να γνωρίζει ότι τουλάχιστον ως Νέα Δημοκρατία θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά και την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης προκειμένου να μη βρεθοούμε σε πιο δυσάρεστες εκπλήξεις από αυτές που βλέπουμε τώρα στο εκπαιδευτικό σύστημα.[...] 

 

Αναφέρομαι ως προς το γενικό περιεχόμενο της τροπολογίας, σε όσα εξέθεσαν οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας και χάριν συντομίας δεν τα επαναλαμβάνω. 

Θέλω να επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου μόνο σε δύο σημεία. Το πρώτο και κύριο είναι το θέμα της ανεξήγητης και απαράδεκτης περιφρόνησης των δικαστικών αποφάσεων, που προκύπτει από αυτήν τη διάταξη και τον περιορισμό ότι δεν υπολογίζεται ο χρόνος υπέρ εκείνων, οι οποίοι συνέχισαν να υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές, βάσει δικαστικής απόφασης προσωρινής διαταγής ασφαλιστικών μέτρων. 

Τι νοοτροπία είναι αυτή; Με εξέπληξε η φρασεολογία του κ. Τζανή, ο οποίος είναι σοβαρός και συγκρατημένος συνάδελφος. Είπε, "επειδή βρήκαν ένα δικαστή και πέτυχαν μια απόφαση"! Μα, έτσι μιλάνε σ' αυτήν την Αίθουσα οι Υπουργοί και οι υπεύθυνοι άνθρωποι της πολιτείας για τη δικαιοσύνη; 'Ετσι βρίσκονται στο διάδρομο οι δικαστές και πετυχαίνονται οι δικαστικές αποφάσεις; Για όνομα του Θεού![...] 

 

Εδώ τιμωρούνται πεντακόσιοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν το θάρρος που πρέπει να έχει κάθε δημοκρατικός πολίτης να προσφεύγει στα δικαστήρια για να ζητήσει το δίκιο του. "Βρέθηκε" ίσως ένα δικαστήριο που εκδίδει προσωρινές αποφάσεις, αλλά είναι δικαστήριο, τους δικαίωσε και τους επέτρεψε να εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Πρέπει να τιμωρηθούν γι' αυτό; 

Αυτό είναι ένας απαράδεκτος παραμερισμός της δικαιοσύνης, αλλά είναι και μια πρωτοφανής αδικία και μια ανάλγητη μεταρρύθμιση για πεντακόσιους ανθρώπους που έκαναν το στοιχειωδέστερο, δηλαδή, κατέφυγαν στη δικαιοσύνη για να ζητήσουν το δίκιο τους. Τώρα τιμωρούνται. Αυτό προδίδει μικροψυχία και δεν έχει ίχνος πολιτικής και θεωρητικής δικαιολογίας. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι μετρήσατε τα κουκιά και είδατε ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν είναι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Επειδή δεν θέλουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι νομοθετούμε με τέτοια κριτήρια παρακαλώ την κυρία Υπουργό να επανεξετάσει αυτό το σημείο... 

Αν βγει τελεσίδικη απόφαση δεν θα έχουν ανάγκη από το νόμο και τη μεγαλοψυχία σας, κύρια Υπουργέ. Θα πάνε με το νόμο και θα διορισθούν. Θα κάνουν τη σύμβασή τους αορίστου χρόνου και θα διοριστούν. Επομένως, το ζήτημα είναι τώρα που κάνετε τη ρύθμιση για τους άλλους που βρίσκονται στην ίδια θέση να επωφεληθούν και αυτοί που έχουν την προσωρινή δικαστική απόφαση. 

Τέλος θέλω να μιλήσω για τους αρχαιολόγους. Δεν έχουμε περίσσεια αρχαιολόγων. Με χίλιες δυο δυσκολίες προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός. Υπάρχουν αρχαιολόγοι που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους για πολύ καιρό υπό την εποπτεία των εφορειών χρηματοδοτούμενοι από διάφορες πηγές. Και αυτοί πρέπει να υπαχθούν σ' αυτήν τη διάταξη. Δεν είναι και πολλοί δα.

Print
750 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω