Search
× Search
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων (Τηλεόραση STAR, 8-9-2007)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσω με μία δήλωση του κ. Καρατζαφέρη που σας αφορά. Είπε ότι μιλήσατε εσείς προσωπικά για «συρρίκνωση των συνόρων». 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχει διευκρινιστεί εδώ και χρόνια από τότε που ελέχθη. Πρόκειται για μία εξοργιστική παρατήρηση στην οποία προχωρεί ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί αυτό είναι ένα προεκλογικό του σύνθημα. Εγώ δεν μίλησα. Υποδέχθηκα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ανήγγειλα την εκλογή του, επισημαίνοντας κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Ότι η σημασία των συνόρων περιορίζεται, ότι με το άνοιγμα των συνόρων προς την Ε.Ε. και προς τον κόσμο κινούμεθα ελεύθερα και εμείς και οι ιδέες που μπαίνουν και βγαίνουν από τη χώρα μας και γι' αυτό ότι έχουμε μία ιδιαίτερη υποχρέωση ιδίως όσοι ασκούμε υψηλά αξιώματα να προστατεύουμε τις αξίες του τόπου μας και να διασφαλίζουμε την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό μας. Πράγματα αυτονόητα και πασίγνωστα, χιλιοειπωμένα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είχατε διευκρινίσει το θέμα και παλαιότερα...Όμως ο κ. Καρατζαφέρης επιμένει. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι δικό του θέμα και θα πρέπει να τον ρωτήσετε γι΄ αυτό. Ίσως δεν έχει πλέον άλλα επιχειρήματα για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του και το κόμμα του και βρίσκει έναν εύκολο στόχο την πρόεδρο της Βουλής και χιλιειπωμένα και χιλιοεξηγημένα πράγματα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικώς μήπως ήταν λάθος ο χρόνος για την προκήρυξη εκλογών; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απορώ γιατί ο κ. Γκεσούλης θεωρεί βεβιασμένες τις εκλογές. Το κόμμα του και ο αρχηγός του από την αρχή του χρόνου δεν έχανε ευκαιρία να ζητάει επιμόνως , εντόνως και με έμφαση εκλογές. Σε κάθε ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, τελείωνε με μία κραυγή, «...Εκλογές τώρα». Και μόλις ήρθανε οι εκλογές άρχισαν να λένε ότι είναι βεβιασμένες ότι είναι πρόωρες ότι είναι αιφνιδιαστικές. Πραγματικά αυτά είναι αντιφάσεις, αλλά από αντιφάσεις κάθε φορά και κάθε μέρα και κάθε ώρα πέφτει και σε μία καινούργια αντίφαση το ΠΑΣΟΚ. Παίζουμε με τις λέξεις... μεταξύ πρόωρων και βεβιασμένων. Δεν είπε κανείς ότι υπάρχει διαφορά και να συζητάμε για δεκαπέντε μέρες είναι πραγματικά φαιδρό. Άλλωστε, οι πυρκαγιές τις οποίες επικαλεστήκατε έγιναν μετά. Επομένως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Απλώς το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν έτοιμο για εκλογές. Δεν πίστευε. Ήθελε εκλογές διότι όταν ακόμα βρίσκεται σε αδιέξοδο τι κάνει; Εκλογές συζητάει. Αλλά δεν πίστευε ότι θα γίνουν αυτή τη στιγμή οι εκλογές. Και επομένως μπορεί να αιφνιδιάστηκε. Αυτό το καταλαβαίνω. Πρέπει να έχουμε και κατανόηση σε κάτι τέτοιο. Αλλά από κει και πέρα έχει εξηγηθεί πλειστάκις γιατί έπρεπε να γίνουν τώρα οι εκλογές. Όχι μόνο λόγω του προεκλογικού κλίματος που είχε δημιουργήσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με την τακτική του αλλά και διότι έρχεται ο προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός αυτός που θα είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα πρέπει να καταρτιστεί από μία κυβέρνηση με πρόσφατη λαϊκή εντολή και μεγάλη δύναμη στην οποία πιστεύουμε και ελπίζουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, κύριε Γκεσούλη, δεν σας ανησυχεί καθόλου το γεγονός ότι ο κόσμος αδιαφορεί γι αυτές τις εκλογές; Δεν σας ανησυχεί ως πολιτικούς; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ εξηγώ αυτή την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στον κόσμο. Όχι διότι δεν ενδιαφέρεται και αδιαφορεί αλλά διότι σκέφτεται. Είναι κόσμος σκεπτόμενος και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που προσέρχονται τώρα στις εκλογές δεν παρασύρονται ούτε από συνθήματα ούτε από πυροτεχνήματα ούτε από μεγάλες φωνές. Κάθονται και σκέπτονται και στη σωστή στιγμή θα βάλουν και τη σωστή ψήφο. Άλλωστε, αποδεικνύεται η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επικοινωνήσει με τις νέες γενιές. Και αποδεικνύεται από το στυλ το οποίο υιοθετήθηκε, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, και φαίνεται ότι θα πάει αυξανόμενο μέχρι το τέλος των εκλογών. Φωνασκίες, πόλωση, πυροτεχνήματα, αρνητική προπαγάνδα που είναι ό,τι χειρότερο και απολίτιστο μπορεί να παρουσιαστεί και επομένως αυτό επιβεβαιώνει και τον πανικό -όπως ακούσατε προηγουμένως- ότι δηλαδή γίνονται βεβιασμένες και αιφνιδιαστικές εκλογές. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μερικοί συμφωνούν με εσάς, άλλοι λένε ότι σε πανικό βρίσκεται η Ν.Δ. και αυτό φαίνεται από τη δήλωση του πρωθυπουργού αυτοδυναμία ή εκλογές. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δεν είναι δήλωση αδυναμίας ή πανικού. Είναι μία πάγια τακτική του κόμματος της Ν.Δ. Η Ν.Δ. πιστεύει και όλοι μας στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις στις ισχυρές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τώρα μετά τις καταστροφές όπου η χώρα βρίσκεται πάνω σε μία πολύ κρίσιμη καμπή και πρέπει οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν να συνεχιστούν. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να πάει πίσω. Και μία ψήφος στο ΠΑΣΟΚ αλλά λυπούμαι και στα άλλα κόμματα σημαίνει πισωγύρισμα. Γιατί θα είναι μία ψήφος που θα αδυνατίζει την ισχυρή κυβέρνηση που απαιτεί ο τόπος. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (απευθυνόμενη προς τον κ. Γκεσούλη υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ): Είστε και εκπαιδευτικός και παρακολουθείτε τις εκλογές των φοιτητών. Η ΔΑΠ θριαμβεύει στα Πανεπιστήμια. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ρωτήσω και τους δύο να κάνετε μία πρόβλεψη για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. Θα λέγατε και οι δύο το κόμμα σας; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ αναμφισβήτητα. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Γκεσούλης. Κάνετε λάθος πάντως, για την πανεπιστημιακή γενιά. Εγώ είμαι πάντα κοντά, ιδίως στην πανεπιστημιακή γενιά. Και αυτό αποδεικνύεται και από τη Βουλή των Ελλήνων η οποία κατά την τελευταία τριετία άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της στη νέα γενιά. 

ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ: Αν μου επιτρέπεται ένα σχόλιο για σας κ. Μπενάκη. Δεν αμφιβάλλω ότι προσωπικά είχατε και ευαισθησίες και προσφορά στο χώρο της νιότης. Όμως, δεν συμφωνώ για το κόμμα σας... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γκεσούλη, τα κόμματά μας υπερασπιζόμαστε αυτή τη στιγμή αλλά σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση πρέπει να μέμφεστε και το ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε από το διάλογο. Έκλεισε ερμητικά την πόρτα του διαλόγου και εξηφανίσθη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μου απαντήσετε και οι δύο στο εξής: Όταν γίνει ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών και όταν διερευνηθεί πλήρως το θέμα των ομολόγων θέλω να μου πείτε και οι δύο τι θα κάνετε με το θέμα της ανεργίας και με το ασφαλιστικό; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με το θέμα της ανεργίας έχουμε δώσει δείγματα του τι έχουμε κάνει. Ξεκινήσαμε από ένα 12% και είμαστε κάτω από το 8% . Επομένως, δε χρειαζόμαστε άλλα τεκμήρια. Με το πρόγραμμα που ακολουθούμε, με τη μείωση των ελλειμμάτων χωρίς μείωση της ανάπτυξης, με διατήρηση δηλαδή αυτού του υψηλού επιπέδου ανάπτυξης η ανεργία είναι βέβαιο ότι υποχωρεί. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Από 12% έχουμε φτάσει στο 7%. Δεν χρειάζεται και άλλη τεκμηρίωση έχω την εντύπωση. Εγώ θα ήθελα να πω ότι με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται σήμερα η ανεργία υπολογιζόταν και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος μέχρι στιγμής. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως. Όσον αφορά τη γνώση και την εργασία δεν έχω καμία αντίρρηση. Αυτά ακούγαμε και από τον Γεώργιο Παπανδρέου τόσα χρόνια ως υπουργό Παιδείας μόνο που δεν είδαμε το αποτέλεσμα.

Print
592 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω