Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΘ'-13.12.2002(Ν.3090/2002):Σ.Ν. Υπ. Δικαιοσύνης"Σύσταση Σώματος Επιθεώρησης και ελέγχου Καταστημάτων κράτησης"(συνέχεια)-Εισηγήτρια

Το άρθρο 9 διορθώνει λάθη του παρελθόντος, παραλείψεις, αστοχίες και συνεπώς η παρατήρησή μας είναι πως θα ήταν καλό, να μην είχαν γίνει αυτά όταν ψηφιζόταν ο νόμος, να είχαν προσεχθεί τα πράγματα πιο πολύ και η έννοια του νομικού προσώπου να είναι αυτή που πρέπει να είναι. 

Επίσης, η διάταξη για τη δήμευση μπορούσε να είχε διατυπωθεί πιο σωστά από το παρελθόν, διότι η διάταξη περί δημεύσεως του Ποινικού Κώδικα, υπήρχε και τότε, δεν είναι καινούρια. 

Δεν έχουμε αντίρρηση και ψηφίζουμε τα άρθρα με την παρατήρηση ότι είναι διόρθωση ημαρτημένων. Συμφωνούμε με το άρθρο 10 που διευκολύνει τις δικαστικές αρχές στην επεξεργασία αρχείων. 

Το άρθρο 11 περιορίζει την κλήρωση σε ορισμένο αριθμό δικαστών σε όλες τις ποινικές υποθέσεις, αλλά κάνει και ένα μεγαλύτερο περιορισμό στις δίκες μεγάλης διαρκείας με σημαντικό αντικείμενο. 

Πρέπει να πω ότι και η διάταξη αυτή σχεδόν προσεγγίζει τη διάταξη που είχαμε ψηφίσει στο ν. 2145/1993, το νόμο που είχα εισηγηθεί εγώ και είχε και τη διάταξη περί τηλεόρασης. Η διάταξη εκείνη ήταν σωστότερη απ’ αυτήν εδώ γιατί ίδρυε το Ειδικό Ποινικό Τμήμα σε όλα τα ποινικά δικαστήρια. Η σωστή λύση είναι σε κάθε μεγάλο δικαστήριο που έχει μεγάλο αριθμό δικαστών να υπάρχει Ποινικό Τμήμα από εξειδικευμένους δικαστές -για ορισμένο χρόνο βέβαια όχι να καταδικάζονται όλοι να είναι εφ’ όρου ζωής στο Ποινικό Τμήμα- κατάλληλους για την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων με κάποιο περιορισμένο αριθμό και οι κληρώσεις να γίνονται απ’ αυτό το Ποινικό Τμήμα. Το Ποινικό Τμήμα να καταρτίζεται από την ολομέλεια και να επικυρώνεται από τον Υπουργό. Αυτά προέβλεπε ο ν. 2145, τον οποίο κατήργησε μετά μανίας, όπως είπα, ο κ. Κουβελάκης μόλις ήρθε στην Κυβέρνηση. Και τώρα βλέπουμε δέκα χρόνια μετά κατά το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» να διαπιστώνει το Υπουργείο ότι στις σοβαρές δίκες δεν είναι δυνατόν οι κληρώσεις να γίνονται από το σύνολο των δικαιουμένων κατά τα τυπικά προσόντα δικαστών και κάνει ορισμένους περιορισμούς. 

Με την παράγραφο 1 συμφωνούμε, καίτοι βέβαια η εξουσία του προϊσταμένου του κάθε δικαστηρίου ενισχύεται πάρα πολύ, αλλά φαίνεται ότι για λόγους πρακτικούς δεν είναι δυνατόν άλλος να αποφασίζει για τον κατάλογο των αρχαιοτέρων εκάστοτε, δηλαδή γι ατο πού θα σταματάει αυτός ο κατάλογος ανάλογα με τις ανάγκες του δικαστηρίου. Βέβαια γίνεται δραστικότατος περιορισμός στις δίκες μακράς διαρκείας και μεγάλης σοβαρότητας, όπου βρέθηκε κάποια συνισταμένη αριθμού στο δεκαπλάσιο των προέδρων και στο δεκαπενταπλάσιο. 

Ακούω ορισμένες παρατηρήσεις από εφέτες, από τα δικαστήρια τέλος πάντων, ότι εξακολουθεί να είναι αρκετά περιορισμένος αυτός ο αριθμός και ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμα κάποια διεύρυνση. Το θέτω απλώς προς συζήτηση. Εμείς την ψηφίζουμε τη διάταξη του άρθρου 11. 

Επί τη ευκαιρία, όμως, επειδή συζητούμε διατάξεις του Οργανισμού των Δικαστηρίων και έχω καταθέσει μια τροπολογία, την οποία ο Υπουργός δεν υποχρεούται να τη συζητήσει, φρονίμως ποιούσα ή πονηρώς φερομένη θα μου επιτρέψετε να θέσω το θέμα τώρα και να παρακαλέσω για μία απάντηση. Πρόκειται για το θέμα της ενιαιοποίησης των τάξεων των ειρηνοδικών. Είναι γνωστό το τι συμβαίνει στους ειρηνοδίκες. Βρίσκονται καθηλωμένοι και μισθολογικά στις χαμηλές τάξεις, διότι δεν υπάρχουν οργανικά κενά. Όλοι κάνουν την ίδια δουλειά και άλλοι είναι πατρίκιοι αλλά άλλοι είναι πληβείοι. Θα πρέπει σύμφωνα με την τροπολογία που έχω καταθέσει και την οποία υποστηρίζουν όλοι και οι δικαστικές ενώσεις, να γίνει μία ενιαιοποίηση των τάξεων των ειρηνοδικών ώστε να λήξει το θέμα. Δεν αλλάζει τίποτε δηλαδή, απλώς βελτιώνεται η μισθολογική θέση των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι κάνουν όλοι την ίδια δουλειά και μερικοί είναι στη Γ΄ τάξη εφ’ όρου ζωής και άλλοι τυχεροί βρίσκονται στην Α΄ τάξη διότι υπήρξαν οργανικά κενά και ανέβηκαν εκεί. Εάν μας δώσει μία απάντηση ο κύριος Υπουργός, θα ήμουν ευγνώμων. 

Έρχομαι στο άρθρο 12, όπου δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Όμως, θα μου επιτρέψετε -και πάλι «πονηρώς φαινομένη»- να φέρω μια τροπολογία που έχω καταθέσει, η οποία αφορά μισθολογικά και επιδοματικά θέματα. Έχει σχέση με τους υπαλλήλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατέβηκαν και σε απεργία, διότι διεκδικούν την επέκταση του επιδόματος ειδικών συνθηκών που παίρνουν όλες οι άλλες κατηγορίες των υπαλλήλων στον τομέα της δικαιοσύνης. Διεκδικούν να το πάρουν κι αυτοί, όπως παίρνουν όλα τα επιδόματα. Αλλά η μοίρα τους είναι κάθε φορά να κατεβαίνουν σε απεργία και μετά να τα παίρνουν. 

Θα ήθελα, λοιπόν, κι επ’ αυτού τη γνώμη του κυρίου Υπουργού, καίτοι βέβαια δεν είναι ο αρμόδιος, γιατί αυτά τα κανονίζει ο Υπουργός Οικονομικών. 

Ψηφίζουμε και το άρθρο 12 και νομίζω ότι δεν έχω τίποτα άλλο να πω, παρακαλώντας μόνο για κάποιες απαντήσεις στα θέματα, που έθεσα.[…] 

 

 

Θα ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστησή μου που υιοθετεί ο κύριος Υπουργός το Ποινικό Τμήμα. Είμαι ενήμερη ότι υπάρχουν επιφυλάξεις εκ μέρους των δικαστών για τη συγκρότησή του για λόγους όχι ουσιαστικούς, αλλά για το ποιοι θα μπουν, πως θα μπουν κλπ. 

Εγώ εύχομαι να το συζητήσει και να το προωθήσει. Εμείς θα το υποστηρίξουμε γιατί είναι η μόνη σωστή λύση.

Print
682 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω