Search
× Search

Συνεντεύξεις

/ Κατηγορίες: Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου (Ραδιόφωνο ALPHΑ, 12-9-2007)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προηγουμένως, όμως, να καλωσορίσω την κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Καλή σας μέρα, κυρία Μπενάκη. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ’ αρχήν γίνατε και προεκλογικό «σποτάκι» του κυρίου Καρατζαφέρη. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να πω, κύριε Παπαπαναγιώτου; Ο πυρετός των εκλογών προκαλεί και παραλογισμούς, δυστυχώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε, ωστόσο μπορεί να διαστρεβλώθηκαν αν διαστρεβλώνονται τα όσα είπατε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει, όμως, ένα θέμα γενικότερο με αυτό. Ποιο είναι το μέλλον των εθνικών συνόρων και των εθνοτήτων μέσα στο μεγάλο χωνευτήρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα ακριβώς ήταν και το νόημα αυτού που είπα, ότι με τον περιορισμό των συνόρων σχεδόν την κατάργηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχουμε μία ηυξημένη υποχρέωση όλοι μας οι πολίτες, αλλά ιδιαιτέρως, όσοι έχουν πολιτειακά αξιώματα, όπως εκείνος στον οποίο απευθυνόμουν, να προασπίζουν τις αξίες, τα εθνικά ιδεώδη και την πολιτιστική ταυτότητα του κάθε τόπου και αυτό ισχύει για όλους τους λαούς της Ευρώπης, δεν ισχύει μόνο για μας. Επομένως, ήταν σαφής η θέση μου, αλλά και σαφής η θέση που ισχύει σήμερα στην Ευρώπη, η οποία είναι Ευρώπη των λαών και, επομένως, αποβλέπει στη σύνθεση των παραδόσεων και της ταυτότητας των λαών που την αποτελούν. Αυτό ήταν το νόημα και αυτό είναι και το σημερινό, ας πούμε, διακύβευμα της Ευρώπης. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Μπενάκη, αυτό, όταν εντάσσεται με επιδιώξεις και ασύμμετρες απειλές, ένθεν-κακείθεν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να προσλάβει στον κοινό νου άλλη διάσταση…ζούμε σε μία εποχή σύγχυσης … 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό σας είπα ότι ο προεκλογικός πυρετός φτάνει σε σημείο να διαστρέφει τα πάντα και να δημιουργεί παραλογισμούς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η ιστορία τώρα που προέκυψε με το καινούργιο βιβλίο της Γ΄ Λυκείου και με τον χάρτη της Μακεδονίας, σας ενοχλεί εσάς; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα ήθελα να εκφράζομαι κατηγορηματικά για κείμενα, βιβλία και καταστάσεις τις οποίες δεν τις έχω μπροστά μου και δεν τις διαβάζω και δεν ξέρω. Τα διαβάζω και εγώ αυτά από τις εφημερίδες και από τις επίσημες δηλώσεις. Δεν το ξέρω το κείμενο. Μιλάτε γι αυτό το χάρτη; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το χάρτη, ναι. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν πρόκειται για ένα ναζιστικό χάρτη που απεικονίζει τα στρατόπεδα, δηλαδή, την ευθύνη του χάρτη δεν την έχει κανένας ούτε το βιβλίο ούτε οι συντάκτες, αλλά την έχουν αυτοί που έφτιαξαν τον χάρτη οι ναζί, δηλαδή, που διέσπειραν και τα στρατόπεδα. Τι να πω, δεν μπορώ αυτό το πράγμα να το ψέξω. Απλώς, δεν ξέρω εάν αυτό διευκρινίζεται αρκετά για να μην δημιουργούνται συγχύσεις… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η κρίσιμη λεπτομέρεια την οποία δυστυχώς και εγώ δεν έχω το κείμενο, το πλήρες κείμενο μπροστά μου για να έχω σαφή εικόνα, αλά έχω την αίσθηση ότι δεν διευκρινίζεται. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, μπορεί να συμβαίνει αυτό και αν συμβαίνει, είναι μία πραγματική παραδρομή, η οποία όμως τώρα δεν δικαιολογεί να δημιουργεί τέτοιο σάλο. Τον σάλο τον δημιουργεί πάλι λόγω προεκλογικής περιόδου. Άλλωστε οι συντάκτες του βιβλίου έδωσαν κάποια εξήγηση, νομίζω και είναι πρόσωπα, τέλος πάντων, τα οποία έχουν και μία σεβαστή θέση στην επιστήμη και στη πνευματική συγκρότηση της χώρας. Πάντως υπάρχει ένα θέμα να ξέρετε, κύριε Παπαπαναγιώτου, που δεν είναι να συζητηθεί τώρα προεκλογικά. Πώς ανατίθενται και πως συγγράφονται και πώς ελέγχονται και το «ελέγχονται», το λέω, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει λογοκρισία, αλλά τα σχολικά βιβλία πρέπει να περνάνε από μια κρησάρα, γιατί υπάρχουν αυτές οι ευαισθησίες στην εποχή μας και, ίσως, και αργότερα. Τα βιβλία της ιστορίας σταματούσαν μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους και αυτά δεν άγγιζαν τίποτα, προφανώς, για λόγους προνοίας. Τι να γράψουν; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέτε κομψά…. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντός εισαγωγικών, για να μη δημιουργούνται αυτές οι παρενέργειες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι φορτίσεις….. γιατί όταν υπάρχουν νωπά ιστορικά γεγονότα, ακόμα, οι προσεγγίσεις δεν έχουν κατασταλάξει, δεν έχουν καταλαγιάσει…. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:…. Τώρα φτάνουμε μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλώς κάνουν, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να βγαίνουν ανίδεα για το τι συνέβη τον 20ό αιώνα, αλλά βλέπετε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος τελικού ελέγχου αυτών που γράφονται στα βιβλία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Για να έρθουμε λίγο στα πιο τρέχοντα και στα πιο προεκλογικά. Τελικά έχετε πρόβλημα με την αρνητική ψήφο, ως κόμμα εννοώ, γιατί ακούμε πια καθημερινά τον Πρωθυπουργό με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να τα βάζει με την αρνητική ψήφο και ποια θεωρείτε εσείς αρνητική ψήφο τελικά; Υπάρχει αρνητική ψήφος; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι αρνητική ψήφος είναι μία υπεκφυγή. Εμένα αυτή είναι η θέση μου. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορεί κάποιος να ψηφίσει ένα κόμμα και αυτό να μην είναι θέση, να είναι άρνηση; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, νομίζω ναι, όταν αυτό το κόμμα το οποίο ψηφίζεις δεν έχει καμία προοπτική να συμβάλει στα καυτά και πολύ επείγοντα θέματα και προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ίδια λογική, βεβαίως, φαντάζομαι ότι και κάποιος μπορεί να θεωρήσει και την ψήφο στη Νέα Δημοκρατία αρνητική ψήφο. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία ή στο ΠΑΣΟΚ που είναι κόμματα εξουσίας έχει ένα νόημα. Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει επίσης νόημα, διότι αυτό είναι ένα κόμμα διαφορετικό από όλα τα άλλα, κινείται σε ένα επίπεδο διαφορετικό και εκεί μπορεί κάποιος να θέλει να εκφράσει και να πει ότι εγώ ανήκω σε αυτή την ιδεολογία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από κει και πέρα, τα άλλα δύο κόμματα που υπάρχουν, είναι κάπως χαλαρά,…… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη είναι χαμένες ψήφοι; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν το λέω ότι είναι χαμένες ψήφοι. Καμία ψήφος δεν είναι χαμένη. Η ψήφος του πολίτη είναι ψήφος δική του, σεβαστή και έχει το πολιτικό της νόημα. Εγώ μιλάω με προοπτική αποτελεσματικότητας. Δεν μιλάω επί τη βάση της αξίας της ψήφου. Η αξία της ψήφου είναι αδιαφιλονίκητη, όπου και να πάει και λευκό και άκυρο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι θα σας πει κάποιος ο οποίος προτιμάει κάποιο από αυτά τα κόμματα ή κάποιο άλλο κόμμα ότι και με ισχυρές κυβερνήσεις με μεγάλη και άνετη αυτοδυναμία δεν σημαίνει ότι υπήρξε και αποτελεσματικότητα και αυτό το γνωρίζετε και έχετε εμπειρία πρόσφατη και εσείς. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε και πολύ άλλες, πολύ χειρότερες εμπειρίες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: …ότι χωρίς αυτοδύναμες κυβερνήσεις, έχουμε την περιπέτεια της οικουμενικής κ.λπ., πάλι δεν φτάσαμε σε κανένα αποτέλεσμα. Πείτε μου στην ιστορία μία περίοδο ελληνική εννοώ, μην πάμε στη Γερμανία τώρα, γιατί εκεί είναι μία άλλη ιστορία, μία περίοδο συνεργασίας η οποία απέδωσε για τη χώρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …όταν δεν είναι προϊόν πολιτικής βούλησης η συνεργασία και είναι αναγκαστική, λόγω εκτάκτων συνθηκών, είναι προφανές ότι δεν θα αποδώσει. Εδώ μιλάμε για την πολιτική κουλτούρα που μπορεί να υπάρχει. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, σωστό, εάν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός που την επιβάλλει, εντάξει. Κάποια στιγμή τα κόμματα θα συμφωνήσουν επί του συγκεκριμένου γεγονότος να συνεργαστούν, όχι να κυβερνήσουν τη χώρα ολόκληρη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπενάκη, αναρωτιέμαι τελικά το μόνο διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι εάν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή όχι. Δηλαδή, ξέρετε, νομίζω ότι αδίκησαν αυτή τη φορά τα κόμματα και οι πολιτικοί και τους εαυτούς τους. Συζητάμε τώρα τις όποιες λίγες ημέρες υπήρχαν στην προεκλογική περίοδο, για το αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Επί της ουσίας δεν είπαν τίποτα. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ε, ναι, κοιτάξτε, αλλά όταν φτάνουμε στην παραμονή των εκλογών δεν είναι δυνατόν να μιλάμε μόνο για τα προγράμματα πρέπει να δούμε και τις πιθανότητες εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων και θέτουμε το θέμα της αυτοδυναμίας από την άποψη της πρακτικής εφαρμογής. Αν αυτά που λένε τα κόμματα και για τα οποία η συζήτηση είναι ελεύθερη και οι διαξιφισμοί και όλα, όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά και επιβάλλονται, εάν αυτά τα πράγματα έχουν τύχει να εφαρμοστούν και εκεί τίθεται το θέμα της αυτοδυναμίας και καλώς το συζητάμε, γιατί ο πολίτης δεν αρκεί να διαλέγει μια ιδεολογία, μία πολιτική γραμμή, ένα πρόγραμμα. Ξέρετε τι ωραία που τα λένε όλα τα κόμματα και ιδίως ο κ. Παπανδρέου; Δεν του στοιχίζει τίποτα να παρουσιάζει μία ειδυλλιακή κατάσταση την οποία θα φέρει το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα αυτά έχουν αξία, εάν μπορούν να εφαρμοστούν και εκεί πράγματι τώρα αυτή τη στιγμή τίθεται το θέμα της αυτοδυναμίας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, το ό τι η Νέα Δημοκρατία δεν κατέθεσε το πρόγραμμά της έγκαιρα και ολοκληρωμένα, τι σημαίνει; Σημαίνει έδειχνε μία σιγουριά και μία αλαζονεία ότι δεν χρειάζεται πρόγραμμα, θα μας προτιμήσει ο κόσμος επειδή είμαστε καλύτεροι ή επειδή δεν έχει συγχωρέσει ακόμα το ΠΑΣΟΚ ή τι είναι; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το 2004. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2004. Τώρα έχουμε 2007, έχουμε καινούργιες εκλογές. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με συγχωρείτε, έχει και μια θητεία στην κυβέρνηση, η οποία κινήθηκε πάνω σ’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο βέβαια δεν ολοκληρώθηκε. Είναι δυνατόν σε 3,5 χρόνια και με την κατάσταση που παραλάβαμε… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: τα προγράμματα είναι για 4ετίες δεν είναι για 8ετίες. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, όχι με συγχωρείτε, Ένα κόμμα υπεύθυνο που εκθέτει τις θέσεις του, τις θέτει για το μέλλον. Αλλοίμονο εάν το περιορίζουμε σε μια 4ετία. Λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία έβαλε τις βάσεις του προγράμματος, πολλά τα πραγματοποίησε, άλλα τα ξεκίνησε και δεν έχουν πραγματοποιηθεί, τι να κρίνει ο λαός; Τα βλέπει στην πράξη αυτά που πρέπει να δει για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν χρειάζεται διακήρυξη και πέστε μου τώρα, κύριε Παπαπαναγιώτου, εάν αυτά τα προγράμματα που βγάζουν τα κόμματα τα ογκώδη και έτσι γλαφυρά και αρκετά και φλύαρα κιόλας, ποιος τα διαβάζει, ενώ εδώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται με έργα και κρίνει ο πολίτης του φτάνουν αυτά τα έργα που έκανε, είναι στο σωστό δρόμο; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, για να καταλάβω ο πολίτης ψηφίζει, κάνοντας απολογισμό πεπραγμένων ή ψηφίζει με βάση την προσδοκία και τις δεσμεύσεις για το μέλλον; 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τα δυο. Και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και τα μη εφαρμοσθέντα, δηλαδή, γιατί εκεί αν δεν μπήκε το ΠΑΣΟΚ με προγράμματα μεγαλόπνοα….και τι πραγματοποίησε;. Λοιπόν, όλα πρέπει να τα σταθμίσει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεια σας, ευχαριστώ πολύ.

Print
483 Rate this article:
No rating

Επικοινωνία

Σέκερη 1, 106-71, Αθήνα
τηλ. 2103675871-3
φαξ: 2103675668
email: benaki@parliament.gr

Όροι χρήσηςΠολιτική Απορρήτου© 2024 - Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
Επιστροφή πάνω