Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΔ'-29.11.2001:Πρόταση Ν.Δ. για Εξετ. Επιτροπή με θέμα "Διερεύνηση της υπόθεσης της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών(Δ.Ε.Κ.Α Α.Ε)

Πριν προχωρήσω στις σκέψεις, τις οποίες ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, θα μου επιτρέψετε τρεις έως τέσσερις εισαγωγικές παρατηρήσεις, απαντήσεις και σχόλια στα όσα είπε ο κ. Μαντέλης. 

Πρώτον και κύριο τη διαμαρτυρία μας, γιατί η συζήτηση αυτή δεν μεταδίδεται από την τηλεόραση. Ένα θέμα που απασχολεί εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες επενδύτες και το θεσμό του Χρηματιστηρίου είναι δυνατό η κρατική τηλεόραση να μην το μεταδίδει; 

Έρχομαι στον κ. Μαντέλη. Το Χρηματιστήριο δεν προστατεύεται με κραυγές, ολολυγμούς και κλαυθμούς από αυτήν την έδρα και μομφές κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Προστατεύεται με έργα και με πράξεις, προστατεύεται με τους ενδεδειγμένους ελέγχους και αφού αρνείστε να βάλετε το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο και να σπάσετε αυτό το απόστημα, που έχει δημιουργηθεί δεν νομιμοποιείστε να κλαίτε για το Χρηματιστήριο. 

Δεύτερον. Δεν είναι ο Ασπρογέρακας, ένας κάποιος Ασπρογέρακας, με τον οποίο ασχολούμαστε σήμερα, κύριε συνάδελφε. Είναι ο Εισαγγελεύς Πλημμελειοδικών Αθηνών που συμβαίνει να λέγεται κύριος Ασπρογέρακας. 

Τουλάχιστον ας τηρήσουμε τους τύπους απέναντι στη δικαιοσύνη, γιατί στην ουσία η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, πώς την αντιμετωπίζει με τις δηλώσεις σωρηδόν που έγιναν αμέσως μετά την κοινοποίηση αυτών των γεγονότων. 

Τρίτη παρατήρηση στον κ. Μαντέλη. Γιατί η "ΔΕΚΑ", που έκανε όλα αυτά που έκανε την προεκλογική περίοδο για να στηρίξει, όπως μας είπε, το Χρηματιστήριο, τα ξέχασε αμέσως μετά τις εκλογές; Τι συνέβη και το Χρηματιστήριο κατέρρευσε μετά τις εκλογές και η "ΔΕΚΑ" ξέχασε να το στηρίξει; Και μια τελευταία παρατήρηση στα όσα είπε ο κ. Μαντέλης[…] 

 

 

Μας είπε ότι η "ΔΕΚΑ" δεν αγόρασε μόνο μετοχές, αλλά μετά τις πούλησε κιόλας και επωφελώς για το Δημόσιο. Ξέρετε σε ποιους πούλησε τις μετοχές που αγόραζε η "ΔΕΚΑ" αυτήν την περίοδο; Στο ίδιο το Δημόσιο και σας διαβάζω από την έκθεση του εισαγγελέως: Την 6η Απριλίου 2000, την ώρα που η "ΔΕΚΑ" αγοράζει, το Δημόσιο με ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράζει από τη "ΔΕΚΑ" δύο εκατομμύρια μετοχές αντί 19 δισεκατομμυρίων. Την 7η Απριλίου 2000 το Δημόσιο με ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράζει από τη "ΔΕΚΑ" οκτακόσιες πενήντα χιλιάδες μετοχές της ΕΤΕ αντί 40 δισεκατομμυρίων δραχμών. Την 12η Απριλίου 2000 το δημόσιο, αγοράζει από τη "ΔΕΚΑ" -η "ΔΕΚΑ" πουλάει στο δημόσιο δηλαδή- ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες μετοχές των ΕΛΤΑ αντί συνολικού τιμήματος 50 δισεκατομμυρίων δραχμών. Και την 26η Ιουνίου 2000 η "ΔΕΚΑ", που έχει αγοράσει μετοχές δισεκατομμυρίων την τελευταία στιγμή μετά τη μία η ώρα από το Χρηματιστήριο, πουλάει στο δημόσιο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες μετοχές της ΕΤΕ αντί 10 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αυτή είναι η επωφελής τοποθέτηση από τη "ΔΕΚΑ"; Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει; Αγοράζει με τα λεφτά του Δημοσίου και πουλάει στο Δημόσιο και τα ξαναπαίρνει; Με κέρδος λέει. Ποιους κοροϊδεύουμε, κύριοι συνάδελφοι; Ή μήπως είναι επωφελής τοποθέτηση της "ΔΕΚΑ" το ότι συνάπτει δάνειο με εγγύηση του δημοσίου και με ενέχυρο τις μετοχές που έχει αγοράσει με μια επονείδιστη συμφωνία και με τι και με ποιον; Με off shore εταιρεία που δημιούργησε η "ΔΕΚΑ" στο Λουξεμβούργο ή στο Λιχνεστάιν ή δεν ξέρω που αλλού. 

Είναι ντροπή να συμβαίνουν αυτά στην ελληνική κοινωνία, είναι ντροπή να παρουσιάζονται έτσι στο ελληνικό κοινοβούλιο και είναι κυρίως ντροπή εμείς, ως Βουλευτές, να λέμε όχι, δεν θέλουμε εξέταση σε βάθος αυτής της υπόθεσης. 

Και έρχομαι τώρα στο προκείμενο. Το τι η έκθεση του εισαγγελέως θέτει υπό την κρίση μας το ανέπτυξε πολύ καθαρά ο κ. Αλογοσκούφης και δεν χρειάζεται να ξανααναφερθώ. Τα τυπικά και αντικειμενικά γεγονότα είναι αυταπόδεικτα. Είναι αυταπόδεικτες οι συναλλαγές της "ΔΕΚΑ" πριν από τις εκλογές, είναι αυταπόδεικτη η ύποπτη περίοδος μέσα στην οποία έγιναν, είναι αυταπόδεικτη η τεχνητή και πλασματική διόγκωση του δείκτη τις παραμονές των εκλογών, είναι αυταπόδεικτη η απότομη πτώση και ο εξευτελισμός της τιμής των μετοχών αυτών που στήριζε η "ΔΕΚΑ" πριν από τις εκλογές. 

Είναι αυταπόδεικτη η τεράστια ζημία των επενδυτών που πίστεψαν στη δραστηριότητα της "ΔΕΚΑ" και αγόρασαν και αυτοί αυτές τις μετοχές. Είναι αυταπόδεικτη η ζημία της περιουσίας του δημοσίου από τον εξευτελισμό της περιουσίας της "ΔΕΚΑ", η οποία είναι δημόσια. Οι ευθύνες περιγράφονται στην αναφορά και τις περιέγραψε και ο κ. Αλογοσκούφης. Είναι κλασική χρηματιστηριακή απάτη, δηλαδή τεχνητή διόγκωση του δείκτη, απιστία κατά του Δημοσίου με τη ζημιά που υπέστη το δημόσιο και η "ΔΕΚΑ". Είναι κλασική παράβαση καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που τα ήξεραν όλα αυτά και τα ευλογούσαν. 

Πέρα από τις ενδεχόμενες ευθύνες Υπουργών -εγώ θα ήθελα να μην υπάρχουν- υπάρχει και μια βασικότατη υποψία μέσα στο έγγραφο του εισαγγελέως που γι' αυτήν και μόνο δεν πρέπει να μείνουμε ασυγκίνητοι. Είναι η υποψία για κάτι πολύ χειρότερο. Την πιθανότητα της αθέμιτης κερδοσκοπίας με τη μέθοδο της παράνομης εσωτερικής πληροφόρησης. Εάν δεν αποκτήσουμε το δικαίωμα μέσω της εξεταστικής επιτροπής να σπάσουμε τους κωδικούς και να βρούμε ποιοι ήσαν εκείνοι που πουλούσαν στη "ΔΕΚΑ" μεταξύ 13.00' και 14.00' επί δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές, πώς θα βεβαιωθούμε ότι και πίσω ενδεχομένως από την πλάτη των Υπουργών δεν έγινε αθέμιτη κερδοσκοπία και ότι κάποιοι κύριοι κάποιων εταιρειών, που δεν ξέρουμε πώς λέγονται και πού εδρεύουν, το πρωί αγόραζαν φθηνά τις μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές και το μεσημέρι, που ήξεραν τι θα κάνει η "ΔΕΚΑ", πήγαιναν και τις πουλούσαν με κέρδος στη διαφορά της τιμής που σημειώθηκε. 

Σ' αυτά θα κλείσετε τα μάτια σας και θα πείτε όχι; Γιατί; Όχι βέβαια μόνο για να υπερασπίσετε τους Υπουργούς. Και εμείς, κύριοι συνάδέλφοι της Πλειοψηφίας, θέλουμε να τους υπερασπίσουμε και να είναι αμέτοχοι. Θα πείτε "το όχι" γιατί φοβάσθε το πολιτικό κόστος μιας εξεταστικής επιτροπής; Δηλαδή το θόρυβο που θα γίνεται όσο η εξεταστική επιτροπή θα ψάχνει και θα βρίσκει; Θέλετε να καλύψετε τους κερδοσκόπους; Όχι βέβαια τους Υπουργούς. Οι Υπουργοί μπορούν μόνοι τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αποδειχτεί η αθωότητά τους. 

Τώρα, ως Βουλευτές και εν όψει του νέου Συντάγματος βρισκόμαστε μπροστά και σ' ένα ανυπέρβλητο νομικό πρόβλημα. Η θέση μας είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνταγματικών ρυθμίσεων. Λέγοντας ένα συνολικό "όχι" στην εξεταστική επιτροπή δεν απαντούμε στο ερώτημα του εισαγγελέα, γιατί το ερώτημα είναι αν δεχόμαστε ή όχι ότι υπάρχει ποινική ευθύνη των κατονομαζομένων Υπουργών. Με το όχι στην εξεταστική επιτροπή, δεν απαντούμε. Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, αλλά δεν είναι μια νομική απάντηση προς τον εισαγγελέα, αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ευθύνη Υπουργού. 

Μπορούμε εμείς εδώ να λέμε ό,τι θέλουμε και να γράφονται αυτά στα Πρακτικά. Όμως αποτελούν αυτά απάντηση προς τον εισαγγελέα; Βεβαίως δεν ενδιαφέρεται εάν εμείς λέμε ναι ή όχι στην εξεταστική επιτροπή. Θέλει να ξέρει αν θα διερευνήσουμε το αν υπάρχουν ευθύνες Υπουργών ή αν θα του πούμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες Υπουργών. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το πούμε σ' αυτήν τη διαδικασία επιπόλαια και ελαφρά, έπειτα από μια συζήτηση για τη σύσταση ή μη εξεταστικής επιτροπής. Πρέπει να πούμε στον εισαγγελέα ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει ποινική ευθύνη Υπουργού, αλλά έπειτα από μία ενδελεχή πολιτική έρευνα, όπως είναι η έρευνα στην εξεταστική επιτροπή. 

Πώς, λοιπόν, θα του διαμηνύσουμε και τι θα του διαμηνύσουμε; Υπάρχει ή δεν υπάρχει ποινική ευθύνη Υπουργού; Και κυρίως την απάντηση αυτή πρέπει να τη δώσουμε για το εξής σημαντικό πρόβλημα: Τι θα κάνει ο εισαγγελεύς και τι θέλουμε να κάνει; Δεν θέλουμε να συνεχίσει την έρευνα για τους μη Υπουργούς, για τους επιλήσμονες κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι παραβίασαν ενδεχομένως το καθήκον τους, έβλαψαν το δημόσιο και κερδοσκόπησαν στην πλάτη των επενδυτών και ενδεχομένως και της Κυβέρνησης; Γιατί να μην έχει συμβεί και αυτό; 

Το Σύνταγμα που ψηφίσαμε όπως θυμάστε και όλοι μαζί συμφωνήσαμε σ' αυτό, ομιλεί και για τους συμμέτοχους. Όλοι αυτοί οι κρατικοί λειτουργοί, αυτήν την στιγμή οχυρώνονται πίσω από τους Υπουργούς. Την τελευταία στιγμή προσκόμισαν, απ' ό,τι φαίνεται, το πρακτικό με την υπογραφή του κ. Χριστοδουλάκη, όταν ο εισαγγελέας είχε διαπιστώσει τις βαρύτατες ευθύνες τους, και προ του κινδύνου να κατηγορηθούν προσκομίζουν την υπογραφή Χριστοδουλάκη, ώστε να πάει το θέμα για ποινική ευθύνη Υπουργών στη Βουλή, να πει η Βουλή "όχι" με την πλειοψηφία της και ούτε γάτα ούτε ζημιά για κανέναν ούτε και γι' αυτούς τους κυρίους. 

Εσείς οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας θέλετε κάτι τέτοιο; Θέλετε να ευλογήσετε και να δώσετε συγχωροχάρτι σε όσους ενδεχομένως παραβίασαν το καθήκον τους και κερδοσκόπησαν εις βάρος του χρηματιστηρίου και των επενδυτών; Πρέπει να σκεφτείτε πάρα πολύ καλά αυτό το "όχι" και νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτούμε όλοι ως Βουλευτές, διότι εδώ μας ήρθε ένα ερώτημα από τον εισαγγελέα και πρέπει να απαντήσουμε. Θα απαντήσουμε με το αρχείο; Γιατί αν πείτε "όχι" και αν κάποιοι άλλοι, εμείς ή όποιοι άλλοι ή εσείς δεν συνεχίσετε με προανακριτική επιτροπή που εμείς δεν την επιθυμούμε, το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο. Αυτή, λοιπόν, η ογκώδης δικογραφία και το έγγραφο καταπέλτης του εισαγγελέα θα μπει στα αρχεία της Βουλής και κατ' επέκταση στα αρχεία της εισαγγελίας; Διότι είναι βέβαιο ότι αν δεν απαντήσουμε, τίποτα ο εισαγγελέας δεν πρόκειται να συνεχίσει, διότι έχει σκοντάψει -ας μου επιτραπεί- η έκφραση πάνω στην πιθανή ευθύνη ενός Υπουργού και δεν μπορεί να συνεχίσει, αν εμείς δεν του απαντήσουμε. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, και για σας τα λέω πιο πολύ, ότι το θέμα που θέτουμε δεν είναι απλά μια πολιτική συζήτηση για "ναι" ή "όχι" σε μια εξεταστική επιτροπή, αλλά είναι ένα καίριο θέμα κοινοβουλευτικής και συνταγματικής τάξης έπειτα από το νέο Σύνταγμα. Έχουμε υποχρέωση και αυτό ισχύει και για το Προεδρείο της Βουλής -ρητορικά το θέτω το θέμα- να απαντήσει στον εισαγγελέα. 

Να σας πω και μια υποψία που μου μπαίνει στο μυαλό; Τελευταία ακούμε συνέχεια να ανακοινώνονται εδώ μηνύσεις κατά Υπουργών, τις οποίες γνωστοποιεί ο Πρόεδρος της Βουλής και τις βάζει σε μια άκρη μήπως ενδιαφερθούν οι Βουλευτές και θελήσουν να κινήσουν τη διαδικασία περί ευθύνης Υπουργών. Είμαι βέβαιη πως είναι παντελώς αβάσιμες και φανταστικές και "τρελές" ας πούμε μηνύσεις. Μου κάνει εντύπωση, πώς πολλαπλασιάστηκαν τόσο πολύ τελευταία. Αλλά ακόμη και γι' αυτές, κυρίως όμως γι' αυτήν που είναι μια υπόθεση που κατά τη λαϊκή φρασεολογία "βγάζει μάτι" εμείς δεν δικαιούμαστε να σιωπήσουμε και εσείς, κύριοι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την ψήφο σας. Γιατί εδώ θα αποδείξετε στον ελληνικό λαό, αν αυτό που ονομάζει το Σύνταγμα "κατά συνείδηση έκφραση γνώμης και ψήφου" είναι μια πραγματικότητα ή ένας κενός λόγος.

Print
704 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω