Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑ'-28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003:Επίκαιρη ερώτηση προς Υπ. Πολιτισμού, σχετικά με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Πρακτορείων του ΟΠΑΠ ΑΕ κλπ.

Κείμενο ερώτησης: 

 

«Ανάστατοι οι επαγγελματίες πράκτορες ΠΡΟ-ΠΟ της Ελλάδας και ιδίως της Αττικής διαμαρτύρονται και κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού με τη σύμπραξη της «ΟΠΑΠ ΑΕ.» αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, εμπαίζοντας μάλιστα ευθέως τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εδημοσίευσε την 5/2/2003 το νέο Κανονισμό Λειτουργίας Πρακτορείων της «ΟΠΑΠ ΑΕ.», να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα διάφορα παιχνίδια, και στην Κυβέρνηση το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται παλαιές και ιδίως νέες άδειες κατά τα κομματικά της συμφέροντα. 

Με το νέο Κανονισμό παραδείγματος χάρη η «ΟΠΑΠ ΑΕ.» μπορεί να χορηγεί άδεια εκμετάλλευσης των νέων παιχνιδιών όπου και σε όποιον αυτή θέλει, εκτός των υπαρχόντων πρακτορείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και όπως αυτή διαμορφώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο! Ταυτόχρονα, όμως, ο κανονισμός μεταχειρίζεται κατά τρόπο απροκάλυπτα εχθρικό τα υπάρχοντα πρακτορεία, αφού τους απαγορεύει να διακινούν και άλλα προϊόντα, ενώ τις νέες άδειες η «ΟΠΑΠ ΑΕ.» μπορεί να τις διαθέτει σε πάσης φύσεως καταστήματα. Το άκρον άωτον είναι ότι η «ΟΠΑΠ ΑΕ.» εγκρίνει κάθε επιχειρηματική κίνηση του παλαιού πράκτορα, ακόμη και τη μεταβίβαση του πρακτορείου στο παιδί του όταν συνταξιοδοτηθεί, η οποία γίνεται όχι σύμφωνα με τον Κανονισμό, αλλά αν κρίνεται «επιχειρηματικά αναγκαίο»! 

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν θα ανεχθεί τέτοιες ρυθμίσεις ή θα επανεξετάσει το ζήτημα του κανονισμού.» 

 

 

Απάντηση: 

 

Δεν είναι αληθές, ότι συζητήθηκε εξαντλητικά. Όντως συναντήθηκε ο κύριος Υφυπουργός δύο φορές μαζί τους, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων τους σε πολλά που δεν έγιναν δεκτά, συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν μία τρίτη φορά και ο κύριος Υφυπουργός απήντησε ότι θα συνεννοηθεί προηγουμένως με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έλειπε στο εξωτερικό. Από εκείνη την ώρα τον έχασαν τον κ. Λιάνη και είδαν τον κανονισμό δημοσιευμένο στο ΦΕΚ.

Τα πράγματα επίσης δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως μας τα είπε. Ας αρχίσω από το τελευταίο. Αυξήθηκαν τα έσοδα των πρακτόρων; Οι άνθρωποι ξεκίνησαν με προμήθεια 12%, στα νέα παιχνίδια η προμήθειά τους κατέβηκε στο 8%-7% και με κάτι προσθέσεις και αφαιρέσεις μειώνεται ακόμη περισσότερο και φθάνει στο 5,5%. Επομένως μη λέμε πράγματα που δεν στέκουν στην πραγματικότητα. 

Σε σχέση με το νέο κανονισμό: Βεβαίως το ΚΙΝΟ το άφησε ο κύριος Υφυπουργός να το αναφέρει τελευταίο κι εκεί είναι η πέτρα του σκανδάλου. Η Κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο –διότι μπήκαμε στον τελευταίο χρόνο- θα δίνει όπου θέλει τις άδειες των νέων παιχνιδιών, τα οποία ξέρουμε πως είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση. Θα τις δίνει δηλαδή σε σουβλατζίδικα, σε καφετέριες, σε καφενεία, όπου θέλετε, και για τους παλιούς πράκτορες θα ισχύει ο περιορισμός ότι δεν θα μπορούν να ασκούν άλλες δραστηριότητες. Εδώ είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά και πρέπει να εξηγήσει και να ξεκαθαρίσει ο κύριος Υφυπουργός στον κανονισμό τι ισχύει και για τους παλιούς και για τους νέους πράκτορες. 

Επίσης, είπε ότι δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις. Γιατί δεν αναφέρεται, κύριε Υφυπουργέ, μέσα στο κείμενο το καινούριο, ενώ αναφέρεται στο παλιό, η «βιωσιμότητα» των παλιών πρακτορείων; Αυτό είναι το κριτήριο. Λέτε για τις εισπράξεις, λέτε για την εμπορικότητα και δύο κριτήρια σημαντικά, η «βιωσιμότητα» των επιχειρήσεων και η «δημογραφική και πληθυσμιακή σύνθεση» δεν αναφέρονται.

Ακόμη για τη μεταβίβαση στα παιδιά, εδώ ο κανονισμός λέει ότι αυτή είναι δυνατή, μόνο εφόσον κρίνεται «επιχειρηματικά αναγκαία» από τον ΟΠΑΠ, ο οποίος επεμβαίνει και στον τρόπο που θα διαχειρίζονται οι πράκτορες τις εταιρείες τους. 

Τώρα, όλοι είμαστε πολιτικοί, έχουμε περάσει και από κυβερνήσεις και ξέρουμε πώς γίνονται αυτά τα πράγματα. Σε προεκλογική περίοδο και απέναντι σ’ ένα κοινό τόσο ευαίσθητο και πολυπληθές και ιδίως στους παλαιούς πράκτορες που στηρίχθηκε ο ΟΠΑΠ δεν πρέπει να γίνονται αυτά. Αφήστε που τη συντήρηση των μηχανημάτων τους τώρα πια δεν την πληρώνει ο ΟΠΑΠ, αλλά τους υποχρεώνει να πληρώνουν όλους τους ιδιώτες –και ξέρουμε ποιους ιδιώτες- με τους οποίους ο ΟΠΑΠ θα κάνει τις σχετικές συμβάσεις.

Print
700 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω