Search
× Search
Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Μ. Πυργιώτη και Χρ. Μιχαηλίδη (Ραδιόφωνο ΑΝΤ1, 6-9-2007)

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Φιλοξενούμε την Πρόεδρο της προηγούμενης Βουλής την κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, είναι και υποψήφια στην Α΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. Καλημέρα σας, κυρία Πρόεδρε, τι κάνετε; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σας. Ε, τι κάνω, ό,τι κάνουμε όλοι. Προεκλογικό αγώνα. 

ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Τρέχετε. Τι έγινε τελικά, κυρία Μπενάκη; Εσείς τρέξατε περισσότερο από όλους, γιατί μέχρι τελευταία στιγμή είχαμε όλοι την εντύπωση ότι θα είστε στο Επικρατείας, και μετά βρεθήκατε στην Α΄, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τρέχετε εις διπλούν. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ακριβώς και συμπυκνωμένα θα το έλεγα. Υπήρχε αυτή η φημολογία, υπήρχαν αυτές οι διαδόσεις, αλλά τελικά έγινε αυτό που κατά βάθος επιθυμούσα. Να είμαι υποψήφια και να ζητώ την ψήφο των Αθηναίων που με έχουν τιμήσει πολλές φορές. 

ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Δύσκολη, όμως, εκλογική περίοδος. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Κυρία Μπενάκη, είστε από τους πιο παλιούς πολιτικούς. Θέλω να μου πείτε σε τι διαφέρει η παλιά και, φαντάζομαι και σήμερα, πηγαίνατε και σε σπίτια…..μαζεύονται και συζητάτε, σε τι διαφέρει σε σας, στη συγκεκριμένη δική σας προεκλογική εκστρατεία, στο μικρόκοσμό σας, τότε από την τωρινή, τι τους λέτε τώρα; Τι θέλουν να ακούσουν ή τι τους προβληματίζει; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχήν είναι πολύ πιο προβληματισμένοι τώρα οι πολίτες, τουλάχιστον αυτοί με τους οποίους συνδιαλέγομαι εγώ, αλλά έχω όλη την διαστρωμάτωση, ας πούμε…. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: …προβληματισμένοι ή καχύποπτοι; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: …και μορφωτική και κοινωνική κ.λπ. Θέλουν να μάθουν, θέλουν να ξέρουν εάν μπορούν να περιμένουν κάτι σοβαρό από την κυβέρνηση που θα προκύψει. Κάνουν εύλογη κριτική σε ό,τι νομίζουν ότι δεν τους ικανοποιεί και αυτό εμένα προσωπικά με ικανοποιεί. Δεν ξέρω, εάν είναι χαρακτηριστικό της περιφέρειας στην οποία εκτίθεμαι, της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας, η οποία έχει και στελέχη, ας πούμε, με ευθύνες πολιτικές υψηλού επιπέδου, αλλά τουλάχιστον εκτός από τις μαζικές συγκεντρώσεις, που δεν μπορεί κανείς να έχει διάλογο, στις μικρότερες αυτό είναι το χαρακτηριστικό το οποίο και μου αρέσει. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ποια κριτική σας έχουν ασκήσει που σας έχει κάνει εντύπωση; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχαν πάρα πολλές προσδοκίες στον κόσμο, οι οποίες συνδέονταν με το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πάρα πολλά χρόνια εκτός εξουσίας. Υπήρχε μία σειρά ολόκληρη συμπολιτών μας, οι οποίοι παραμερίστηκαν, δεν είχαν τις ευκαιρίες τις οποίες θα ήθελαν για να δείξουν την αξία τους και να διεκδικήσουν θέσεις, ευκαιρίες κ.λπ…. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Εννοείτε κομματικά στελέχη…. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι μόνο κομματικά στελέχη, ξέρετε απλοί οπαδοί. Τα κομματικά στελέχη, εντάξει, αλλά οι απλοί οπαδοί είναι το θέμα που και αυτοί είχαν υποστεί μια δυσμενή μεταχείριση σοβαρή…. 

ΠΥΡΓΙΩΤΗ: …έναν αποκλεισμό, εννοείτε… 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: …αποκλεισμό εννοώ, ναι. Σε ευρύ επίπεδο και όχι μόνο στα οργανωμένα κομματικά στελέχη που στο κάτω-κάτω της γραφής το λαμβάνουν και υπόψη. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Εκεί είναι τα παράπονά τους, δηλαδή, δεν είναι τόσο για θέματα πολιτικής, ότι φέρει ειπείν στην παιδεία μπορεί η μεταρρύθμισή σας να ήταν, ε, λιγάκι κουτσουρεμένη, να μην ήταν, όπως, θα ήθελαν κάποιοι ίσως να ήταν; Τα μεγαλύτερα παράπονα ακούγονται επειδή δεν τακτοποιήθηκαν μερικά παιδιά; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχουν πολλά τέτοια παράπονα, αλλά και στην παιδεία, ξέρετε, δεν ξέρω εάν η ευρύτατη μάζα παρακολουθεί τις υψηλού επιπέδου μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες, όμως, για να φθάσουμε στη βάση της παιδείας, αλλά απασχολεί τον κόσμο πάρα πολύ το επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρεται στα παιδιά. Κατά πόσο γίνεται σωστή δουλειά στα σχολεία, κατά πόσον οι εκπαιδευτικοί πέραν από τα συνδικαλιστικά που τους απασχολούν, έχουν την αφοσίωση που χρειάζεται ή εάν τους δίνεται η ευκαιρία να τη δείξουν, διότι πιστεύω ότι, η ποιότητα των εκπαιδευτικών μας και οι δυνατότητες που έχουν είναι πολλές, αλλά προσφέρονται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα; Προσφέρονται από την όλη δομή της παιδείας; Η αίσθησή μου είναι ότι απασχολεί πολύ τον κόσμο. 

ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κυρία Μπενάκη, το εξής: από τις προεκλογικές περιόδους τις οποίες εσείς έχετε ζήσει, είναι πολύ πιο απλό το να διεκδικεί κάποιος καταγγέλλοντας, από το να υποστηρίζει ένα έργο, το οποίο έγινε λειψό σε πολλές περιπτώσεις και νομίζω ότι αυτή τη φορά, υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία σε εσάς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να υπερασπιστείτε έργο. Έχετε να το κάνετε από το 1993, όπου μάλλον δεν το υπερασπιστήκατε και με πολύ καλό τρόπο. Χάσατε τις εκλογές.. Πείτε μου λίγο, ακριβώς γι αυτό το σημείο, γιατί ξέρετε, όταν περνάς τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση, έχεις μάθει, ας πούμε, να καταγγέλλεις. Είναι λίγο δύσκολο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ε, αυτό είναι μία ψυχολογική πραγματικότητα. Δεν μπορώ να την αμφισβητήσω αυτή και, επιπλέον, οι καταγγελίες που υφιστάμεθα τώρα δεν συγκρίνονται με αυτές που κάναμε εμείς ως αντιπολίτευση. Ελάτε τώρα, εδώ η όξυνση, η πόλωση προσπαθεί να φτάσει, και δεν φτάνει, γιατί εμείς δεν την ακολουθούμε, αλλά προσπαθεί να φτάσει σε επίπεδα παραλογισμού και οι καταγγελίες έχουν γίνει πλέον το μοναδικό όπλο του ΠΑΣΟΚ κατά της Νέας Δημοκρατίας, Αλλά πέρα από αυτό πρέπει να πω ότι η υπεράσπιση είναι πάντα ένα δύσκολο έργο και νομίζω ότι όλοι έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα πραγματικής διαφώτισης, γιατί η παραμόρφωση που γίνεται, το γεγονός ότι κακά τα ψέματα, αλλά η πρόσβασή μας στα ΜΜΕ είναι πολύ πιο δύσκολη, να μην μιλάμε τώρα για όσους έχουν στα χέρια τους τα κανάλια ή γενικώς την επικοινωνία, επομένως έχουμε αρκετές δυσκολίες, αλλά νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο σε αυτό το έργο. 

ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Κυρία Μπενάκη, έχουμε ένα μήνυμα, γιατί εμείς εδώ παίρνουμε μηνύματα με SMS. Είναι λίγο σκληρό, αλλά θέλω να σας το θέσω, γιατί μας προκάλεσε. Είναι ευγενικό, αλλά λίγο σκληρό στην ουσία του. «Σεβαστή» λέει «η κυρία Μπενάκη, αλλά τι μπορεί ένας νέος άνθρωπος να περιμένει από εσάς, με δεδομένο ότι εάν εργαζόσασταν στον ιδιωτικό τομέα θα ήσασταν ήδη στη σύνταξη». Λέει, λοιπόν, ένα νέο παιδί ότι σας βρίσκει σεβαστή, αλλά τι να περιμένει από εσάς, επειδή έχετε χάσμα ηλικίας. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Τι θα λέγατε, δηλαδή, σε έναν νέο άνθρωπο από αυτούς τους πολλούς που μπαίνουν για πρώτη φορά να ψηφίσουν ή που ήδη έχουν ψηφίσει άλλες φορές; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κριτήριό του δεν πρέπει να είναι η ηλικία αν αυτός με τον οποίο συνομιλεί ή από τον οποίο περιμένει κάτι είναι νέος ή μεγάλης ηλικίας. Σημασία έχει αυτό που του προσφέρει αυτός που συνομιλεί μαζί του ή που κάποια στιγμή αποφασίζει γι αυτόν και δεν ξέρω βέβαια τώρα εάν το προσωποποιεί το θέμα, εγώ όλη μου τη ζωή εργάστηκα με τη νεολαία….. 

ΠΥΡΓΙΩΤΗ: …όχι δεν το προσωποποιεί…. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ….καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ήμουν, τώρα η Βουλή έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στη νεολαία, επομένως δεν υπάρχει αυτό το χάσμα το οποίο το αισθάνεται ίσως, υπολογίζοντας την ηλικία, αλλά στην πραγματικότητα…… 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Μου έλεγε ένας πιτσιρικάς ότι αισθανόμαστε μου λέει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ποτέ και κάθε συντηρητική παράταξη, δεν είναι ποτέ έτοιμη να συγχωρήσει τις αταξίες μας. Δηλαδή, μπορεί και εμείς σαν νεολαία κάποιες φορές να υπερβούμε ένα μέτρο. Ποτέ, όμως, δεν έχει έρθει η Νέα Δημοκρατία ή η φοιτητική της παράταξη ή κάποιο από τα στελέχη της να μας πει, ξέρεις, εντάξει καταλαβαίνουμε γιατί το κάνετε. Πάντοτε είναι καταγγελτικοί απέναντί μας, βλέπουν μία απόσταση, αυτοί που εάν θέλετε, κατεβαίνουν στις συγκεντρώσεις, ή φωνάζουν για τα δάση ή που χρησιμοποιούν ένα λεξιλόγιο λίγο πιο διαφορετικό από το δικό σας ή και το δικό μας ακόμα. Λένε ότι υπάρχει διαφορά επικοινωνίας. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να σας πω, έχω την εντύπωση ότι είναι και όσοι, ας πούμε, αισθάνονται κάτι τέτοιο, είναι θύματα της επικοινωνίας, διότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει θέσεις αντινεανικές ούτε έχει πάρει θέσεις καταγγελτικές απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις, τις οποίες εννοείται, παραδείγματος χάριν, αυτό που έγινε για τις καταστροφές των δασών, για τις πυρκαγιές. Ποια ήταν η στάση της Νέας Δημοκρατίας,, αξιοπρεπέστατη, συγκρατημένη και με πλήρη κατανόηση. Δεν αποδοκίμασε κανέναν, γιατί αυτό ήταν ένα θέμα που νομιμοποιείται ο καθένας να το εκφράσει, φυσικά, με τον τρόπο του. Τώρα κάποιες εξαλλοσύνες που παρατηρούνται, όχι μόνο από τη νεολαία, αλλά και από μεγάλους και σε μερικές φορές κατευθυνόμενες εξαλλοσύνες που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, καμιά φορά και το εθνικό αίσθημα, εκεί ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο και νομίζω ότι ο νεαρός φίλος μας και αυτός θα πρέπει να ενοχλείται από κάτι τέτοιες εκδηλώσεις, και μπράβο του. 

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά κυρία Ψαρούδα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και καλή επιτυχία. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, γεια σας.

Print
475 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω