Search
× Search

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γp. Τζιοβάρα (Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 26-8-2007)

Αρκετοί προεξοφλούσαν τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και θεώρησαν αιφνιδιασμό την απόφαση να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας με σταυρό στη Α΄ Αθηνών. Τι σας οδήγησε σε αυτό; 

Η βαθιά μου πεποίθηση ότι το πρόσωπο που καταλαμβάνει αξιώματα όπως αυτό του Προέδρου της Βουλής πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη του λαού, και όχι μόνο του αρχηγού του κόμματος. Σε αυτό υπήρχε ταύτιση απόψεων με τον Πρωθυπουργό, τον μόνο αρμόδιο για να αποφασίζει για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ως εκ τούτου διεκδικώ και πάλι την ψήφο των Αθηναίων, όπως κάνω από το 1989, και πιστεύω ότι και αυτοί θα με τιμήσουν εκ νέου, όπως κάνουν επί επτά συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. 

Ο θεσμικός σας ρόλος που δεν επέτρεπε συχνές παρουσίες σε κομματικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, δε σας φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι των συνυποψηφίων σας που δεν είχαν ανάλογες δεσμεύσεις; 

Ασφαλώς. Και είναι ρίσκο αυτό που παίρνω. Αλλά πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι μου κατανοούν ότι ο θεσμικός μου ρόλος και τα πολύ απαιτητικά μου καθήκοντα ήταν αυτά που δεν μου επέτρεψαν να έχω την ίδια επαφή μαζί τους, όπως είχα τόσα χρόνια, κι ότι συγχρόνως θα εκτιμήσουν το έργο μου στο Κοινοβούλιο. Και σε αυτόν τον τομέα δεν μπορώ να έχω παράπονο, είχα μεγάλη προβολή, που άλλοι συνυποψήφιοί μου ενδεχομένως δεν την είχαν. Το βασικότερο είναι ότι οι ψηφοφόροι της Α’ Αθηνών με γνωρίζουν πολλά χρόνια, και αναγνωρίζουν το έργο μου και τις δυνατότητες μου. Ελπίζω πως η αναγκαστική μου απουσία από τις στενά κομματικές εκδηλώσεις δεν θα επηρεάσει την κρίση τους. 

Πολιτεύεστε σε μια περιφέρεια με έξι υπουργούς στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Ποιο επιχείρημα σας θα πείσει τους Αθηναίους να επιλέξουν εσάς; 

Δεν μπορώ να μπω σε τόσο ανταγωνιστικό σκεπτικό. Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και το έργο του, και η Α’ Περιφέρεια Αθηνών πάντοτε είχε αυτό που λέμε «μεγάλα ονόματα», πρωτοκλασσάτα στελέχη. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση, λογικό είναι να υπάρχουν και πολλοί υπουργοί. Το έργο μου δεν μπορεί να συγκριθεί με το δικό τους, δεν θα είχε κανένα νόημα. Το δικό μου είναι καθαρά κοινοβουλευτικό, και έχω δώσει αρκετά δείγματα της δουλειάς μου, ώστε οι ψηφοφόροι να με κρίνουν. Οι ψηφοφόροι είναι οι τελικοί κριτές, αυτοί θα επιλέξουν με βάση το έργο και την πορεία του καθενός από τους υποψηφίους. 

Ποιο, κατά τη γνώμη σας, είναι το διακύβευμα της 16ης Σεπτεμβρίου; 

Το διακύβευμα, σήμερα είναι αν θα γυρίσουμε πίσω στο τέλμα που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία, ή αν θα προχωρήσουμε μπροστά. Αν η χώρα μας θα συνεχίσει το δρόμο της προόδου, ή αν θα επιστρέψει σε πρακτικές και εποχές του παρελθόντος… Το στοίχημα είναι η οικονομική σταθερότητα με πραγματικά και όχι «μαγειρεμένα» στοιχεία, το κοινωνικό κράτος δικαίου και όχι η ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των ολίγων. Είναι η διαφάνεια και όχι η διαφθορά, η Παιδεία που δεν είναι έρμαιο των κάθε λογής κατεστημένων και συμφερόντων, είναι ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και τον υπηρετεί, δεν τον απομυζά δεν αδιαφορεί για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Ο αγώνας για μια Ελλάδα που να μη μας πληγώνει δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μπήκαν απλώς οι βάσεις. Έχουμε ακόμη πάρα πολλά να κάνουμε, κι ο λαός το γνωρίζει καλά αυτό.

Κάνοντας έναν απολογισμό της προεδρικής σας θητείας τι θα προτάσσατε ως δικό σας επίτευγμα;

Την έντονη διεθνή παρουσία της Βουλής στο χώρο της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας καθώς και την προβολή της στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Είμαι ευτυχής διότι η Βουλή εκπροσωπήθηκε σε μεγάλες και ισχυρές χώρες, σε χώρες με ισχυρή κοινοβουλευτική παράδοση, σε χώρες με έντονη παρουσία του Ελληνισμού και του Ελληνικού Πολιτισμού. Ιδιαιτέρως αισθητή έχει γίνει η παρουσία μας στα Βαλκάνια. Ακόμη, η Βουλή είναι ανοιχτή στη νεολαία με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και προωθεί την ιστορική μνήμη με ποικίλες εκδηλώσεις. 

Θεωρείτε ότι επί των ημερών σας στην έδρα κέρδισε ο πολιτικός διάλογος στο Κοινοβούλιο; 

Άλλοι θα το κρίνουν αυτό. Εγώ πάντως έδωσα όλες τις ευκαιρίες που μου επέτρεπε ο Κανονισμός, ώστε όλοι να έχουν ελευθερία λόγου. Τήρησα τις πολύ δύσκολες ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων και προάσπισα με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος του βουλευτή. Μέσα στην γενικά απαξιωτική ατμόσφαιρα που καλλιεργείται κατά της πολιτικής και των πολιτικών φρόντισα να είναι η ίδια η Βουλή μια φωτεινή εξαίρεση. 

Στελέχη της αντιπολίτευσης, ωστόσο, διατύπωναν συχνά επικρίσεις ότι δεν τηρούσατε πάντα την πολιτική «ουδετερότητα», υπακούοντας σε εντολές, νεύματα και επινεύσεις της κυβέρνησης. Τι απαντάτε; 

Ποτέ δεν πήρα εντολή από την κυβέρνηση να κάνω κάτι αντίθετο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Ακολούθησα πάντα τη νομιμότητα και ιδίως τη διαμορφωμένη κοινοβουλευτική παράδοση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκτός από τις γνήσιες εντάσεις που προκύπτουν στην αίθουσα της Ολομέλειας υπάρχουν κι αυτές που εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Αυτές που γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού, ή στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του κάθε κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επικρίσεις στις οποίες αναφερθήκατε. Μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μου με όλους τους συναδέλφους ήταν εγκάρδιες και η συνεργασία μου τα κόμματα αποδοτική. 

Αν επανεκλεγείτε στο αξίωμα της Προέδρου τι θα αλλάξετε; 

Πέρα από τη βελτίωση κάποιων διαδικασιών, θα δρομολογήσω την αναθεώρηση του Κανονισμού, που θα επιτρέψει την προσαρμογή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στόχος μας είναι η Βουλή να παίρνει θέση έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών-προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, θα ολοκληρωθούν τα δύο μεγάλα έργα που ξεκίνησαν τον τελευταίο χρόνο με συγχρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, δηλαδή η ψηφιοποίηση όλων των συλλογών της Βουλής των Ελλήνων αφενός, και αφετέρου η ανάπτυξη μίας διαδικτυακής πύλης, (portal), που στόχο θα έχει τη βελτίωση της αμφίδρομης επικοινωνίας της Βουλής των Ελλήνων με τους πολίτες.

Με τη μακρόχρονη και αδιάλειπτη παρουσία σας στη Βουλή πως ακούτε τα περί ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού; 

Η ανανέωση δεν έχει πάντοτε σχέση με την ηλικία. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πράγματα, να βοηθήσει από διαφορετικές θέσεις ανάλογα με την εμπειρία και τα προσόντα του. Και η ανανέωση κυρίως αφορά το πόσο οι πολιτικοί μπορούν να ακολουθήσουν τις επιταγές της κάθε εποχής, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της, να διατηρούν μια ανοικτή και «φρέσκια» σκέψη. 

Έχετε σκεφθεί την ώρα της δικής σας αποχώρησης από την πολιτική; 

Ασφαλώς. Δεν με τρομάζει η αποχώρηση αυτή καθ’ εαυτή, απλώς δεν θα ήθελα να γίνει όσο ακόμη μπορώ να προσφέρω. Επειδή όμως είναι σπάνιο να είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά τον εαυτό μας και τις ικανότητες μας, γι’ αυτό πολλές φορές αυτές τις αποφάσεις τις παίρνουν εκτός από εμάς και άλλοι, όπως οι αρχηγοί των κομμάτων ή ο ίδιος ο λαός. Αυτό που έχει σημασία είναι, όταν φθάσει η ώρα της αποχώρησης, να νιώθει κανείς ότι ήταν πάνω απ’ όλα έντιμος απέναντι στον εαυτό του και σε αυτούς που τον εμπιστεύθηκαν. Και πιστεύω ότι όταν θα φτάσει και η δική μου ώρα να αποχωρήσω από την ενεργό πολιτική σκηνή, αυτό θα το έχω επιτύχει.

Print
465 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω