Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΖ'-20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000: Επίκαιρη ερώτηση προς Υπ. Δικαιοσύνης για την τοποθέτηση στα σωφρονιστικά καταστήματα Σώματος εξωτερικής φρούρησης.

Κείμενο ερώτησης: 

 

"Με μεγάλες ελπίδες αλλά και τυμπανοκρουσίες συγκροτήθηκε το Σώμα εξωτερικής φρούρησης των φυλακών, αλλά, δυστυχώς, έμεινε μόνο στη συγκρότηση! Οκτακόσιοι εξωτερικοί φρουροί από τους χίλιους τριακοσίους που ορκίστηκαν στις 22.7.2000 και αποφοίτησαν από τη Σχολή της Κομοτηνής στις 15.9.2000 αναπαύονται στα σπίτια τους, αμειβόμενοι κανονικά και περιμένουν στο ακουστικό τους. 

Αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο συμβαίνει, διότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε προσλήψεις χωρίς να έχει κάνει την παραμικρή προετοιμασία. Δεν υπάρχει Οργανισμός του σώματος, δεν υπάρχει τεχνική υποδομή (ρούχα, ζώνες, πιστόλια είναι ανύπαρκτα), δεν έχει γίνει διοικητική κατανομή και τοποθέτηση στα σωφρονιστικά καταστήματα. Το χειρότερο είναι ότι σε λίγο θα αποσυρθούν οι αστυνομικοί φρουροί και οι νέοι φρουροί δεν θα έχουν προλάβει να εργαστούν μαζί τους, ώστε να εξοικειωθούν στον τρόπο εργασίας. 

Κατόπιν όλων αυτών καλείται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και να διευκρινίσει πότε επιτέλους οι εξωτερικοί φρουροί θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν εργασία". 

 

 

Απάντηση: 

 

Θα επικαλεστώ και εγώ την πανεπιστημιακή σας ιδιότητα για να σας απαντήσω. 

Αρχίζω από το τελευταίο που είπατε, ότι ήταν σύμπτωση η δημοσίευση των τοποθετήσεων. 'Εγινε τοιχοκόλληση μόλις εχθές το πρωί, κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω τι ημερομηνία δώσατε στην απόφασή σας. Η ερώτησή μου έχει ημερομηνία 18 Οκτωβρίου. Βάσει πληροφοριών μου, και αυτή η τοποθέτηση είναι προσωρινή. Θέλω να το διαψεύσετε ή να το επιβεβαιώσετε. Αν είναι προσωρινή, είναι βιαστική και επομένως δεν είναι τελειωτική. 

Αρχίζω, όμως, από κει που ξεκινήσατε για την επιδοκιμασία και τον έπαινο. Βεβαίως, τον δώσαμε, στον προκάτοχό σας, διότι συνεργαστήκαμε για τη θεσμοθέτηση των εξωτερικών φρουρών και με τη δική μας επιμονή συγκροτήθηκε αυτή η επιτροπή επιλογής, ώστε να είναι κατά το δυνατόν αντικειμενικές και αδιάβλητες οι επιλογές. 

Περιμένατε όμως την έκδοση των αποτελεσμάτων για να καταρτίσετε τον Οργανισμό λειτουργίας του Σώματος; Ξέρατε ότι θα βγάλετε χίλιους τριακόσιους ανθρώπους και οκτακόσιους τους έχετε ήδη έτοιμους από 15 Σεπτεμβρίου. Σας εμπόδιζε αυτό να κάνετε τον Οργανισμό; 

Τον εξοπλισμό, τα ρούχα, τα πιστόλια, τις ζώνες ασφαλείας, για να κάνετε τις προκηρύξεις και να τα βρουν έτοιμα οι φρουροί έπρεπε να έχετε εκδώσει τα αποτελέσματα; Δεν χρειάζονται αποτελέσματα γι'αυτά. Επομένως υπάρχει μια ασυγχώρητη αδιαφορία και καθυστέρηση, η οποία μπορεί να ξεκινάει από παλιά, αλλά εν πάση περιπτώσει βαρύνει και εσάς και η Κυβέρνηση είναι ενιαία. 

Ακόμα, ήθελα να πω κάτι για την συνυπηρέτηση. Ξέρατε ότι οι αστυνομικοί παραδίδουν τέλος του μηνός. Περιμένατε να στείλετε τους εξωτερικούς φρουρούς το Νοέμβριο για να συνεκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν; Το ξέρατε και αυτό από πριν. Μην οχυρώνεστε πίσω από την έκδοση των αποτελεσμάτων, διότι η υποδομή και η προετοιμασία έπρεπε να είχε γίνει πολύ πιο έγκαιρα.

Print
642 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω