Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΒ'-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000: Πρόταση του Προέδρου της Βουλής "Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής"

Θα κάνω πολύ σύντομα μερικές παρατηρήσεις επί των προτάσεων. Συμφωνώ, βέβαια, σε βασικές γραμμές. 

Θέλω να διατυπώσω και τη δική μου διαφωνία ως προς την πρωινή συνεδρίαση της Τετάρτης, πέραν των όσων ελέχθησαν μέχρι στιγμής από εκείνους που έχουν αντίθετη γνώμη. Αναφέρομαι σ' αυτά που είπε ο κ. Ιωαννίδης. Επιπλέον αυτή η λύση δυσχεραίνει πολύ περισσότερο το έργο των Βουλευτών του Λεκανοπεδίου. Οι Βουλευτές των επαρχιών βρίσκονται εδώ ούτως ή άλλως όλη την εβδομάδα, είτε έρχονται εδώ πρωί είτε έρχονται απόγευμα, αυτό δεν έχει επίπτωση στις περιφέρειές τους. Οι Βουλευτές του Λεκανοπεδίου όμως βλάπτονται σημαντικά, διότι η διεκπεραίωση πολλών θεμάτων που αφορούν τους δικούς τους ψηφοφόρους γίνεται το πρωί.[...] 

 

 

Τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, ασφαλώς θα χρειαστεί να ξαναδούμε όλες τις συνεδριάσεις και της Ολομέλειας. Το να λειτουργεί π.χ. η Βουλή πέντε μέρες την εβδομάδα σε πολύωρες συνεδριάσεις ης Ολομέλειας, δεν γίνεται σε κανένα κοινοβούλιο. 'Όλα τα κοινοβούλια έχουν πολύ πιο περιορισμένες συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το ξαναδούμε. 

Να μην πω ότι τόσες συνεδριάσεις συμβάλλουν και στον πολλαπλασιασμό και στη διόγκωση του νομοθετικού έργου. 'Έχουμε ζήσει τον πανικό της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας ιδίως τα καλοκαίρια, όταν δεν υπάρχουν εκκρεμή νομοσχέδια. Και άντε να φτιαχτούν νομοσχέδια για να λειτουργεί η Βουλή. Γίνεται κάτι ανάποδο δηλαδή. Επειδή έχουμε πέντε μέρες που συνεδριάζουμε εκ των οποίων οι τρεις είναι νομοθετικού έργου, πρέπει να παράγονται και νομοσχέδια για να έχει δουλειά η Ολομέλεια. 

Ως προς τις επίκαιρες ερωτήσεις, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Είναι πολύ λίγος ο χρόνος τα δύο μόνο λεπτά, τουλάχιστον για το Βουλευτή. Επιπλέον έχει και το "μειονέκτημα" -εντός εισαγωγικών για να μην παρεξηγηθώ- η ερώτησή του να διαβάζεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής όταν τη διαβάζει, τη διαβάζει σωστά αλλά πρέπει να τηρεί μία απόλυτη ουδετερότητα και ομοιομορφία στην ανάγνωση των ερωτήσεων. Δεν γίνεται να διαβάζει τουλάχιστον ο Βουλευτής την ερώτησή του για να μπορεί και να χρωματίζει και να τονίζει τα σημεία εκείνα που τον ενδιαφέρουν;[...] 

 

 

Με συγχωρείτε, αλλά διαφωνώ εντόνως. Και αν γίνει και τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων της Βουλής είναι δυνατόν να κάθεται ο Βουλευτής και να ακούει τον Πρόεδρο να του διαβάζει την ερώτηση; Και εγώ διαβάζω ερωτήσεις από την 'Έδρα, αλλά θα ήθελα ο Βουλευτής να διαβάζει την ερώτησή του.

'Όσον αφορά το θέμα του Πρωθυπουργού, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Ξέρετε, πέραν όλων των άλλων που είπαν οι κύριοι συνάδελφοι, ότι δηλαδή κάθε θέμα είναι και αρμοδιότητας ενός Υπουργού, ο χρόνος ο οποίος υπάρχει για να συζητούνται οι ερωτήσεις, ο μισός τουλάχιστον, θα καταναλίσκεται στους διαξιφισμούς και στη συζήτηση, αν είναι ή δεν είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργού, ο οποίος έχει εμφανιστεί. Τελικά δεν θα γίνεται καμία συζήτηση επί του θέματος και θα χάνεται η ώρα για το τρικ υποτίθεται του Πρωθυπουργού, να εμφανίσει το θέμα ως αποκλειστικής αρμοδιότητας ενός Υπουργού. Δεν νομίζω ότι είναι σοφό αυτό. 

'Όσον αφορά τη μόνιμη επιτροπή που θα ασχολείται με την παρακολούθηση και προώθηση των γυναικείων θεμάτων, να σας πω ότι δεν υπάρχει Κοινοβούλιο στην Ευρώπη που να μην έχει ειδική μόνιμη Επιτροπή. Και εν όψει του γεγονότος ότι βασική πολιτική της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης είναι η προώθηση πλέον της ουσιαστικής ισότητας -η τυπική έχει κατακτηθεί- και με δεδομένο ότι έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια που έχουν αφήσει κατά μέρος αυτήν την οπτική γωνία, είτε διότι εμείς οι γυναίκες δεν προλάβαμε να τα επισημάνουμε είτε διότι επικρατεί μια ατμόσφαιρα και μια νοοτροπία η οποία δεν αλλάζει τόσο εύκολα, γι'αυτό θα έχετε σύντομα ένα συνολικό αίτημα όλων των γυναικών της Βουλής να προωθηθεί μια μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης και προώθησης των γυναικείων θεμάτων.

Print
765 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω