Search
× Search

Ομιλίες - Ολομέλεια

/ Κατηγορίες: Ομιλίες - Ολομέλεια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΠΣΤ'-6.6.01(Ν.2928/01):Συζήτηση Σ.Ν. Υπ. Δικαιοσύνης"Τροποποίηση Π.Κ. και ΚΠΔ και διατάξεις για την προστασία από εγκληματικές οργανώσεις"

Δεν έχω καταλάβει τελικά ποιοι ψηφίζουν το νομοσχέδιο, ποιοι στηρίζουν τον κύριο Υπουργό και ποια παράταξη τάσσεται με το νομοσχέδιο, διότι πλην του εισηγητού του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανέβει και κανένας συνάδελφος από το ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει τον κύριο Υπουργό. 

Τελικά, κύριε Υπουργέ, πρέπει να οφείλετε μεγάλες χάριτες στη Νέα Δημοκρατία και το λέω αυτό όχι μόνο ως αντικειμενική διαπίστωση, αλλά και για να σας πω, ότι κάποιες παρατηρήσεις και υποδείξεις για το καλό του νομοσχεδίου που έχουμε πρέπει να τις δεχθείτε, γιατί αλλιώς φοβούμαι ότι αν αποσύρουμε κι εμείς την υποστήριξή μας για τους δικούς μας λόγους, θα πρέπει να μείνετε τελείως μετέωρος. 

Και εξηγούμαι: 'Αρθρο 187, άρθρο 1. 

Θέλω να κάνω δύο καίριες παρατηρήσεις από τις οποίες σας δηλώνω, ότι εξαρτώ, εγώ προσωπικά τουλάχιστον, την ψήφιση της διάταξης, την οποίαν επί της αρχής επικροτώ. Και ξέρετε ότι επαίνεσα και τα κίνητρά σας, έστω και τελείως όψιμα κίνητρα, γιατί τα άλλα λίγο πριν ήταν διαφορετικά. 

Πρώτη παρατήρηση. Σας το είπα όταν μιλούσα από το Βήμα, το επανέλαβε ο κ. Μαρκογιαννάκης και το ξαναλέω τώρα: Εκεί που λέτε ότι τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών όποιος μετέχει, εντάσσεται σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα "και" επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που απαριθμούνται θα βάλετε "που";[…] 

 

 

Το είπα και θέλω να σας το ξαναπώ και να σας το εξηγήσω ξανά, επειδή ξέρω ότι είστε πολύ επίμονος στις απόψεις σας. Σας ξέρω παλαιόθεν, δεν σας έμαθα τώρα στην πολιτική, και γι' αυτό σας το ξαναλέω.

Όταν λέτε "και επιδιώκει" πρέπει να διαπιστωθούν δύο πράγματα: Η ύπαρξη της οργάνωσης που επιδιώκει αυτά και αυτά και η επιδίωξη από το συγκεκριμένο πρόσωπο, δηλ. άμεσος δόλος πρώτου βαθμού. Γνώση και επιδίωξη των εγκλημάτων αυτών. Αυτός δηλαδή που μετέχει εν γνώσει χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για τους συγκεκριμένους επιλεγμένους στόχους λέει "εγώ δεν θέλω ανθρωποκτονίες, παραδείγματος χάρη, αλλά εάν γίνουν, τέλος πάντων ας γίνουν", δηλαδή ενεργεί με ενδεχόμενο δόλο ως προς τα εγκλήματα αυτά, θα βγει απέξω; 

Αυτό δεν το θέλουμε πρώτον, διότι περιορίζει πάρα πολύ την εφαρμογή της διάταξης, δεύτερον, διότι σας αναγκάζει να κάνετε αυτό για το οποίο σας κατηγόρησε ο κ. Κουβέλης: Να αναζητήσετε το προσωπικό φρόνημα, να βρείτε τι επεδίωκε αυτός ο συγκεκριμένος. Ενώ με το "που" που σας λέω γίνεται κάτι πολύ απλό: Ο δόλος που πρέπει να διαπιστωθεί στο δράστη, που συμμετέχει, είναι διπλός: Πρώτον να ξέρει ο δράστης ότι εντάσσεται σε μία οργάνωση και δεύτερον ότι η οργάνωση επιδιώκει την τέλεση αυτών των εγκλημάτων. Αν αυτός τα επιδοκιμάζει ή τα αποδοκιμάζει, εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Το αξιόποινο είναι η ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση με γνώση ότι η εγκληματική οργάνωση σκοπεύει όλα αυτά. 

Ως προς την οργάνωση αρκούμεθα στο αντικειμενικό γεγονός ότι η οργάνωση είναι δομημένη, έχει διαρκή δράση και έχει ως στόχο την τέλεση αυτών των εγκλημάτων. Και ως προς το δράστη, υποκειμενικά απαιτούμε να γνωρίζει ότι εντάσσεται σε μια τέτοια οργάνωση και ότι η οργάνωση έχει ως στόχο την τέλεση αυτών των εγκλημάτων. 

Το δεύτερο είναι ότι τελικά δεν ξέρουμε, ποιο είναι το βασικό πλαίσιο ποινής της διάταξης. Εμείς πιστέψαμε ότι κάνατε κακούργημα αυτήν την πράξη με την πρώτη παράγραφο, που αναφέρει κάθειρξη. Όταν όμως λέτε ότι, εάν δεν τελεστεί κάποιο από τα εγκλήματα υπάρχει ελαφρυντική περίσταση (σας εξήγησα ότι η έκφραση "ελαφρυντική περίσταση" είναι πολύ μεγάλο λάθος). επιβάλλεται μειωμένη ποινή εμείς δεν συμφωνούμε. Θέλουμε να τιμωρείται η εγκληματική οργάνωση που έχει αυτούς τους στόχους με κάθειρξη ανεξάρτητα από το εάν η οργάνωση πραγματοποίησε τους στόχους. Αυτό είναι το πλαίσιο της ποινής. Εάν τώρα τελεστεί και η ανθρωποκτονία, η αρπαγή κ.ο.κ. τότε εφαρμόζεται η κάθειρξη του 187 και η κάθειρξη της ανθρωποκτονίας, της αρπαγής του εμπρησμού κλπ. και εφαρμόζονται οι κανόνες της συρροής. Αυτά τα δύο τουλάχιστον για μένα είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να ψηφίσω τη διάταξη.

Θεωρώ ότι έχετε αποδεχθεί και γι αυτό απλώς τα αναφέρω για να βεβαιωθώ ότι στον καταγγέλλοντα θα δώσετε αναστολή εκτελέσεως της ποινής και ότι στην εξέταση του DNA θα περιληφθεί και το άρθρο 187. Εγώ σας πρότεινα στην επιτροπή να μπει και η εμπορία ναρκωτικών, δηλαδή να κάνουν εξέταση DNA και οι έμποροι ναρκωτικών.

Print
760 Rate this article:
4.0

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω