Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΘ'- 31.1.2002:Πρόταση Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις διαδικασίες χορήγησης της Ελληνικής ιθαγένειας από 1990 έως 9-4-2000.

Παίχτηκε πραγματικά ένα άθλιο παιχνίδι εις βάρος των ομογενών και αυτό είναι το αντικείμενο που θέλουμε να διερευνήσουμε. Διότι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι υπήρξαν ήρωες και μάρτυρες, έγιναν αντικείμενο ωμής εκμετάλλευσης: Πρώτα εκμετάλλευσης -λόγω της ανικανότητας και της επιπολαιότητας των ελληνικών αρχών- από τους ποικιλώνυμους μαφιόζους και τα κακοποιά στοιχεία της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, που εκμεταλλευόμενοι το θέμα των ομογενών προσπάθησαν και -δυστυχώς- διείσδυσαν στην Ελλάδα και νόθευσαν τη σύσταση του ελληνικού πληθυσμού με κακοποιά στοιχεία και με εγκληματίες. Κατόπιν έγιναν οι ίδιοι θύματα αυτών των συνθηκών, διότι -όπως διαβάσαμε στις εκθέσεις- οι νόμιμοι Έλληνες υποχρεώνονταν να πληρώσουν και να αγοράσουν τη βίζα παλιννόστησης, την οποία εδικαιούντο. Δεν διάβασαν, οι κύριοι συνάδελφοι, τι συνέβαινε στα προξενεία και στις πρεσβείες της Ελλάδος, όπου υπήρχαν μέχρι και μπράβοι τοποθετημένοι μπροστά στις πόρτες που δεν μπορούσαν οι διπλωματικοί υπάλληλοι να τους απομακρύνουν; Και αν δεν κατέβαλαν ένα ορισμένο ποσό για να αγοράσουν τη βίζα, δεν την έπαιρναν ποτέ; Είναι αυτή μια συνθήκη, την οποία μπορούμε έτσι -χωρίς έρευνα για να βρούμε τους πραγματικούς υπευθύνους- να την προσπεράσουμε; 

Θα σας διαβάσω εδώ μια έκθεση. Οι άλλες εκθέσεις του πρέσβεως Ροδουσάκη έγιναν αντικείμενο συζήτησης. Και εδώ νομίζω ότι οφείλουμε να προσέξουμε πάρα πολύ κάποιες αρνητικές κρίσεις, που κάναμε σε προηγούμενη συζήτηση, για τον πρέσβη αυτόν. Διότι τώρα αποκαλύφθηκαν τα έγγραφά του, τα οποία μας τα κρατούσε μυστικά το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Διαβάζω, λοιπόν, στην έκθεση μιας διπλωματικής υπαλλήλου -η οποία, μάλιστα, τώρα έγινε πρέσβης- για το Αργυρόκαστρο, όπου διεκτραγωδεί τα εξής και λέει: "Οι θεωρήσεις δίδονταν -και το λέω αυτό για να τεκμηριώσω το δράμα των ομογενών- με συνοπτικές διαδικασίες, με βάση λίστες που παρουσίαζαν διάφοροι παράγοντες, όπως οι τάδε -τάδε και διάφοροι άλλοι παράγοντες που πρακτόρευαν με το αζημίωτο συμφέροντα ομογενών, βλάχων ή χριστιανών πραγματοποιώντας μια πρωτοφανούς έκταση διακίνησης χρήματος. 

Η τιμή των θεωρήσεων επί τη βάσει της λίστας ανερχόταν στις τριακόσιες χιλιάδες δραχμές για άτομα εντός προξενικής περιφέρειας και πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες δραχμές για άτομα εκτός δικαιοδοσίας.

Μάλιστα, σε κάποια περίοδο η πληρωμή γινόταν μέσα στο προξενείο, η συναλλαγή και το μέτρημα του χρήματος γινόταν στη γωνία του προξενείου, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να ντρέπονται να ομολογούν ότι δουλεύουν σ' αυτό". 

Αυτές οι συνθήκες δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο έρευνας; 

Τελειώνω με μία περικοπή αυτής της αναφοράς και τη διαβάζω ειδικά, διότι θ' ακολουθήσει στο Βήμα ο κ. Πάγκαλος, τον οποίο παρακαλώ πολύ, αν τον ενδιαφέρει, να την προσέξει και να μας την εξηγήσει.

Τελειώνει, λοιπόν, η περιγραφή αυτών των καταστάσεων στην αναφορά -η οποία έχει ημερομηνία 30/01/2000 - 01/02/2000 περίπου και της οποίας σας διάβασα μία μικρή πτυχή ως εξής: 

"Το όλο θέμα έχει πολιτικές επιπτώσεις. Κατά την αντίληψη των μελών της επιτροπής και με τις φήμες ή καταγγελίες που κυκλοφορούσαν αναρμοδίως ή αρμοδίως για το πόσο κόστιζαν οι θεωρήσεις στην Αλβανία, η επιτροπή επ' ουδενί μπορεί να δεχθεί ότι αυτά συνέβαιναν με ευθύνη και μόνο κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι δρούσαν στο απυρόβλητο". 

Προσέξτε στο σημείο αυτό την τελευταία φράση: "Είναι εντυπωσιακή δε η αλλαγή του σκηνικού που συνέπεσε με τη μεταβολή των προσώπων στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής αλλαγής στο Υπουργείο Εξωτερικών". 

Η μόνη πολιτική αλλαγή που ξέρουμε είναι ότι άλλαξαν οι Υπουργοί, δηλαδή από τον κ. Πάγκαλο δηλαδή περάσαμε στον κ. Παπανδρέου. 

Ερωτώ, λοιπόν, αν μία τέτοια αποστροφή δεν μας νομιμοποιεί να αναζητήσουμε με εξεταστική επιτροπή πολιτικές ευθύνες.

Print
662 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω