Search
× Search
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη (Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 9-9-2007)

Η χώρα βίωσε και βιώνει την καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Υπάρχει πράγματι ελπίδα για την ανοικοδόμηση, ή όπως σε πολλές περιπτώσεις του παρελθόντος, μετά τις εκλογές θα υπάρξει αδιαφορία; 

Νομίζω ότι η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της. Χειρίστηκε την κατάσταση με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Μετά τις εκλογές είναι αδύνατον να υπάρξει αδιαφορία, για τον απλούστατο λόγο ότι τις συνέπειες αυτής της καταστροφής θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει και πάλι η Νέα Δημοκρατία. Δεν ήρθαμε στην κυβέρνηση το 2004 για να αδιαφορήσουμε και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε τώρα. Οι πυρκαγιές προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και είναι εθνικό ζήτημα η ανασυγκρότηση, η αποκατάσταση και η ανάπτυξη των περιοχών που επλήγησαν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε την ελληνική ύπαιθρο να ερημώσει άλλο. Τα πρώτα βήματα έγιναν, και είναι μόνο η αρχή. 

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι εκμαυλίζει και εξαγοράζει ψήφους… 

Αυτό στα μάτια του πολίτη φαντάζει τουλάχιστον αστείο. Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε μια στάση που δεν αρμόζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις. Ξεκίνησε με μηδενιστική κριτική, χωρίς να σκεφτεί τι συνθήκες είχαν να αντιμετωπίσουν όσοι μάχονταν με αυτές τις πρωτοφανούς έκτασης και έντασης πυρκαγιές, χωρίς να σεβαστεί την κρισιμότητα της κατάστασης, την υπερπροσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων, τον πόνο χιλιάδων πολιτών. Και συνέχισε με μια πλειοδοσία παροχών, μη έχοντας κάτι να καταλογίσει στην κυβέρνηση μετά την άμεση ανταπόκρισή της στις ανάγκες των πληγέντων. Ο λαός βλέπει και κρίνει, μια πρώτη αντίδραση ήρθε από τις δημοσκοπήσεις, που έδειξαν ότι ο κόσμος δεν έκρινε καθόλου θετικά αυτή τη στάση. Η πιο ηχηρή απάντηση, θα έρθει από την κάλπη.

Όντως η χώρα αντιμετωπίζει «ασύμμετρη απειλή»; 

Έχει πάρα πολύ συζητηθεί αυτή η «ασύμμετρη απειλή» και χάνουμε την ουσία, μου φαίνεται. Η χώρα αντιμετώπισε πολλαπλές ταυτόχρονες εστίες σε δύσβατες περιοχές, πυρκαγιές που «άναψαν» με τέτοιο τρόπο που να είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβήσουν. Αυτό το είδε όλη η Ελλάδα. Πώς ονομάζουμε αυτό το φαινόμενο δεν έχει σημασία; Σημασία έχει ότι όλοι κατάλαβαν πολύ καλά πως κάποιοι αποφάσισαν να κάψουν την Ελλάδα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τα κίνητρά τους θεωρώ πως δεν μπορούν να μείνουν για πολύ κρυφά. 

Ορισμένοι εκτιμούν ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή. Και ίσως να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα τέτοιο σενάριο; 

Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές. Και θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα της εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει, να προχωρήσει η χώρα μπροστά, και φυσικά, πλέον, να αντιμετωπιστούν και οι τεράστιες συνέπειες, περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, που προέκυψαν μετά την τραγωδία. Το αντίθετο θα ήταν ό,τι χειρότερο για τη χώρα αυτή τη στιγμή. 

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το κύριο κριτήριο με το οποίο θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογές; 

Το έργο των 3,5 ετών που πέρασαν, σε αντιδιαστολή, με τις παλινωδίες, τις υπαναχωρήσεις και τις αντιφάσεις, και τις κραυγές της αντιπολίτευσης. Τα σταθερά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην οικονομία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, τα μεγάλα έργα, την ενέργεια. Τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός κράτους φιλικού προς τον πολίτη του, ενός κράτους στο οποίο δεν έχει θέση η διαφθορά. Δεν αλλάζουν εύκολα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη, είμαστε όμως στο σωστό δρόμο. Αυτό το βλέπουν οι πολίτες, δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν στο τέλμα στο οποίο είχε βυθίσει τη χώρα το ΠΑΣΟΚ. 

Σας ανησυχεί η αδιαφορία των πολιτών, έτσι όπως καταγράφεται και τα γκάλοπ; 

Είναι ιδιαίτερα περίεργη αυτή η προεκλογική περίοδος, και νομίζω ότι ακόμη και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τα βρήκαν σκούρα. Θεωρώ πως όσο περνούν οι μέρες οι πολίτες θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, δεν νομίζω ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα αδιαφορήσουν. 

Και ως πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ως νομικός γνωρίζετε άριστα τα του συντάγματος. Έχει δίκιο το ΠΑΣΟΚ που φωνάζει για «δικαστικό πραξικόπημα» στην υπόθεση της Φώφης Γεννηματά;

Το ΠΑΣΟΚ με εξέπληξε με την προχειρότητα του σε αυτό το θέμα. Μου είναι πραγματικά αδιανόητο πώς διέπραξε τέτοιο λάθος, και για να το διορθώσει επετέθη με ανοίκειο τρόπο στον Άρειο Πάγο, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ανακηρύσσει τις υποψηφιότητες. Ακούω επιχειρήματα που δεν αρμόζουν σε νομικούς: «δεν έχει ξαναγίνει αυτό», «ας άφηναν να γίνουν οι εκλογές και ας αποφάσιζαν μετά»… Μα είναι υπεύθυνος σχεδιασμός ψηφοδελτίου Επικρατείας αυτός; Προτείνω κάποιον που έχει κώλυμα εκλογιμότητας και μετά τις εκλογές βλέπω τι θα γίνει; Εκπλήσσομαι, φτάνω μέχρι και στο σημείο να αναρωτιέμαι μήπως όλα αυτά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. 

Κατέρχεστε ως υποψήφια στην Α’ Αθήνας με σταυρό. Μήπως ως Πρόεδρος της Βουλής η θέση σας ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; 

Σε άλλες ευρωπαϊκές εκλογικές νομοθεσίες προβλέπεται πράγματι ότι ο πρόεδρος της Βουλής κατά τις εκλογές μετά την πρώτη θητεία του κατέρχεται ως υποψήφιος χωρίς σταυρό. Εδώ δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη και επομένως ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να έχει τη λαϊκή υποστήριξη. Η υποψηφιότητά μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δικαιολογείτο, ίσως, από την αποχή που μου επέβαλε η θέση μου και ο υπερκομματικός χαρακτήρας της από κομματικές εκδηλώσεις, θα μου στερούσε όμως αυτή τη «νομιμοποίηση», όπως και την επικοινωνία με τους ψηφοφόρους μου. Γνωρίζω ότι ξεκινώ ενδεχομένως από μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συνυποψηφίους μου, αλλά πιστεύω πως οι Αθηναίοι θα εκτιμήσουν πλέον, εκτός της συνολικής μου διαδρομής, και το έργο που επετέλεσα ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Print
466 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω