Search
× Search
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη - συζήτηση στην εκπομπή (Τηλεόραση ΑΝΤ1, 8-9-2007)

Η δημοσιογράφος απευθύνεται αρχικά στον κ. Παπαθεμελή και στον κ. Βερελή. 

Χ. Βερελής: …Το δίλημμα των εκλογών είναι τα θέματα τα οποία προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να αποφύγει. Είναι η καινούρια νεοδημοκρατική γλώσσα: οι λέξεις ΤΣΠΕΑΘ, ΤΕΑΔΥ, δομημένο ομόλογο, αυτά αποτελούν τα διλήμματα. Αποτελεί δίλημμα η τεράστια ανεργία η οποία υπάρχει, η εξαφάνιση του αγροτικού εισοδήματος, αποτελεί δίλημμα το γιατί αυτή τη στιγμή κρίσιμες υποθέσεις στη δικαιοσύνη παραμένουν παγωμένες και γιατί παιδιά –επειδή είναι η κυρία Μπενάκη εκεί– κρίσιμων δικαστών βρίσκονται διορισμένα στη Βουλή. Δεν έχω ακούσει ποτέ από την κυρία Μπενάκη μια δημόσια τοποθέτηση για αυτό. 

Δημοσιογράφος: Θα μας τα πει τώρα. Κυρία Μπενάκη, επειδή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

Ά. Μπενάκη: Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. 

Δημοσιογράφος: Οι διορισμοί παιδιών στη Βουλή. 

Ά. Μπενάκη: Βεβαίως, στη Βουλή διορίζονται παιδιά όλων των Ελλήνων και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να αποκλείονται τα παιδιά των δικαστών. 

Χ. Βερελής: Των κρίσιμων δικαστών. 

Ά. Μπενάκη: Ακόμα και όταν οι πατεράδες τους έχουν στα χέρια τους σημαντικές υποθέσεις. Αμφισβητείτε, κύριε Βερελή, την αντικειμενικότητα των δικαστών; 

Χ. Βερελής: Πόσα παιδιά δικαστών διορίσατε, κυρία Μπενάκη; 

Ά. Μπενάκη: Κύριε Βερελή, δεν πρόκειται να σας δώσω νούμερα, θα σας απαντήσω σε αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα. 

Χ. Βερελής: Δεν πρόκειται να μου δώσετε. Τα νούμερα θα τα δώσει ο ελληνικός λαός. 

Ά. Μπενάκη: Τα νούμερα θα βγουν και έχουν βγει ήδη. 

Χ. Βερελής: Αυτό είναι το ήθος της σημερινής Κυβέρνησης. 

Ά. Μπενάκη: Αλλά δεν θέλετε να τα βλέπετε τα νούμερα, κύριε Βερελή. Απαντήστε στο ερώτημα που σας θέσανε, τι θα κάνετε εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία και αν θα συνεργαστείτε και με ποιον και μετά θα σας πω εγώ. Αποφεύγετε, όμως, την ερώτηση περί αυτοδυναμίας και τη ρίχνετε αλλού, διότι ξέρετε ακριβώς το αντίθετο, ποιος θα έχει αυτοδυναμία. 

Χ. Βερελής: Εγώ δεν θέλω να σας φέρω άλλο σε δύσκολη θέση. Αυτό που έγινε είναι σαφές, αυτό που κάνετε είναι ότι προσπαθείτε να παρέμβετε στη δικαιοσύνη και είναι ένα θέμα τεράστιο. 

Ά. Μπενάκη: Με συγχωρείτε πολύ. Απήντησα, έχω απαντήσει επανειλημμένως, τα παιδιά όλων έχουν την ίδια τύχη παντού. Και στη Βουλή και παντού. Τα παιδιά έχουν την ίδια τύχη παντού και δεν κρέμονται από την τύχη των γονιών τους. 

Χ. Βερελής: Ωραία! Να έρθει λοιπόν ο ελληνικός λαός να διορίσει τα παιδιά του στη Βουλή. Μας λέτε ότι θα τα πάρετε όλα τα παιδιά εσείς. 

Ά. Μπενάκη: Και είναι απαράδεκτο να κάνετε αυτές τις διακρίσεις για παιδιά Ελλήνων, είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο να στρέφεστε κατά εντίμων δικαστών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

Χ. Βερελής: Είναι απαράδεκτο να έχετε προσλάβει παιδιά συγκεκριμένων δικαστών, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους κρίσιμες υποθέσεις: ο δικαστής που έχει στα χέρια του το παραδικαστικό, δικαστές που έχουν τα ομόλογα, δικαστές που έχουν τη Finance Bank, οι δικαστές που έχουν τον ΟΤΕ, το Γερμανό… 

Ά. Μπενάκη: Και το επιστρατεύετε σε προεκλογική περίοδο, ακριβώς για να δημιουργήσετε εικόνα. Λυπάμαι πάρα πολύ για σας, κύριε Βερελή, λυπάμαι πάρα πολύ. 

Δημοσιογράφος: Δεν μιλάμε όλοι μαζί, δεν ακούγεστε. 

Χ. Βερελής: Δεν θέλει η κυρία Μπενάκη να ακουστούν αυτά. 

Ά. Μπενάκη: Κύριε Βερελή, έχουν ακουστεί στο πανελλήνιο και δεν χρειάζεται τώρα από το παράθυρο να λεχθούν. Κάνετε διακρίσεις μεταξύ των παιδιών των Ελλήνων κι αυτό είναι απαράδεκτο, απαράδεκτο. Όπως κάνατε και όταν ήσαστε στην Κυβέρνηση. Να σας πω τι παιδιά έχουν διοριστεί στη Βουλή, αυτό θέλετε να σας πω, στην προηγούμενη θητεία; Αλλά εγώ έχω ευπρέπεια και δεν το κάνω αυτό. 

Χ. Βερελής: Θέλω να μου πείτε πόσα παιδιά δικαστών, γιατί νομίζω ότι είναι μόνο πέντε κρίσιμων δικαστών. 

Ά. Μπενάκη: Κύριε Βερελή, ας πάμε σε κανένα θέμα πιο ενδιαφέρον. 

Ακολουθεί ο κ. Κακουλίδης και συνεχίζει ο κ. Βερελής για το ενδεχόμενο σχηματισμού ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης και της δυνατότητας συνεργασιών. 

Ρεπορτάζ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και από την Ηλεία. 

Δημοσιογράφος: Θέλω ένα σχόλιο απο όλους σας και να ξεκινήσω από εσάς, κυρία Μπενάκη, για αυτό που μόλις είδαμε. 

Ά. Μπενάκη: Πραγματικά συμπάσχουμε με την τραγικότητα την οποία ζουν ακόμα οι κάτοικοι. Και ό,τι είδαμε δείχνει ότι έγιναν προσπάθειες μιας πρώτης αντιμετώπισης των αναγκών, αλλά το πρόβλημα είναι εξαιρετικά πολυσύνθετο. Είδαμε ότι αμέσως πήγε ένα λυόμενο και στήθηκε για να μπουν κάπου αυτοί οι άνθρωποι. 

Δημοσιογράφος: Ένα λυόμενο, όμως, χωρίς καμία παροχή. 

Ά. Μπενάκη: Μισό λεπτό. Και εκρίθη ότι έπρεπε να τοποθετηθεί κοντά στο παλιό σπίτι, για να μην αισθάνονται οι άνθρωποι ξεριζωμένοι. Βέβαια, αποκαλύπτεται εν συνεχεία ότι το έδαφος αυτό, απο ό,τι κατάλαβα, δεν είναι σταθερό για να τοποθετηθεί αυτό το λυόμενο και επομένως πώς να γίνουν και οι μόνιμες συνδέσεις εάν είναι εκκρεμές το θέμα εάν είναι σωστή η θέση στην οποία είναι το λυόμενο. 

Δημοσιογράφος: Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι… 

Ά. Μπενάκη: Μα δεκαπέντε μέρες, κοιτάξτε, δεν είδαμε τι καταστροφή έγινε και πόσες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν! Δεν είναι αυτή η οικογένεια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, είναι πάρα πολλές. 

Δημοσιογράφος: Βλέπετε εσείς ευθύνες για την καταστροφή αυτή, κυρία Μπενάκη, και πού τις βλέπετε; 

Ά. Μπενάκη: Όχι ευθύνες. Ευθύνες υπάρχουν σε εκείνους που έβαλαν τις φωτιές, εκεί είναι η ευθύνη. 

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κυρία Μπενάκη; Δεν υπάρχουν παραλείψεις; 

Ά. Μπενάκη: Η ευθύνη η οποία τώρα βαρύνει όλους μας είναι να γίνει μια σωστή έρευνα του τι πραγματικά έγινε και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες με το σωστό τρόπο. 

Δημοσιογράφος: Έπρεπε να ζητηθούν παραιτήσεις υπουργών, κυρία Μπενάκη; 

Ά. Μπενάκη: Γιατί να ζητηθούν παραιτήσεις υπουργών; 

Δημοσιογράφος: Πολιτική ευθύνη δηλαδή δεν βλέπετε, κυρία Μπενάκη; 

Ά. Μπενάκη: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη όσον αφορά την έκρηξη των πυρκαγιών. Εάν υπάρχουν, ενδεχομένως, είτε καθυστερήσεις είτε άλλες ελλείψεις στην αντιμετώπιση, αυτό είναι κάτι που συνδέεται με το είδος και την ένταση του φαινομένου. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην Ελλάδα αυτό το είδος της καταστροφής και υπό αυτές τις συνθήκες. Επομένως δεν μπορούμε να ζητάμε υπεράνθρωπα πράγματα. Πυροσβέστες, εθελοντές, οι υπηρεσίες, οι πάντες ξεπέρασαν πραγματικά τον εαυτό τους και τις δυνατότητες. 

Δημοσιογράφος: Κυρία Μπενάκη, επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος, αν μου επιτρέπετε, μία κουβέντα. Στο debate, ο κύριος Καρατζαφέρης κάτι είπε. Έχετε να απαντήσετε κάτι σε αυτό; 

Δημοσιογράφος: Να απαντήσει και ο κύριος Θεωνάς σε αυτό το θέμα που αφορά… 

Ά. Μπενάκη: Ναι, αλλά να το θίξουμε κι αυτό που είπατε. Όντως είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Θεωνά, θέλω και τη δική σας άποψη σε αυτά που είπαμε. 

Γ. Θεωνάς: Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ το κανάλι σας, γιατί και αυτή τη στιγμή αναδείχνει τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. Γιατί, δυστυχώς, αυτή η καταστροφή αντιμετωπίστηκε με έναν τρόπο που δείχνει ότι πάμε να την αξιοποιήσουμε και εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Δηλαδή τα όποια μέτρα τα οποία έχει υποχρέωση η πολιτεία να παίρνει διαφημίστηκαν πολύ περισσότερο απο όσο έπρεπε, με τρόπο που προκαλεί και την αξιοπρέπεια του πολίτη που δέχεται τη βοήθεια σε μια τέτοια μεγάλη καταστροφή. 

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι είναι προεκλογικά μέτρα; 

Γ. Θεωνάς: Όχι, δεν είναι προεκλογικά μόνο, διαφημίζονται με τρόπο που κατά τη γνώμη μου προκαλεί και την αξιοπρέπεια του πολίτη που δέχεται τη βοήθεια σε μια τέτοια μεγάλη καταστροφή. 

Δημοσιογράφος: Ορθώς ελήφθησαν όμως αυτά τα μέτρα, κύριε Θεωνά; Γιατί αυτή είναι η ουσία. 

Γ. Θεωνάς: Θα μπορούσαν να ληφθούν και περισσότερα. Τα μέτρα, όμως, δεν είναι εντυπωσιασμού, άντε πάρτε το τριχίλιαρο και θα δούμε τώρα όλα τα άλλα πώς θα γίνουν. Γιατί θα τα δούμε μετά τις εκλογές. Ρίξαμε τα λυόμενα εκεί και δεν κοιτάμε αν υπάρχει ασφάλεια, αν μπορεί να σταθεί το λυόμενο εκεί, αν μπορεί να εξυπηρετήσει την οικογένεια αυτή ή τις άλλες οικογένειες, διότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπάρχει ζήτημα και καλά κάνετε και το αναδείχνετε και σε αυτή την περίοδο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Εκείνο που θα ήθελα να σημειώσω ακόμα είναι στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Ασφαλώς καμιά κυβέρνηση δεν φταίει για το πώς πιάνει μια φωτιά. Αλλά μια πυρκαγιά ή την αντιμετωπίζεις από την πρώτη στιγμή, έχεις την ικανότητα και την οργάνωση να την αντιμετωπίσεις στην έναρξή της, οπότε δεν μπορεί να εξελιχθεί σε αυτή την καταστροφή, κι αν δεν το κάνεις, κάποιος έχει ευθύνες. Δεν μπορεί να μην έχει κανένας ευθύνες όταν καίγεται η μισή Ελλάδα. 

Δημοσιογράφος: Εμείς έχουμε πει ότι θα είμαστε εκεί, στις περιοχές που κάηκαν, που καταστράφηκαν, που θρηνούν θύματα, και μετά τις εκλογές. Γιατί το ζητούμενο είναι να δούμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές σε όλες αυτές τις περιοχές. 

Ά. Μπενάκη: Δεν μπορούμε να υποτιμούμε αυτά που έγιναν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δηλαδή αυτά τα 3.000 ευρώ που δόθηκαν, δεν είναι τίποτα; Για όνομα του Θεού. Στη διαφήμιση θα τα δούμε ή στο τι πήραν στα χέρια τους; 

Γ. Κακουλίδης: Αναμφίβολα κρίνεται, με βάση και το ρεπορτάζ, η δυνατότητα, η ικανότητα και η ταχύτητα του Κράτους, της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης. Αυτό είναι δεδομένο. Από την άλλη πλευρά, όμως, αισθάνομαι ότι αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να είναι μόνο των πυρκαγιών. Υπάρχει σωρεία θεμάτων, τα οποία πρέπει λίγο πολύ να τεθούν, ούτως ώστε μην οδηγηθούμε στις κάλπες έχοντας στο μυαλό μας μόνο μία κατακεκαυμένη κυριολεκτικώς Ελλάδα. 

Δημοσιογράφος: Μια σύντομη απάντηση από την κυρία Μπενάκη. 

Ά. Μπενάκη: Κοιτάξτε, τώρα δεν θέλω να το ανάγω σε θέμα εκλογών. 

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας απαντήσετε για το θέμα του κυρίου Καρατζαφέρη; Είπατε εσείς για τα εθνικά σύνορα, τις ατομικές ελευθερίες ότι θα περιοριστούν; 

Ά. Μπενάκη: Μα αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί από τη στιγμή που ετέθη. Όταν ορκίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όταν απευθυνόμουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είπα ότι η σημασία των συνόρων περιορίζεται, διότι άνοιξαν τα σύνορα. Υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των πάντων. Και επομένως έχουν υποχρέωση οι πολιτειακοί παράγοντες να προστατεύουμε τις αξίες μας και την πολιτιστική μας ταυτότητα, ώστε αυτός ο περιορισμός της σημασίας των συνόρων να μην προσβάλλει τον πολιτισμό μας. 

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι πήραν ένα κομμάτι κι έβαλαν. 

Ά. Μπενάκη: Μα, όχι μόνο, είναι εξοργιστική... 

Δημοσιογράφος: Είναι άλλη η έννοια που δίνει η κυρία Μπενάκη. 

Ά. Μπενάκη: Είναι η έννοια που έδωσα εγώ. Αφήστε τι έννοια δίδεται. Εγώ δεν μίλησα για τα γεωγραφικά σύνορα της χώρας. Είναι δυνατόν σήμερα να μιλάμε για αλλοίωση γεωγραφικών συνόρων; 

Δημοσιογράφος: Για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών που είπατε, όμως; 

Ά. Μπενάκη: Βεβαίως. Υπάρχει περιορισμός των ατομικών ελευθεριών επί καθημερινής βάσεως λόγω των κινδύνων που απειλούν την κάθε χώρα. 

Δημοσιογράφος: Άρα κάνατε διαπιστώσεις που χρησιμοποιήθηκαν με συγκεκριμένο τρόπο. 

Ά. Μπενάκη: Βεβαίως. Αλλά γίνεται μια απαράδεκτη εκμετάλλευση, είναι μαύρη προπαγάνδα, είναι μαύρη διαφήμιση και πραγματικά λυπάμαι, γιατί σήμερα, αυτή την εποχή χρησιμοποιούνται αυτές οι μέθοδοι. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Θεωνά, να σας ρωτήσω, αδύναμη Κυβέρνηση σημαίνει δυνατή κοινωνία; 

Γ. Θεωνάς: Έχουμε γνωρίσει ισχυρές κυβερνήσεις που εφάρμοσαν πολιτικές πολύ δύσκολες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, πολιτικές με τεράστιες συνέπειες και επιπτώσεις σε δικαιώματα, σε κατακτήσεις. Πολλές φορές, βέβαια, έχουν βαπτισθεί μεταρρυθμίσεις. Θέλω να μου επιτρέψετε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να πω για το πρόβλημα της αυτοδυναμίας όπως τέθηκε από τον Πρωθυπουργό: ή θα μου δώσετε αυτοδυναμία ή πάμε σε εκλογές. Εγώ το θεωρώ και είναι μάλλον εκβιαστικό δίλημμα εν όψει των εκλογών. 

Ά. Μπενάκη: Τίμιο πάντως, κύριε Θεωνά, είναι τίμιο. 

Γ. Θεωνάς: Αυτό που πρέπει να απασχολεί το λαό δεν είναι αν θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει Κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα υπάρχει. Πρέπει να τον ενδιαφέρει η πολιτική που θα εφαρμόσει αυτή η Κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, κύριε Θεωνά, είναι αμείλικτος ο χρόνος. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη σκληρή εκλογική μάχη που έχετε να δώσετε κι εσείς προσωπικά στις περιφέρειές σας, καλή επιτυχία, λοιπόν, και στην κυρία Ψαρούδα-Μπενάκη και στον κύριο Θεωνά.

Print
562 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω