Search
× Search
Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην δημοσιογράφο Κ. Βλαχοδήμου (Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 2-9-2007)

Υπάρχουν ευθύνες για τον τρόπο που αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός στις πυρκαγιές; 

Για να απαντηθεί το αν υπάρχουν ευθύνες πρέπει να δούμε το πώς αντέδρασε και τι είχε να αντιμετωπίσει. Πάνω από εκατό εστίες σε λιγότερο από 24 ώρες. Ανέμους ιδιαίτερης έντασης και εναλλασσόμενων διευθύνσεων, που όχι μόνο ευνοούσαν την ταχύτατη εξάπλωσή τους, αλλά δεν επέτρεπαν στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα να επιχειρήσουν, ούτε κατασταλτικά ούτε προληπτικά προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στα χωριά. Εστίες σε χαράδρες, όπου δεν μπορούσαν να φράσουν οι επίγειες δυνάμεις. Με αυτά τα δεδομένα επιτρέψτε μου να πιστεύω πως όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν το ανθρωπίνως δυνατόν, και ιδιαίτερα οι ηρωικοί πυροσβέστες μας, στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, όλοι μας. 

Ο πολίτης αναρωτιέται πού πήγαν τα χρήματα που προορίζονταν για την προστασία από τις πυρκαγιές ή για τα σχέδια όπως αυτό του Ξενοκράτη που αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. 

Δεν θεωρώ ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης ήταν θέμα χρημάτων. Ακόμη και τα διπλάσια μέσα πυρόσβεσης να διαθέταμε, από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, τι θα τα κάναμε; Η κινητοποίηση όλων ήταν άμεση, οι προσπάθειες όλων υπεράνθρωπες. Ίσως τώρα πρέπει να δούμε, με δεδομένες τις νέες κλιματολογικές συνθήκες, την έντονη ξηρασία που παρουσιάζεται, πως θα μπορούν να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους απειλές, πρέπει όμως να παραδεχθείτε ότι αυτή κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη. 

Τι θα λέγατε αν σήμερα είχατε απέναντί σας τον πατέρα που έχασε στην πυρκαγιά τη γυναίκα, τα τέσσερα παιδιά του, τη μητέρα και τον αδελφό του; 

Κάποιες στιγμές δεν είναι για λόγια, είναι για πράξεις. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να πω κάτι, μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία τα λόγια είναι πολύ φτωχά. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο αυτού του ανθρώπου, το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η καθημερινότητά του και να καλυφθούν κάποιες άμεσες ανάγκες… Γι αυτό και με απόφασή μου η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε άμεσα στον ειδικό λογαριασμό 5 εκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, και η θλίψη μας είναι τεράστια. 

Πίσω από την εθνική καταστροφή κρύβεται τελικώς οργανωμένο σχέδιο; Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του υπουργού Δημοσίας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα περί ασύμμετρης απειλής και τη δήλωση της κ. Ντ. Μπακογιάννη για κουκουλοφόρους που απεργάζονται την αποδόμηση του κράτους;

Νομίζω ότι έχουν παρεξηγηθεί κάποια πράγματα. Όλη η Ελλάδα είδε το μέγεθος, την έκταση, την ένταση αυτών των πυρκαγιών. Είδε τον αριθμό των εστιών, τα δύσβατα σημεία στα οποία εκδηλώνονταν με σχεδόν μαθηματική κατανομή, είδε την ένταση των ανέμων που έκανε ακόμη και τον έλεγχό τους αδύνατο. Κι όλη η Ελλάδα το ίδιο πράγμα αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να είναι τυχαία όλα αυτά;». Δηλώσεις υπουργών εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω, αλλά αυτό που μπορώ να κάνω είναι να εκφράσω κι εγώ, μαζί με το σύνολο του λαού αυτή την απορία, και να περιμένω την έκβαση των ερευνών από τις αρμόδιες αρχές. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές είναι επαρκή; 

Πρώτον, τα μέτρα, όπως είδατε κι εσείς, ήταν άμεσα. Για πρώτη φορά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και το συντονισμό όλων των υπουργών, αλλά και όλων των υπηρεσιών, προκειμένου οι πληγέντες να μην ταλαιπωρηθούν καθόλου από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα πρώτα χρήματα δόθηκαν ήδη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πρώτων ημερών, και τα μέτρα καλύπτουν κάθε πλευρά της τραγωδίας: από τις χαμένες ζωές μέχρι τα κοπάδια, από την οικοσκευή μέχρι και τους φοιτητές ή τους στρατεύσιμους από πυρόπληκτες περιοχές. Και είναι μόνο η αρχή αυτή, ο συνολικός σχεδιασμός πραγματοποιείται σταδιακά και θα περιλαμβάνει και την κατά το δυνατόν αποκατάσταση του τοπίου και του δασικού μας πλούτου που χάθηκε. 

Οι επικριτές των κυβερνητικών χειρισμών καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε συντονισμός και ότι υποβαθμίστηκαν τα μέτρα πρόληψης, υπενθυμίζοντας την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής στην περίοδο της Ολυμπιάδας. 

Οι επικριτές δεν διστάζουν να ασκήσουν κριτική για λόγους ψηφοθηρικούς και αυτό είναι πραγματικά θλιβερό… Θα περίμενε κανείς περισσότερη υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στο δράμα αυτών των ανθρώπων, μεγαλύτερη ψυχραιμία και λιγότερο λαϊκισμό. 

Η εθνική τραγωδία θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα; Ήδη δημοσιοποιούνται έρευνες στην κοινή γνώμη που δείχνουν πεντακομματική Βουλή και ισχνή αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. 

Οι έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξακολουθούν να δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες αναγνωρίζουν την τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού τόσο στη μάχη με τις φλόγες, όσο και στη μέριμνα για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη, αποφασιστική και τα μέτρα που έλαβε ήταν άμεσα και θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους πληγέντες, τουλάχιστον αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες. Πιστεύω ότι οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν λογικά. 

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να διεκδικήσετε και πάλι σταυρό στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας; 

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο κι εγώ, θεωρούμε πως ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να έχει τη στήριξη του λαού. Εγώ , διεκδικώ την ψήφο των πολιτών της Α’ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών από το 1985 και οι Αθηναίοι με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους για επτά εκλογικές αναμετρήσεις. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, βέβαια, δεν είχα τη δυνατότητα να βρίσκομαι κοντά τους, όπως παλιότερα, λόγω του υπερκομματικού μου ρόλου αλλά και των πολλαπλών υποχρεώσεών μου, όμως πιστεύω ότι αυτό το κατανοούν, και ότι θα εκτιμήσουν το έργο μου στο Κοινοβούλιο και θα με τιμήσουν ακόμη μια φορά. 

Ποιόν σκοπό εξυπηρετούσαν οι διαρροές σύμφωνα με τις οποίες θα μεταπηδούσατε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; 

Αυτό δεν το γνωρίζω, γιατί δεν προέρχονταν από μένα Δεν θα μπορούσα να διαρρέω κάτι τέτοιο χωρίς να το έχω συζητήσει με τον Πρωθυπουργό. Και ξέρετε, δεν νομίζω ότι έχει και σημασία πλέον. Το σημαντικό είναι να μάθουν τώρα οι ψηφοφόροι μου ότι διεκδικώ και πάλι την ψήφο τους, κι ότι και η Πρόεδρος της Βουλής χρειάζεται σταυρό.

Print
458 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω