Search
× Search
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Στην εκπομπή του Αντώνη Κοκορίκου (Ραδιόφωνο FLASH 96, 22-08-2007)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, κυρία Μπενάκη. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπα να κάνω τη δύσκολη ερώτηση στην αρχή, για να κάνω τις καλύτερες μετά. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως θέλετε. Είμαι μαθημένη και στα δύσκολα και στα εύκολα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχετε δει στις εφημερίδες που γράφουν σήμερα ότι είναι, ας πούμε, αποτέλεσμα κάποιας δυσφορίας και ενόχλησης του Πρωθυπουργού από το πώς ασκήσατε τα καθήκοντά σας ως Πρόεδρος της Βουλής, γι' αυτό και δεν συμπεριλαμβάνεστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά θα διεκδικήσετε το σταυρό κι εσείς στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Και μου κάνει εντύπωση αυτό, δεδομένου ότι όλη η Αντιπολίτευση είναι εναντίον σας για τον τρόπο που χειριστήκατε αυτές τις υποθέσεις: υποκλοπές, ανακρίσεις Πακιστανών και κυρίως το τελευταίο με τα ομόλογα, όπου εσείς εξυπηρετήσατε σε όλα την Κυβέρνηση. Γιατί να είναι ο Πρωθυπουργός δυσαρεστημένος μαζί σας; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι σοβαρή αυτή η συζήτηση και δεν εννοώ η μεταξύ μας, αλλά η συζήτηση γενικά που γίνεται. Τώρα, υποθέσεις περί του τι σκέπτεται ο Πρωθυπουργός, τι σκέπτεται η Αντιπολίτευση και πολλοί άλλοι τι έχουν πίσω από το κεφάλι τους, διότι και αυτό γίνεται, δεν αντέχουν σε μια σοβαρή συζήτηση. Είναι προεκλογικές κουβέντες, πώς να το κάνουμε, ευνόητες, ευεξήγητες, αλλά δεν με απασχολούν, κύριε Κοκορίκο, σας διαβεβαιώ, καθόλου. Εγώ κοιτάζω τους ψηφοφόρους μου, κοιτάζω τον εκλογικό μου κόσμο που πάντα στάθηκε κοντά μου και με υποστήριξε και ξαναγυρίζω τώρα και ζητάω την ψήφο του κι από κει και πέρα κάνω τη δουλειά μου και σαν κομματικό στέλεχος, όχι μόνον ως Πρόεδρος της Βουλής, με τον καλύτερο τρόπο, προσπαθώ τουλάχιστον. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αντιπολίτευση πάντως αυτό λέει, ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δώσατε μεγαλύτερο βάρος στην κομματική σας ιδιότητα παρά στο θεσμικό σας ρόλο. Δηλαδή δεν ήσασταν αντικειμενική αλλά γέρνατε πολύ υπέρ της Κυβέρνησης. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν μπορώ να το κρίνω αυτό, διότι η κάθε Αντιπολίτευση έχει χρέος να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη θέση της ως Αντιπολίτευση και να αντιστρατεύεται όλους εκείνους οι οποίοι υποτίθεται ότι εξυπηρετούν την Κυβέρνηση. Εγώ τα πήγα πάρα πολύ καλά τριάμισι χρόνια και με την Κυβέρνηση και με τη Νέα Δημοκρατία και με ολόκληρη την Αντιπολίτευση. Τώρα, τι βγαίνει στη δημοσιότητα είναι μια άλλη ιστορία η οποία εξυπηρετεί εύλογες επιδιώξεις. Άρα και εκεί δεν έχω λόγο να παίρνω μέρος σε αυτού του είδους τη συζήτηση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά όμως το θέμα που είναι της ημέρας, δηλαδή τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων του πορίσματος Ζορμπά, είναι γεγονός ότι η Βουλή δεν μπόρεσε να κάνει καμία έρευνα επ' αυτού. Βέβαια το ότι έκλεισε η Βουλή δεν είναι αρμοδιότητά σας αλλά... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Δεν έκανε έρευνα; Ξέρετε ότι επί μήνες ολόκληρους ασχολούμεθα με τα ομόλογα; Οι αρμόδιες Επιτροπές με αίτηση της Αντιπολίτευσης, με συγκατάθεση της Κυβέρνησης, έφεραν και άκουσαν και στις Διαρκείς Επιτροπές και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τους πάντες σχετικά με τα ομόλογα. Διερευνάται αυτή η υπόθεση κοινοβουλευτικά τουλάχιστον τους τελευταίους τρεις μήνες, από τότε που ξέσπασε. Επομένως μη λέμε ότι η Βουλή δεν ερεύνησε. Ο κύριος Ζορμπάς έχει έρθει δύο φορές. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πάντοτε όμως με επιμονή της Αντιπολίτευσης. Με τον κύριο Πρινιωτάκη, μέχρι να έρθει, περάσανε βδομάδες και αφού η Αντιπολίτευση επέμενε από την αρχή. Δηλαδή, αφού είχε το δικαίωμα... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλοι ήρθαν, κύριε Κοκορίκο, όλοι ήρθαν. Αλλά δεν έχει σημασία, αν μπορούν να έρθουν και περισσότεροι και να γίνει περισσότερη συζήτηση, ακόμα καλύτερα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, από την άποψη του πώς το βλέπουν οι πολίτες, η μεγαλύτερη φροντίδα των νεοδημοκρατών βουλευτών στο να απαντηθούν ερωτήματα που υπάρχουν θα ήταν προς όφελος, δεδομένου ότι τώρα είναι προεκλογική εκστρατεία. Τώρα αναγκαστικά όλοι θα πρέπει να πουν ότι δεν υπάρχει το θέμα κ.τ.λ. Από την άλλη είναι δίκοπο μαχαίρι αυτό. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, έτσι είναι. Και οι άλλοι πρέπει να λένε ότι υπάρχει το θέμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ψηφοφόρος όμως τι θα πει; Ας ψηφίσω τώρα το κόμμα μου και μετά έχω εμπιστοσύνη ότι θα διερευνήσετε; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ψηφοφόρος πρέπει να εκτιμήσει ένα πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ότι αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την κυβερνητική πλευρά και η πορεία που ακολούθησε και η διαδικασία και η πρόοδός της οφείλονται σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτοί έστειλαν την υπόθεση στον Ζορμπά, η Κυβέρνηση έστειλε την Κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη, το πώς δούλεψαν αυτοί είναι δικό τους θέμα, γιατί η μια είναι ανεξάρτητη αρχή και η άλλη η Δικαιοσύνη και η Βουλή ήταν πάντα stand by. Δηλαδή όποτε έπρεπε και ήθελαν οι βουλευτές να ακούσουν κάποιον, να αντιπαρατεθούν, οι αίθουσες και οι χώροι ήταν όλοι ανοιχτοί για τη συζήτηση. Επομένως, αυτό πρέπει τώρα να το εκτιμήσει ο πολίτης. Τι έγινε στην πραγματικότητα φυσικά δεν μπορεί να το ξέρει, διότι δεν έχει τα δεδομένα. Αλλά αυτό δεν θα το βγάλει ο πολίτης. Και να σας πω και κάτι; Ούτε η Βουλή θα το 'βγαζε. Απλώς θα γινόταν μία επιβαλλόμενη μεν, αλλά όχι πολύ διαφωτιστική συζήτηση. Ενώ οι Αρχές και η Δικαιοσύνη έχουν τη δυνατότητα, με τη μυστικότητα που έχουν, να βγάλουν ό,τι πρέπει να βγάλουν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, επίσης είστε και γνωστή νομικός αλλά και δασκάλα στα νομικά. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια, αυτή είναι η πρώτη μου ιδιότητα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε αυτή τη φερόμενη ως δήλωση Κολιοκώστα, ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες; Τη λέω φερόμενη, για το λόγο ότι δημοσιεύτηκε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κοκορίκο, δεν έχω καταλάβει τι είπε τελικά ο Κολιοκώστας. Διότι άλλοι συνάδελφοί σας λένε, όπως κι εσείς, ότι είπε πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες κι άλλοι λένε ότι βρήκε πολιτικές ευθύνες και γι' αυτό την επέστρεψε. Για να μπουν οι υπογραφές. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες λένε ότι είπε το άλφα και οι υπόλοιποι ψαχνόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, θεσμικά ας το θέσουμε έτσι, ο κύριος Κολιοκώστας μπορούσε να κάνει τέτοια δήλωση είτε θετική είτε αρνητική; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να συζητώ εάν μπορούσε να κάνει αυτή τη δήλωση, εφόσον δεν είναι δεδομένο αν την έκανε ή δεν την έκανε. Άλλοι λένε ότι την έκανε, άλλοι ότι δεν την έκανε. Κοιτάξτε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το διαψεύσει ότι την έκανε θα 'πρεπε; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε. Οι πράξεις του μιλούν από μόνες τους. Εάν δεν έκανε αναφορά στη Βουλή για πολιτικές ευθύνες, δεν χρειάζεται και να το πει. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Αλλά συνέβη κάτι τέτοιο; Εγώ δεν έχω καταλάβει. Απ' αυτή τη διαμάχη μεταξύ δύο εισαγγελέων που προφανώς έχουν και προσωπικά μεταξύ τους βρισκόμαστε εμείς όλοι οι πολιτικοί και της μιας και της άλλης πλευράς μπλεγμένοι σε μια συζήτηση που δεν μας βγάζει πουθενά. Τι είναι νόμιμο, ποιοι έπρεπε να υπογράψουν, ποιοι δεν έπρεπε να υπογράψουν, τι λέει αυτή η Έκθεση που άλλες εφημερίδες δίνουν άλλα αποσπάσματα και άλλες άλλα, ε, τι να πω κι εγώ; Τι να βγάλει αυτός ο έρημος πολιτικός; Καλύτερα είναι να το ξεχάσουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν δεν μπορείτε εσείς με τις γνώσεις σας και με την εμπειρία σας να βγάλετε συμπέρασμα, πόσο μάλλον εμείς. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό λέω κι εγώ. Γι' αυτό πρέπει εμείς οι πολιτικοί να συμβάλουμε στο να μη δημιουργείται περαιτέρω σύγχυση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή καταλάβατε ότι ο κύριος Κολιοκώστας δεν είπε τέτοιο πράγμα, δεν έκανε τέτοια δήλωση. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω καταλάβει τίποτα για το τι είπε. Διότι εγώ διαβάζω εφημερίδες κι άλλες λένε τα μεν κι άλλες λένε τα δε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κίνηση του κυρίου Κολιοκώστα να επιστρέψει το πόρισμα, τι λέει για σας; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή η κίνηση, κατάλαβα εγώ, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι έλειπαν κάποιες υπογραφές και το επέστρεψε για να συμπληρωθούν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι τυπικό. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ε, βέβαια. Έτσι κατάλαβα, αλλά τι να πω. Είναι αυτό, δεν είναι αυτό; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει δικαίωμα ο κύριος Κολιοκώστας να αφήνει και υπονοούμενα; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν είπε τίποτα. Δεν ξέρω, δεν άκουσα εγώ. Από μία πλευρά ακούω ότι δεν είπε τίποτα. Επέστρεψε το πόρισμα γιατί... 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεπώς καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κακώς συζητάμε και δίνουμε τέτοια έμφαση σ' αυτή την ιστορία. Πρέπει να περιμένουμε τι θα βγει στο τέλος, θα βγει μετά τις εκλογές βέβαια απ' ό,τι φαίνεται, και εδώ είμαστε είτε εμείς οι ίδιοι είτε κάποιοι άλλοι να το ξεμπερδέψουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, από πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργούς, αλλά ανωνύμως φυσικά, γιατί έχουμε εκλογές και μετράει κάθε δήλωση, οπότε ο καθένας Υπουργός σκέφτεται τι θα πει και σε ποιο κανάλι θα το πει, οι περισσότεροι στρέφονται εναντίον του κυρίου Ζορμπά και λένε ότι κακώς ανακατεύτηκε με τέτοια θέματα, που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Κανονικά ο κ. Ζορμπάς θα μπορούσε να πει ότι το ομόλογο δεν εκδόθηκε σύννομα; Έχει δηλαδή τέτοια δυνατότητα; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ζορμπάς είναι υποχρεωμένος, εφόσον του ανετέθη αυτή η έρευνα και την ανέλαβε, να πει τα πάντα, ό,τι βρει. Είτε εκδόθηκε είτε δεν εκδόθηκε, ποιοι εμπλέκονται, ποιοι δεν εμπλέκονται, ό,τι μπόρεσε να βρει βέβαια. Αν δεν μπόρεσε, θα πει δεν μπόρεσα αυτό να το διερευνήσω. Έτσι υποθέτω εγώ ότι πρέπει να συμβεί. Αλλά τι να σας πω, θα το δούμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια, οι υπόλοιποι αναφερόμενοι, όπως ο κύριος Πρινιωτάκης και ο κύριος Αποστολίδης της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», λένε για να αποδείξουν την αθωότητά τους ότι μπορεί μια Κυβέρνηση να ληστεύει τα ταμεία; άρα κι εγώ είμαι αθώος. Το αντίθετο όμως δεν μπορούν να το πουν οι Υπουργοί. Ως εκ τούτου... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα τι να πουν οι Υπουργοί οι δυστυχείς τώρα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο κάθε Πρινιωτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ένας Υπουργός δεν μπορεί να λέει ό,τι θέλει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το θέμα είναι ότι οποιοσδήποτε πολιτικός, άρα κι ένας Υπουργός, πρέπει οπωσδήποτε να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως ό,τι έκανε είναι σύννομο και έντιμο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως και πιστεύω ότι αυτό θα συμβαίνει ή τουλάχιστον αυτό θα πιστεύουν ότι συμβαίνει. Δεν πιστεύω ότι κανένας Υπουργός προχωράει ή προχώρησε εν συνειδήσει παρανομίας. Αλίμονο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και συνεπώς σε κάθε ερώτηση, είτε στη Βουλή είτε πολίτη είτε μια κι έχουμε προεκλογική εκστρατεία δημοσιογράφου, πρέπει να δώσει πειστική απάντηση. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα έχουν δώσει οι Υπουργοί τις απαντήσεις τους, αυτές που μπορούν να δώσουν. Απαντήσεις που δεν μπορούν να δώσουν, δεν μπορούν να προχωρήσουν. Οι Υπουργοί έχουν κατά κόρον εξεταστεί και συμμετάσχει στις έρευνες της Βουλής που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει ευθαρσώς, έχουν εξηγήσει και στην Ολομέλεια, όχι μονάχα σε Επιτροπές, τι ακριβώς συνέβη, αυτό που ξέραν αυτοί ότι συνέβη και μέχρι του σημείου που είχαν εμπλακεί, άρα δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα θέμα για τους Υπουργούς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, σας ευχαριστούμε πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην πολύ δύσκολη Α΄ Αθηνών, γιατί εκεί είναι όλοι οι πρωτοκλασάτοι. Εσείς, βέβαια, νομίζω ότι είστε και η παλαιότερη, έτσι; γιατί οι άλλοι ήρθαν μετά. Ακόμα και ο κύριος Έβερτ πρέπει να ήρθε μετά. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όχι ο κύριος Έβερτ. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Μπακογιάννη ήρθε μετά, ο κύριος Αβραμόπουλος... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αρκετοί παλιοί, αλλά κι εγώ είμαι παλιά, δεν υπάρχει αμφιβολία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεια σας, σας ευχαριστώ κι εγώ.

Print
569 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω