Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΣΤ'-24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2000-απόγευμα(Ν.2839/2000)"Ρυθμίσεις θεμάτων Υπ. Εσωτερικών,Δημ. Διοίκησης, Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις"(συνέχεια)

Δεν μπορώ να φανταστώ τι είδους ρύθμιση περί Α.Σ.Ε.Π. ως ανεξαρτήτου διοικητικής αρχής θα γίνει στο Σύνταγμα, το οποίο πρόκειται να καταρτίσουμε μέσα σε αυτήν την κοινοβουλευτική σύνοδο με πρωτοβουλία μάλιστα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι δυνατόν να καθιερώσουμε ανεξάρτητη διοικητική αρχή υπεύθυνη για τον έλεγχο των πάσης φύσεως διορισμών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυτή η ανεξάρτητη διοικητική αρχή να έχει ένα δειγματοληπτικό έλεγχο τουλάχιστον 10% και να μπορεί ή να μην μπορεί εν συνεχεία να ελέγχει το σύνολο; 

'Η το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αναθεωρήσει πλήρως τις απόψεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση όσον αφορά την ανεξάρτητη διοικητική αρχή που έχει σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση και φέρνει τέτοιες διατάξεις που είναι παντελώς ασυμβίβαστες με το ρόλο και τη σημασία μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής; 'Η αυτά που νομοθετεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το Α.Σ.Ε.Π. έχουν μία περιορισμένη διάρκεια μέχρις ότου ψηφισθεί το Σύνταγμα και μέχρις ότου καταστούν αυτά ανενεργά και ανεφάρμοστα λόγω της συνταγματικής διάταξης να κατορθώσει να κάνει όργιο διορισμών στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις κομματικές του ανάγκες. 'Άλλη εξήγηση δεν βρίσκω, διότι όλα αυτά είναι εξόχως αντιφατικά. 

Ο συνάδελφος μας έψεξε λέγοντας ότι εμείς καταπολεμήσαμε το Α.Σ.Ε.Π. από τον καιρό που ψηφίστηκε μέχρι σήμερα. Μα, αν εμείς πολεμήσαμε το Α.Σ.Ε.Π. το κόμμα που ψήφισε το Α.Σ.Ε.Π. είναι εκείνο που το υπονόμευσε μέχρι τα θεμέλια. Το λέω αυτό υπεύθυνα, διότι αυτές οι αποκαλύψεις για τη συστηματική υπονόμευση του Α.Σ.Ε.Π. όχι με τόσο εμφανείς διατάξεις όπως είναι αυτές, αλλά εμμέσως με διοικητικές πράξεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που εξαιρούσαν από τη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. ορισμένες υπηρεσίες και ορισμένους φορείς, αποκαλύφθηκαν ανάγλυφα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της προηγούμενης Βουλής χάρις στην επιμονή του Προέδρου της Επιτροπής του Γιάννη Καψή, αλλά πρωτίστως χάρις στην προσπάθεια του ιδίου του εισηγητού και εμπνευστού του Α.Σ.Ε.Π., του Αναστάσιου Πεπονή, που όντας μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έκανε πραγματικό αγώνα για να διαπιστώσει εάν λειτουργεί αυτή η αρχή, εάν αποδίδει και ποιοι είναι οι παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν την πλήρη ανάπτυξη αυτού του οργάνου που ο ίδιος το ενεπνεύσθη, αλλά αλλιώς το φανταζόταν και αλλιώς κατέληξε. 

Και ποιες ήταν οι διαπιστώσεις; Το Α.Σ.Ε.Π. το υπονόμευε η ίδια η Κυβέρνηση και η Δημόσια Διοίκηση, αποστερώντας το όχι μόνο από την τεχνική υποστήριξη την οποία χρειαζόταν, αλλά και μέσω διοικητικών πράξεων και άλλων ελιγμών προσπαθώντας να θέσει εμπόδια στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρήλασαν δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. που ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι λόγω του Α.Σ.Ε.Π. δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Καταργήστε το Α.Σ.Ε.Π. για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. 

Εκεί λοιπόν με επιμονή του κ. Πεπονή ξαναήλθαν ο κ. Κουκουλόπουλος και άλλοι δήμαρχοι και διαπιστώθηκε -είναι γραμμένο στην έκθεση- ότι οι διαδικασίες τις οποίες όφειλε να τηρήσει η Δημόσια Διοίκηση για να εκτελεστούν οι πρωτοβουλίες του Α.Σ.Ε.Π. ήταν αυτές που προκαλούσαν την καθυστέρηση και όχι το ίδιο το Α.Σ.Ε.Π. 

Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, δεν πολεμήσαμε το Α.Σ.Ε.Π. Εμείς πολεμήσαμε το νόμο με τον οποίον καθιερώθηκε, διότι είχε και ένα πλήθος άλλων διατάξεων ρουσφετολογικών και κομματικών. Γι' αυτό καταψηφίσαμε το νόμο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπονόμευσε το Α.Σ.Ε.Π. και τώρα έρχεται και βάζει και την ταφόπλακα. 

Δεν με ικανοποίησε η εξήγηση που μας έδωσε η κυρία Υπουργός, γιατί δεν ακολουθεί αυτό που μας πρότεινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη σύνθεση της επιτροπής ελέγχου των πράξεων νομιμότητας του ΟΤΑ. Είπε ότι οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης δεν μπορούν να μετέχουν διότι είναι ελεγκτικό όργανο. Μα, δεν είναι ελεγκτικό όργανο των Ο.Τ.Α. Είναι ελεγκτικό όργανο της Δημόσιας Διοίκησης. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να μην μπει στην επιτροπή επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης. 

Τέλος, επί του άρθρου 12 για τους οίκους ανοχής θα μιλήσω ως Βουλευτής Αθηνών, εκπροσωπώντας τα πλήθη των Αθηναίων που δεινοπαθούν στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας από τους ανεξέλεγκτους οίκους ανοχής. Με χίλιους κόπους ψηφίστηκε ο ν. 2734/99. 'Ομως τις παραμονές των εκλογών μπήκαν εμπόδια για την εφαρμογή του εξαιτίας διαμαρτυριών όλου του κύκλου που έχει σχέση με τους οίκους ανοχής. 'Ετσι η κ. Παπανδρέου ανακάλεσε την απόφασή της με την οποία καθόριζε τους όρους για τη χορήγηση της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος. 

Δεν αναφέρομαι τώρα στη διευκόλυνση αλλοτρίας ακολασίας και στις διατάξεις οι οποίες καθιστούν τους λεγόμενους "προστάτες" υπηρέτες μέσα στους οίκους ανοχής, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα κυκλώματα και μέσα από τους οίκους ανοχής. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των διατάξεων. Δεν θέλω να πω ότι επιδιώκει κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση λέει ότι επιδιώκει να καταπολεμήσει την ανεργία. Εγώ βλέπω τους διάφορους προστάτες να μπαίνουν ως υπηρέτες μέσα στους οίκους ανοχής ώστε να επιτελούν το έργο τους ανετώτατα. 

Η παράγραφος 4 μου δημιουργεί πολλές απορίες, και ερωτώ από πότε θα εφαρμόζεται ο νόμος για τους οίκους ανοχής και πότε θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και την άδεια εγκαταστάσεως. 

Η απόφαση του κ. Χρυσοχοϊδη έχει εκδοθεί και υποτίθεται ότι ισχύει. Τι νόημα έχει η παράγραφος 4 που λέει ότι ο νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τρεις μήνες; 

Παρακαλώ να το μελετήσετε και να μας δώσετε απάντηση, αν ο νόμος 2734/99 αρχίζει αμέσως εφαρμόζεται ή αν εδώ δίδεται παράταση.

Print
704 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω