Search
× Search
Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη (Εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, 1-9-2007)

Κυρία πρόεδρε, τις τελευταίες ημέρες η χώρα ζει μια πρωτοφανή τραγωδία. Από τις καταστροφικές πυρκαγιές θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και οι συνέπειες μακροπρόθεσμα θα είναι τεράστιες. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με ετοιμότητα

Με δεδομένη την έκταση και την ένταση των πυρκαγιών, θεωρώ πως ναι. Πρέπει να συνυπολογίσουμε το εύρος του μετώπου που είχε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός, τις καιρικές συνθήκες με τις οποίες έπρεπε να παλέψουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, τις πολλαπλές εστίες που εμφανίζονταν με μαθηματική κατανομή ακόμη και μέσα στη νύχτα σε ιδιαιτέρως δύσβατες περιοχές. Επρόκειτο για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου, για την αντιμετώπιση της οποίας όλοι οι αρμόδιοι έπραξαν ό,τι ήταν δυνατόν. 

Δηλαδή δεν φοβάστε ότι η οργή των πολιτών, όπως αυτή διαφαίνεται, θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα; 

Κατανοώ απολύτως την οργή, τη θλίψη, την απόγνωση. Όχι μόνον των άμεσα πληγέντων, αλλά όλων των Ελλήνων. Χάσαμε συνανθρώπους μας, χάσαμε τεράστιο δασικό πλούτο, και το αύριο για την Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω πως θα εμπιστευθούν το αύριο στην κυβέρνηση που έζησε αυτή την τραγωδία και απέδειξε από τις πρώτες στιγμές ότι μπορεί να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται, ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη και αποτελεσματική. Εκτιμάται άλλωστε θετικά το γεγονός ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Νέα Δημοκρατία υποβίβασαν τις πυρκαγιές στο επίπεδο της εκλογολογίας. Αντίθετα έπραξε η αξιωματική αντιπολίτευση. Από τις πρώτες στιγμές έσπευσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για ψηφοθηρικούς λόγους, αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δείξει τον απαιτούμενο σεβασμό σε αυτούς που έχασαν τους δικούς τους και τις περιουσίες τους. Ο λαός τα βλέπει αυτά, κρίνει, και θα δώσει, πιστεύω, την απάντησή του στην κάλπη.

Στην κάλπη θα κριθείτε κι εσείς, κυρία Πρόεδρε. Δεν θα σας δούμε τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αυτή η απόφασή σας δεν ενέχει ένα ρίσκο; 

Ασφαλώς, διότι όπως καταλαβαίνετε, λόγω της θέσης μου, τα τελευταία χρόνια δεν είχα τη δυνατότητα να επικοινωνώ με τους ψηφοφόρους μου όπως παλιότερα. Ως πρόεδρος της Βουλής απείχα από στενά κομματικές εκδηλώσεις. Όμως πιστεύω, και συμφωνήσαμε σε αυτό με τον Πρωθυπουργό, πως ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη του λαού. Κι εγώ αυτή την εμπιστοσύνη την έχω κερδίσει από το 1985, διεκδικώντας σταυρό στη δύσκολη περιφέρεια της Α΄ Αθήνας. Θεωρώ ότι οι Αθηναίοι κατανοούν το δύσκολο έργο που ανέλαβα από τον Μάρτιο του 2004 και χαίρομαι διότι τώρα μπορούν να σταθμίσουν την προσφορά μου στο κοινοβούλιο επιπλέον και με την ιδιότητα του Προέδρου του Σώματος. Ρίσκο, όπως είπατε υπάρχει, αλλά είμαι αισιόδοξη. 

Το ενδεχόμενο πεντακομματικής Βουλής ή ακόμη και μη σχηματισμού κυβέρνησης, σας προβληματίζει; 

Το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μετά την τραγωδία που έχουμε ζήσει, νομίζω ότι θα προβλημάτιζε τον καθένα. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν με λογικά κριτήρια και όχι μόνο συναισθηματικά. Ο τόπος χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, μια κυβέρνηση ισχυρή, γι’ αυτό άλλωστε και έχουμε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε, να αντιμετωπίσει υπεύθυνα τη νέα κατάσταση μετά τις πυρκαγιές και να ολοκληρώσει το έργο της προς όφελος του πολίτη και του συνόλου. 

Και η Βουλή; Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας η Βουλή; 

Χρειάζεται κάποιες αλλαγές στον Κανονισμό, ώστε να «τρέχει» το κοινοβουλευτικό έργο πιο γοργά, αλλά με περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής των βουλευτών καθώς και γενικότερων συζητήσεων πολιτικού ενδιαφέροντος Επίσης πρέπει η Βουλή να αποκτήσει εντονότερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να μπορεί να παίρνει θέση έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αυτό, μαζί με την ολοκλήρωση των έργων που έχουν ξεκινήσει, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση όλων των εξαιρετικά πολύτιμων συλλογών και η δημιουργία portal επικοινωνίας με τον πολίτη, θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες για τη νέα τετραετία.

Print
1532 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω