Search
× Search

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Στην εκπομπή Εκλογές 2007 - Η μάχη της κάλπης (Τηλεόραση ΕΤ1, 31-8-07)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …Χρειάζεται σταυρό η κυρία Μπενάκη, δεν σημαίνει ότι επειδή είναι Πρόεδρος της Βουλής δεν χρειάζεται σταυρό… 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Κυρία Παναγιωταρέα, αυτό πρέπει να διευκρινίζεται συνεχώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως επίσης πρέπει να τονίσω ότι είναι προς τιμήν της κυρίας Μπενάκη ότι ζήτησε να κατέβει με σταυρό και όχι να κατέβει στο Επικρατείας που θα της ήταν πολύ πιο εύκολο. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε μια λαϊκή βάση πάνω στην οποία στηριζόμαστε και λογοδοτούμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι ψήφο ζητάει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και της το οφείλουμε. Είναι μια γυναίκα με προσωπικότητα, στην Ευρωβουλή έχει κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά, είναι στη Β΄ της Αθήνας η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, είναι υποψήφια για πρώτη φορά, θέλω να τονίσω λοιπόν ότι η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι για πρώτη φορά υποψήφια στη Β΄ της Αθήνας και πρέπει να υποστηρίξουμε νέες γυναίκες, κυρία Μπενάκη, νομίζω. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Εύχομαι να έχει επιτυχία η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. 

Ακολουθεί η παρουσίαση και των άλλων προσκεκλημένων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Πρόεδρε της Βουλής, έχουμε νομοσχέδια που δεν ψηφίστηκαν; 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Ε, βέβαια, δεν προλάβαμε να ψηφίσουμε ορισμένα νομοσχέδια, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό έχει σημασία. Αυτά τα νομοσχέδια ήσαν όλα στηριγμένα στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου, δηλαδή… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν χάσαμε τίποτα. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Δεν χάσαμε, ναι, θα ψηφιστούν αμέσως μετά, η Νέα Δημοκρατία θα τους δώσει προτεραιότητα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Ακριβώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε πώς βλέπετε την κατάσταση όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, με παγιωμένη την πρώτη θέση για τη Νέα Δημοκρατία. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Νομίζω ότι μιλούν από μόνες τους οι δημοσκοπήσεις, γιατί όλες δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δείχνει ότι ο λαός δεν κλονίστηκε στις επιλογές του αλλά μάλλον επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη τραγωδία, δηλαδή εξετίμησε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία τις πυρκαγιές και κυρίως εξετίμησε θετικά τη διαχείρηση της κρίσης, δηλαδή το πώς από τη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές μέχρι σήμερα, που διαγράφουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον, η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε άμεσα, με πρακτικά και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα, τα οποία και εφαρμόζει συστηματικά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η αυτοδυναμία μπορεί να είναι μια εύκολη υπόθεση για σας; 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Όχι, εύκολο δεν είναι τίποτα στην πολιτική και ιδίως η ρευστή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν αφήνει κανέναν εφησυχασμό. Πρέπει όλοι οι νεοδημοκράτες, το κόμμα, τα στελέχη, η ηγεσία, να στρατευτούν σʼ αυτόν το σκοπό και στο τέλος η αυτοδυναμία θα έρθει και δεν αρκεί μόνο αυτοδυναμία, χρειάζεται και ισχυρή αυτοδυναμία. 

Η δημοσιογράφος απευθύνεται σε άλλον προσκεκλημένο. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Μία ερώτηση ήθελα να κάνω, για να καταλάβω τι εννοεί η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Δηλαδή αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν απεικονίζουν τη δεδομένη στιγμή; Δεν μιλάω για την προβολή τους στο μέλλον, αυτή είναι μια άλλη τεχνική. Αλλά το τι διαπιστώνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο χώρο όπου διεξάγονται και με τους ανθρώπους που ερωτούν, αυτό το απεικονίζουν. Δεν είναι ψευδείς. 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας απαντήσω. Υπάρχει πάντα ένας κανόνας δεοντολογίας, σʼ όλη την Ευρώπη, ότι μέσʼ στο καλοκαίρι δεν θεωρείται αξιόπιστη μια δημοσκόπηση. Ο κόσμος λείπει, δεν είναι ενδεικτικό το δείγμα… 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Ναι, αλλά αυτό που βρίσκουν δεν το αποτυπώνουν; 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είναι αξιόπιστη η βάση της δημοσκόπησης. 

Συνεχίζουν άλλοι συμμετέχοντες. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η συντηρητική πολιτική ή η προοδευτική πολιτική κρίνεται στην ουσία των ζητημάτων. Ακριβώς η οικονομική πολιτική, για να επιλέξω αυτό που είπε η συνάδελφος, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, είναι εκείνη η οποία προσδιόρισε τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Το 20% του ελληνικού λαού είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όπως επίσης αυτή η οικονομική πολιτική την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων οργανισμών, τις οποίες βέβαια σήμερα, με μεγαλύτερη ένταση, κυρία Πρόεδρε της Βουλής, κυρία Μπενάκη, προωθεί η Νέα Δημοκρατία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι στο πρόγραμμά τους. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Δεν νομίζω όμως, κύριε Κουβέλη, ότι απέχει πολύ το ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πολιτική και απορώ που η κυρία Ξενογιαννακοπούλου μιλάει για συντηρητική οικονομική πολιτική, τη στιγμή που οι γραμμές είναι δεδομένες ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συνεχίζουν άλλοι συμμετέχοντες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, νομίζετε ότι οι πυρκαγιές, αυτή η τραγωδία που ζήσαμε, σας αφαίρεσε ποσοστά; Και μπορείτε να ανακάμψετε μέχρι τις εκλογές, να ανεβάσετε τα ποσοστά σας; 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Αυτό το θεωρώ μάλλον βέβαιο, ότι μέχρι τις εκλογές οι πολίτες θα έχουν ανακτήσει την ψυχραιμία που χρειάζονται και τη νηφαλιότητα, ώστε να επανέλθουν στις πολιτικές τους εκτιμήσεις χωρίς συναισθηματικές επιρροές. Θα ήθελα όμως να κάνω μία παρατήρηση που έχει σχέση με την ατμόσφαιρα των εκλογών και το είπε ο κύριος Κουβέλης προηγουμένως καταφερόμενος κατά του δικομματισμού και λοιπά. Ότι τα δύο κόμματα, είπατε, εντείνουν την πόλωση, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία εντείνει καμία πόλωση, την οποία ίσα-ίσα την καταπολεμά. Οι αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας γενικά, αλλά και ειδικά στο θέμα της εθνικής τραγωδίας υπήρξαν εξαιρετικά νηφάλιες και ειρηνικές. Η πόλωση, η έξαψη προέρχεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω, κυρία Μπενάκη, ότι δεν παράγεται μόνο με την ένταση του λόγου που επιτίθεται. Παράγεται και με άλλες διαδικασίες. Και η Νέα Δημοκρατία είναι ακριβές ότι διαφοροποιεί τον αντίπαλο λόγο προς εκείνον του ΠΑΣΟΚ βεβαίως μʼ έναν τρόπο προσαρμοσμένο στα πράγματα. Αλλά ότι υφίσταται η όξυνση και η αντιπαλότητα, υφίσταται. Τούτο ανεξάρτητα από την προσωπική μου εκτίμηση όσο και την παραδοχή ότι αυτή τη φορά η πόλωση στη βάση των γεγονότων, των δεδομένων και της πολιτικής που έχει ασκηθεί δεν θα είναι παραγωγός των αποτελεσμάτων, που υπήρξε στο παρελθόν. 

Συνεχίζουν άλλοι συμμετέχοντες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πω στην κυρία Μπενάκη ότι σήμερα στην εφημερίδα Liberation είδαμε να λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκατε τα χρήματα αυτές τις μέρες καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Α, όχι. Το μόνο που δεν καλλιεργεί είναι οι πελατειακές σχέσεις. Δεν ξέρω τι πληροφορίες είχε η Liberation, γεγονός είναι ότι ο τρόπος που έγινε η διαχείριση των χρημάτων, ο τρόπος που έγινε ο μηχανισμός διανομής υπήρξε άψογος. Βέβαια, συνωστισμοί, μικροαπάτες ή μεγαλοαπάτες, διάφορες τεχνικές δυσκολίες… 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μάλλον δεν ήταν πολύ άψογος, κυρία Μπενάκη, απαξίωσε τον κόσμο. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Από άποψη αρχών άψογος και έγινε τουλάχιστον κατά τρόπο αντικειμενικό. Και μου ʼκανε κατάπληξη αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα το απόγευμα, νομίζω, σε κάποια συγκέντρωση, ότι έγινε εμπόριο ρουσφετιού και ελπίδας. Το μόνο που δεν έγινε είναι αυτό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Νομάρχης Ηλείας, ο οποίος βεβαίως πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το 50% αυτών που πήγαν να πάρουν τα χρήματα την πρώτη μέρα δεν είχαν σχέση με τις πυρκαγιές. 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Παναγιωταρέα, κατʼ αρχήν έγινε μια πολύ μεγάλη απρέπεια. Απομακρύνθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση από τη διαχείριση των χρημάτων. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Μα, αν θέλουμε να κρατήσουμε πολιτική αντικειμενικότητα, αυτό έπρεπε να γίνει. Να μείνει η τοπική αυτοδιοίκηση απέξω και να γίνει από τις τράπεζες. 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Μπενάκη, τις πρώτες μέρες ο χειρισμός έγινε ήταν πραγματικά χωρίς κανέναν έλεγχο, οι δικαιούχοι είχαν αγανάκτηση… 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Άλλο αν δεν έγινε με έλεγχο και μπόρεσαν να παρεισφρήσουν στοιχεία εγκληματικά, αλλά… 

Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να σας πω. Βγήκε ο Δήμαρχος του Πύργου και είπε: Γιατί να μη γίνει μέσω της αυτοδιοίκησης… 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Καταλαβαίνω τότε τι εμπόριο ρουσφετιού και κομματικό εμπόριο θα γινόταν. 

Συνεχίζουν άλλοι συνομιλητές.  

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τα πρώτα αυτά μέτρα έπρεπε να παρθούν, αλλά είναι σωστή η παρατήρηση ότι πρόκειται για εξαιρετικά ανεπαρκή μέτρα. Διότι δεν έχουμε αποζημίωση ούτε του αγροτικού ούτε του κτηνοτροφικού κεφαλαίου… 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Μα, σήμερα εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Να μην τα λέμε μισά τα πράγματα, κύριε Κουβέλη, αυτά είναι τα πρώτα μέτρα. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης εξαγγέλθηκε σήμερα από τον Πρωθυπουργό. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να κρίνω, λοιπόν, αυτά τα πρώτα μέτρα… 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Τα πρώτα, να πούμε ότι είναι τα πρώτα. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: …και η δική μας πρόταση, κυρία Παναγιωταρέα είναι να αναπροσαρμοστεί το Δ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και να προσαρμοστεί στις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί για την αποκατάσταση… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Ήδη έγινε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση που θα βγει τη 17η του Σεπτέμβρη θα πρέπει να κοιτάξει το Δ΄ πλαίσιο στήριξης. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Μα ήδη ετέθη στην κυρία Χούμπνερ και το Δ΄ πλαίσιο. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και είναι μία πρόταση η οποία κατατίθεται και η αποκατάσταση περιβάλλοντος αλλά και της ζωής των… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα θέλατε, φαντάζομαι, μια κυβέρνηση η οποία είναι με το … των εκλογών, θα την κατηγορούσατε αν έβγαινε κι έλεγε για το Δ΄ πλαίσιο. Τότε θα την αδικούσαμε. 

Απαντά ο κ. Κουβέλης και συνεχίζεται η συζήτηση μεταξύ άλλων συνομιλητών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πέστε μου. Εσείς ξέρετε πολλές χώρες, κύριε Σαλαβράκο, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν 170 πυρκαγιές την ίδια μέρα; 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Την ίδια ώρα.   

Ν. ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ: …Ο προβληματισμός του Πρωθυπουργού σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το οποίο ο λαός δεν γνωρίζει. Και μου αναζωπυρώνει μια φοβία την οποία μου έχει δημιουργήσει ο λόγος της εξαίρετης κυρίας Μπενάκη, η οποία ως Πρόεδρος της Βουλής προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ομίλησε για μείωση της εθνικής κυριαρχίας. 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε το λόγο, κυρία Μπενάκη. Δεν ακούω να λέγεται τίποτα για το περιβάλλον τόση ώρα. Τρία εκατομμύρια καμένα στρέμματα. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Ακριβώς. Εδώ είναι το θέμα. Και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα το περιβάλλον είχε την πρώτη θέση. Εκείνο που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι ο δεύτερος άξονας, πριν από τις αποζημιώσεις που είναι ο πρώτος βέβαια, είναι το φυσικό περιβάλλον. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε για την αειφόρο ανάπτυξη είναι λίγο γενικό, με γενικό τρόπο, θα το έλεγα. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Μα κοιτάξτε. Δηλώσεις Πρωθυπουργού έγιναν και ετέθησαν οι βάσεις και δόθηκε το περίγραμμα. Αύριο που θα ακολουθήσουν οι Υπουργοί, θα δούμε και την ανάλυση. Εδώ μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία, να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο φυσικό περιβάλλον σʼ αυτές τις περιοχές. Είναι από τις πιο εύφορες στο υπέδαφος, είναι από τις ωραιότερες της Ελλάδος και ήδη έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα με τις ανάλογες περιβαλλοντικές μελέτες και το πρόγραμμα Natura της Ευρωπαϊκής Ένωσης… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα εγγόνια μου θα τα δουν αυτά, αν τα δουν. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Κυρία Παναγιωταρέα, δεν ξέρω αν θα τα δουν τα εγγόνια σας, αλλά σημασία έχει να ξεκινήσει αυτό το πράγμα. Και ήδη ξεκίνησε από σήμερα. Ξεκίνησε με τους λόγους, αύριο θα προχωρήσει με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα αναλύσουν οι Υπουργοί και πιστεύω ότι γρήγορα θα δούμε να μπαίνει σε μια καλή σειρά. 

Συνεχίζεται η συζήτηση. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: …Και ενώ η Νέα Δημοκρατία εκήρυσσε την αντισυνταγματικότητα του νόμου 3208 του 2003, κυρία Πρόεδρε της Βουλής,  τον έλεγε αντισυνταγματικό, τον διατήρησε σε ισχύ, παρά τις διαμαρτυρίες και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του άρθρου 24 θα γινόταν, ήταν προγραμματισμένη, η επανεξέταση όλου του πλαισίου. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Μπενάκη, από το 2004 μέχρι το 2007 διατηρήσατε το νόμο που εσείς θεωρούσατε αντισυνταγματικό, ναι ή όχι; 

Α. ΜΠΕΝΑΚΗ: Έτρεχε η αναθεώρηση του Συντάγματος… 

Print
532 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω