Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Λ'-11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003(Ν.3187/2003):Σ.Ν. Υπ. Εθνικής Άμυνας"Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(Α.Σ.Ε.Ι.)"

Παίρνω το λόγο για να εξηγήσω γιατί, με μεγάλη μου λύπη, είμαι υποχρεωμένη και εγώ όπως όλη η παράταξή μας να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, καίτοι ορισμένα θέματα τα οποία θίγει είναι εξ εκείνων τα οποία και εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε κατά καιρούς υποστηρίξει και υπερασπιστεί. Δηλαδή δεν θα είχα καμία αντίρρηση να υπερψηφίσω την αναβάθμιση κατ? αρχήν της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης στις στρατιωτικές σχολές, την ισοτίμηση της εκπαίδευσης αυτής με αυτήν που παρέχεται στα πανεπιστήμια, την ισοτίμηση των πτυχίων που δικαίως θέλουν και εκείνοι οι οποίοι αποφοιτούν από τις στρατιωτικές σχολές καθώς επίσης και την ισότιμη μεταχείριση των διδασκόντων είτε είναι στρατιωτικοί είτε μη με τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια. 

Εάν περιοριζόταν μόνο σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα είχα καμία δυσκολία να το υπερψηφίσω και μάλιστα να συμβάλλω και στην καλύτερη οργάνωση αυτού του σκέλους. Αλλά έτσι όπως είναι και μάλιστα όπως τιτλοφορείται αυτό το νομοσχέδιο «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» είναι χωλό, είναι μισό, διότι δεν παίρνουμε καμία ιδέα σε τι συνίσταται η στρατιωτική εκπαίδευση και κυρίως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τουλάχιστον εμείς οι μη στρατιωτικοί πως συνεργάζονται και πως διαπλέκονται, με την καλή και σωστή έννοια της διαπλοκής, η στρατιωτική και η ακαδημαϊκή εκπαίδευση μέσα στο ίδρυμα και βεβαίως οι σχέσεις στρατιωτικών και μη στρατιωτικών διδασκόντων. 

Πέρα όμως απ' αυτό, επειδή είναι ακριβώς ατελές και ελλιπές, έχει το νομοσχέδιο πάρα πολλά επικίνδυνα, ολισθηρά σημεία τα οποία πρέπει εδώ να μας τα ξεκαθαρίσει ο κύριος Υπουργός για να μη δημιουργηθούν ενδεχομένως παρανοήσεις. 

Μιλά το νομοσχέδιο για «ιδρύματα», αλλά δεν πρόκειται περί ιδρυμάτων. Το λέει βέβαια και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Δεν είναι οι στρατιωτικές σχολές πλήρως αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι τα πανεπιστήμια και όπως έχει επανειλημμένως αποφανθεί το Συμβούλιο Επικρατείας. Αλίμονο αν καθιερώναμε πλήρως αυτοδιοικούμενα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η λέξη «ιδρύματα» και η θολή ισοτίμηση αφήνουν ερωτήματα και πρέπει να διαβεβαιώσει τη Βουλή ο κύριος Υφυπουργός ότι δεν έχουν νομική προσωπικότητα, ότι δεν είναι αυτοδιοικούμενα και το κυριότερο ότι δεν εφαρμόζεται επ? αυτών πλήρως το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει πλήρη ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας στα πανεπιστήμια. Ερώτημα είναι αν θα πρέπει να υπάρχουν αυτές οι ελευθερίες στις στρατιωτικές σχολές. Για εμένα πλήρως οι ελευθερίες αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν. Σκεφτείτε να φτάσουμε να μιλάμε για πανεπιστημιακό άσυλο μέσα στις στρατιωτικές σχολές. 

Εάν, λοιπόν, δεν συμβαίνει αυτό το οποίο απεύχομαι και φαντάζομαι ότι θα διαβεβαιώσει ο κύριος Υφυπουργός ότι δεν είναι, τότε τι είναι; Νομικά πρόσωπα δεν είναι, ιδρύματα δεν είναι, αυτοδιοικούμενα δεν είναι. Τότε τι είναι; Είναι στρατιωτικές υπηρεσίες. Από ποιον όμως εποπτεύονται; Δεν βλέπουμε από ποιον εποπτεύονται. Εποπτεύονται ασφαλώς από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αλλά αυτό το Υπουργείο θα μπορεί να εποπτεύει και τους μη στρατιωτικούς διδάσκοντες; Έχουν πλήρη ελευθερία να διδάσκουν όπως θέλουν την ύλη τους, όπως τη διδάσκουμε εμείς οι καθηγητές του πανεπιστημίου; Κανένας πρύτανης και κανένας πρόεδρος τμήματος δεν διανοείται να μας ελέγξει πώς διδάσκουμε, ποια ιδεολογία εκπέμπουμε ?εκτός και αν είναι ανατρεπτική του Συντάγματος, αλλά εκεί δεν φτάνουμε πια- και πώς την προσφέρουμε στους διδασκόμενους. Εδώ ποιος θα τα ελέγξει όλα αυτά; Θα πρέπει λοιπόν, η Κυβέρνηση να μας ξεκαθαρίσει αυτό το σημαντικό σκέλος, από ποιον εποπτεύονται και πώς εποπτεύονται και τι εποπτεύεται στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές. 

Και προχωρώ σε περαιτέρω ασάφειες που μας υποχρεώνουν να το καταψηφίσουμε, γιατί δεν ξέρουμε καθόλου πώς θα διαμορφωθεί η στρατιωτική εκπαίδευση, που είναι και το κύριο σκέλος, για εμένα, της εκπαίδευσης. Πώς θα διαμορφωθεί μέσα σ? αυτά τα ιδρύματα; Προφανώς, βγάζω το συμπέρασμα εγώ ως μη στρατιωτικός και μη ειδήμων στα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ότι εδώ όλα αυτά θα τα ρυθμίσει ο Οργανισμός. 

Και έρχομαι σε μια άλλη ασάφεια επικίνδυνη η οποία μας απαγορεύει να το υπερψηφίσουμε. Σημαντικότατα θέματα παραπέμπονται στον Οργανισμό. Σας πληροφορώ δεν είναι μόνο αυτό που λέει το άρθρο 2 παράγραφος 2, δηλαδή ο Οργανισμός δεν καθορίζει μόνο το αντικείμενο της στρατιωτικής θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης κάθε κλάδου, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιτυχίας των εκπαιδευομένων και λεπτομέρειες, αλλά καθορίζει και άλλα πράγματα αποφασιστικά για τη συνολική εκπαίδευση σ? αυτά τα ιδρύματα, και τη στρατιωτική και την ακαδημαϊκή. 

Πρώτα απ' όλα, ποια είναι αυτά τα όργανα που θα διοικούν το ίδρυμα εν τω συνόλω τους; Είναι ο διοικητής ο οποίος είναι στρατιωτικός οριζόμενος από τη στρατιωτική ηγεσία. Και έτσι πρέπει να είναι. Ποιες είναι όμως οι αρμοδιότητές του, αρμοδιότητες που επεκτείνονται και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, το μη στρατιωτικό, καθώς δεν διοικεί ένα μόνο κομμάτι, αλλά ολόκληρη τη σχολή; Λέει εδώ ότι είναι οι αρμοδιότητες αυτές που προβλέπει ο οργανισμός του οικείου ΑΣΕΙ και οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διοίκηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, ενώ επί του διδακτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού ο διοικητής έχει τις αρμοδιότητες που θεσπίζει ο νόμος αυτός και ο οργανισμός. Πάλι, δηλαδή, και αυτήν την εποπτεία του διοικητή την κανονίζει ο Οργανισμός, τον οποίο δεν γνωρίζουμε. 

Το δεύτερο σημαντικό όργανο είναι ο διευθυντής εκπαίδευσης του οποίου οι αρμοδιότητες καθορίζονται από τον Οργανισμό, ο οποίος δεν έχουμε ιδέα τι θα προβλέπει. 

Το τρίτο -και σημαντικό- εκπαιδευτικό όργανο είναι το εκπαιδευτικό συμβούλιο. Εδώ δεν καταλαβαίνω, ίσως και λόγω του ότι δεν είμαι τέλος πάντων πολύ εγκρατής στα στρατιωτικά καίτοι είμαι κόρη στρατιωτικού, δηλαδή ναυάρχου. Λέει: «Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο είναι η ανώτατη εκπαιδευτική αρχή. Αυτό απαρτίζεται από το Διοικητή ως Πρόεδρο, το Διευθυντή, Στρατιωτικούς, τέσσερα μέλη από το Επιτελείο του Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό, εν ενεργεία αξιωματικούς, κατά προτίμηση κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου. Τα μέλη αυτά» -τα τέσσερα από τα οκτώ δηλαδή- «ορίζονται πάλι από τον Οργανισμό.» 

Καθώς αντιλαμβάνεσθε, κύριε Πρόεδρε ?κι εδώ, κύριε Υπουργέ, πρέπει αυτό να σας απασχολήσει- καλούμαστε να ψηφίσουμε τη δομή μιας στρατιωτικής σχολής ?εγώ δεν τη λέω ίδρυμα- της οποίας γνωρίζουμε το ήμισυ πώς θα συγκροτηθεί κι αυτό λειψό- και το σημαντικότερο κομμάτι της, το οποίο θα έχει επίπτωση και επί του εκπαιδευτικού μη στρατιωτικού σκέλους, αυτό παραπέμπεται σε έναν οργανισμό, σε αποφάσεις του Υπουργού κλπ., για τις οποίες δεν μας δίνει ούτε την ελάχιστη ένδειξη, για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επομένως, είναι φύσει αδύνατον να υπερψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.

Print
731 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω