Search
× Search
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη (Εφημερίδα ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 9-9-2007)

Κυρία Πρόεδρε, όταν αναλάβατε την Προεδρία της Βουλής πριν από 3,5 χρόνια, τι ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκατε να αλλάξετε; 

Σοβαρές επεμβάσεις στον Κανονισμό της Βουλής της Βουλής δεν μπόρεσαν να γίνουν, διότι ήταν πρόσφατη η τελευταία τροποποίησή του Όμως εισηγήθηκα και ψηφίσθηκαν δύο σημαντικές προσθήκες. Η μία ήταν η δημιουργία κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που εργάστηκε καθ’ όλη την περίοδο πολύ αποδοτικά (τι τραγική σύμπτωση, με τις πρόσφατες πυρκαγιές!) και η άλλη ήταν η δυνατότητα της Βουλής να διαχειρίζεται προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια προχώρησα και σε κάποιες αισθητικές και πρακτικές παρεμβάσεις στο κτίριο της Βουλής που βελτιώνουν την εικόνα και τη χρήση του. 

Τώρα που ολοκληρώθηκε η πρώτη σας θητεία, για τι πράγμα είστε υπερήφανη; 

Θεωρώ ότι επί των ημερών μου δόθηκε ιδιαίτερη βάση στην Κοινοβουλευτική Διπλωματία, στη διεθνή παρουσία της Βουλής της Ελλήνων. Η Βουλή εκπροσωπήθηκε σε μεγάλες και ισχυρές χώρες, έδωσε το στίγμα της και ενίσχυσε τους δεσμούς με χώρες που διαθέτουν ισχυρή κοινοβουλευτική παράδοση. Σημαντικός αριθμός βουλευτών μετέσχε σε διεθνείς συναντήσεις που ανοίγουν τους ορίζοντες και προβάλλουν την Ελλάδα. Η παρουσία μας επίσης σε Ελληνικές Κοινότητες του εξωτερικού ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική αλλά και ιδιαιτέρως σημαντική για αυτούς τους ανθρώπους που ζουν μακριά από την πατρίδα, την κ ρατούν όμως πάντα μέσα στην καρδιά τους και συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην υποστήριξη των θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Είμαι ακόμη υπερήφανη για το άνοιγμα της Βουλής στη νεολαία με τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και για τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που προωθούν την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό μας. 

Στη δεύτερη θητεία σας τι θα θέλατε να αλλάξετε προς όφελος του βουλευτή; Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που παραπονιούνται ότι έρχονται στη Βουλή μόνο και μόνο για να ψηφίσουν νομοσχέδια. 

Ίσως χρειαστεί μια αναθεώρηση της διαδικασίας ώστε να μετέχουν περισσότεροι βουλευτές στη συζήτηση. Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους βουλευτές ότι το καθεαυτό νομοθετικό έργο γίνεται στις επιτροπές, ενώ στην Ολομέλεια πρέπει να γίνονται μόνο μεγάλες κοινοβουλευτικές συζητήσεις, όπου δεν χωρούν όλοι. Στις επιτροπές δεν υπάρχει κανένας περιορισμός (πλην του οικονομικού, μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις ανά νομοσχέδιο), δηλαδή μπορούν να μετέχουν στη συζήτηση όσοι βουλευτές θέλουν και όσες ώρες επιθυμούν να συνεδριάζουν. Ακόμη υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη από το κανάλι μας και παρουσία των ΜΜΕ στην καταρχήν συζήτηση. 

Προς όφελος του Κοινοβουλίου, τι θα θέλατε να κάνετε την ερχόμενη τετραετία; 

Στα σχέδια μου είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού, με στόχο κυρίως την προσαρμογή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Απώτερος σκοπός θα είναι η Βουλή να παίρνει θέση έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών-προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει ακόμη να σας πω για δύο πολύ σημαντικά έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο με συγχρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, και θα φροντίσω να ολοκληρωθούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Το πρώτο είναι η ψηφιοποίηση όλων των πολύτιμων συλλογών της Βουλής των Ελλήνων, συλλογών που περιλαμβάνουν ιστορικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς. Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πύλης, (portal), που στόχο θα έχει τη βελτίωση της αμφίδρομης επικοινωνίας της Βουλής των Ελλήνων με τους πολίτες. 

Τι απαντάτε στον κύριο Καρατζαφέρη που επανέφερε στο προσκήνιο της δήλωσή σας περί συρρίκνωσης των συνόρων; 

Δεν φανταζόμουν ότι θα χρειαζόταν να απαντήσω ξανά, δεν περίμενα ότι θα υπήρχε έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει καταλάβει το ακριβές περιεχόμενο της συγκεκριμένης δήλωσής μου. Αλλά βλέπετε ο προεκλογικός πυρετός οδηγεί και στη μαύρη προπαγάνδα. Φυσικά και δεν αναφερόμουν στα γεωγραφικά σύνορα της χώρας μας, ούτε στην εθνική μας κυριαρχία. Τα σύνορα της Ελλάδας όχι μόνο δεν απειλούνται, αλλά προστατεύονται πια πιο αποτελεσματικά ως σύνορα της ΕΕ. Απλώς δεν παίζουν πια το ίδιο ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν, κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελευθερία διακίνησης ιδεών, κεφαλαίων, υπηρεσιών, η δυνατότητα να ταξιδεύουμε μόνο με την ταυτότητά μας, όλα αυτά αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα των συνόρων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες, αλλά και μας υποχρεώνουν να προστατεύουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Τα κράτη εκχωρούν αρμοδιότητες σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό είναι προς όφελος όλων μας. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά πού βλέπει ο κύριος Καρατζαφέρης, που είναι και ευρωβουλευτής, την απειλή, και γιατί υπονοεί ότι εγώ ξέρω κάτι και δεν το λέω στον Ελληνικό λαό. Η δήλωσή μου ήταν ξεκάθαρη και λυπούμαι γιατί χρειάζεται και πάλι να την διευκρινίζω.

Print
1149 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω